doodka019 17 lat temu witam.chcialabym sie poradzic kogos kto mial je w domu i udalo sie je wytepic. jak sobie z nimi radzicie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda1001 Re: mrówki faraonki 17 lat temu Sama w żadnym wypadku nie pozbędziesz sie mrówek faraona. Na pewno dostaniesz tu rady typu: kup płytkę przeciwko mrówkom, czy popryskaj tym czy tamtym. To środki doraźne i nieskuteczne. Szkoda czasu i pieniędzy. Walka z mrówkami tylko wtedy jest skuteczna jesli przystąpia do niej wszyscy sąsiedzi. Porozmawiaj wiec z sąsiadami i wspólnie napiszcie pismo do administracji z prośbą o wytrucie mrówek. Taka rozmowa z sąsiadami czasami jest trudna, ludzie często za nic sie nie przyznają, że mają mrówki, ponieważ uważają, że mrówki sa tam, gdzie jest brudno, a za brudasy nie chcą uchodzić:) Trzeba ich jakoś przekonać, że niby nie mają, ale powinni sie zgodzić dla wspólnego dobra:) Teraz środki przeciwko mrówkom sa bardzo proste w stosowaniu, nie szkodza ani ludziom, ani zwierzetom domowym. U nas, we wszystkich mieszkaniach zalożyli takie pojemniczki, mniejsze od pudełka z zapałkami, przyklejone za pomoca tasmy samoprzylepnej w miejscach, w których przebiegała droga mrówek, czyli w kuchni, wc, łazience obok kratek wentylacyjnych, w szafce pod zlewem i w szybie, w ktorym sa rury. Pudełeczka zawierają zatruty pokarm. Nie wolno wtedy mrówek zabijać, bo one zabierają to zatrute żarcie do gniazda. Całe trucie trwało ze trzy dni i od przynajmniej sześciu lat jest spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: mrówki faraonki 17 lat temu A ja słyszałam, że trzeba zmieszać boraks z gotowanym posiekanym jajkiem. One to zaniosą do gniazda, zjedzą i padną. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: mrówki faraonki 17 lat temu Tak to pomaga ale samo żółtko z boraksem. chemik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Re: mrówki faraonki IP: *.warszawa.pl 14 lat temu te pojemniczki z trutką o których piszesz, można kupić i ja to zrobiłam. Wczoraj wieczorem przylepiłam w kuchni dwa. rano widziałam, że nagle pojawiła sie zgraja mrów i wcinały to świństwo....może bede miała farta i wyniosą sie w zaświaty. nie chce mieć tego w domu. Jeszcze zauważyłam pojedyncze sztuki w łazience, więc też poczęstuję je jedzonkiem....jak ja ich nienawidzę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: mrówki faraonki IP: *.play-internet.pl 11 lat temu Agdzie można kupić te poiemniczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: mrówki faraonki IP: *.play-internet.pl 11 lat temu To sie nazywa faratox b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grace Re: mrówki faraonki IP: *.TORON16.iasl.com 13 lat temu Czesc i pozdrawiam wszystkich kombinujacych jak sie pozbyc tych malych, zdeterminowanych,nieustepliwych zyjatek. Mysle, ze ta rada z trujacym pudelkiem jest jedyna sensowna, szczegolnie, ze sprawdzona. Moj problem polega na tym, ze te malenstwa zaatakowaly moje sliczne mieszkanko w Toronto. Administracja domu zakupila jakis bardzo drogi puder, ale z gory uprzedzila, ze one i tak wroca. Cholera.......wrocily. Zabijam je, ale to staje sie zmora codziennej egzystencji. O gotowaniu nie ma mowy bo chyba jakos na zapach sie zlatuja. Dlatego jestem niedozywiona. Pomocy! Prosze o podanie nazwy tego magicznego pudelka czy srodka jakie nalezy w nim umiescic. Zamowie sobie i sasiadom bo jestem przekonana, ze pewnie juz maja je nawet w lozkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mrówki faraonki IP: *.dynamic.chello.pl 13 lat temu Przede wszystkim mrówki faraona nie są tam gdzie jest brud. Mrówki faraona wędrują całymi stadami z osiedla na osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene Re: mrówki faraonki 12 lat temu wymyj mieszkanie wyciągiem z mięty zakupionym w aptece i wtedy na pewno wyniosą się do sąsiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: mrówki faraonki 17 lat temu Niestety nie, moje Drogie:) Żeby zwalczyć mrówki trzeba zadziałać radykalnie, w porozumieniu ze wszystkimi sasiadami. Tymi, co mrówki mają, i tymi, co za żadne skarby sie do tego nie przyznają. Mrówki nigdy nie występują tylko w jednym mieszkaniu. Jeżeli nawet podłoży im się truciznę we własnej kuchni, to wytrują sie te "nasze" a potem przyjdą ich kuzynki:) Walka w pojedynke to strata czasu, nerwów, pieniedzy i nadziei. Po co zresztą kombinować, skoro sa doskonałe, nowoczesne, skuteczne środki do walki z tym paskudztwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bv Re: mrówki faraonki IP: 83.1.16.* 16 lat temu Moja koleżanka wyprosiła mrówki przy pomocy cynamonu. Rozsypała go w miejscach, gdzie chodziły. Bardzo szybko wyniosły się. Metoda prosta i "bezkrwawa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: mrówki faraonki IP: *.dolsat.pl 16 lat temu ja też stosowałam cynamon, spodeczek z miodem (topiły się tysiacę), ale mam wrażenie że najskuteczniejszy był domestos w spraju- pryskałam tresy przebiegu mrówek 2 razy dziennie (to było lato okna mogły byćciągle otwarte i nie było dużego problemu z zapachem) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: mrówki faraonki 16 lat temu Namówienie sąsiadów do wytrucia mrówek i do porządku graniczy z cudem. W chwili pojawienia się mrówek najlepiej zrobić generalne porządki, pousuwać okruchy, zamknąć szczelnie mąkę, makarony, chować żywność do lodówki, kupić takie pakieciki z zatrutym żarełkiem dla mrówek, które one zaniosą do gniazd i zatrują królową. Można mrówki zniechęcać poprzez rozstawianie płytek Globol (metoda szybka ale toksyczna). Generalnie rzecz biorąc nie można trzymać w domu produktów spożywczych, w których zalęgły się mrówki, nie przetrzymywać jedzenia na blatach kuchennych, nie kruszyć. Przy wyjeździe na urlop zamknąć szczelnie takie produkty jak mąka, makarony itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-sara Re: mrówki faraonki 16 lat temu Jako jedyna ma rację matylda1001. To wszystko o czym piszecie jest dobre ale do poprawienia sobie samopoczucia. Mrówek faraona w ten sposób jeszcze nikt sie nie pozbył. My też walczyliśmy za pomocą boraksu, płytek, cynamonu, liści z orzecha, octu itp. Pomoglo dopiero ogólne trucie mrówek przez spółdzielnię i to chyba nawet taki sam sposób jak opisuje matylda10001, bo wcześniej raz kiedyś czymś posypali za szafkami, ale nie pomogło na długo. Szkoda tylko tych zmarnowanych lat na bezsensowną walkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: mrówki faraonki 16 lat temu U mnie w bloku była taka sytuacja że lokator będący jednocześnie pracownikiem spóldzielni zorganizował akcję trucia ogólnoblokowego mrówek. Guzik do dało, a nie wiem, czy to co wysypano nie było bardziej szkodliwe dla ludzi niż dla mrówek. Każda firma dezynsekcyjna powie, że to co ona stosuje jest najlepsze i nieszkodliwe. W końcu zorganizowałam sobie własny system zniechęcenia mrówek, który polegał na wprowadzeniu rygorów czystości, częstego wynoszenia śmieci i chowania żarcia, absolutnego niekruszenia. Doszło do tego, że sąsiadka vis a vis nie mogła jedzenia położyć na blacie, bo od razu miała oblepione mrówkami, u mnie były nieliczne sztuki w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: mrówki faraonki 16 lat temu Nie znam nazwy środka zastosowanego u mnie, ale było to coś takiego: www.dezynfekcja.snk.pl/mrowki.htm Pomogło od razu i już dawno zapomniałam koszmar związany z codziennym wyciąganiem z szafek calej żywności, przecieraniem szafek octem, wynoszeniem śmieci po pół wiaderka, kupowaniem płytek, które ograniczały ilość mrówek, ale nie likwidowały, sporządzaniem domowych trutek. Porządek w kuchni jest sprawa podstawową, nie tylko na okoliczność mrówek. Czasami coś musi pozostać jednak na stole czy blacie. Pamiętam foremke z pysznym sernikiem, która nie zmiesciła sie do zapchanej świątecznymi smakołykami lodówki. Miałam wrażenie, że ta foremka sama spaceruje po stole. Stół stał odsuniety od ściany, obrus do niczego,po czym mogły przywedrowac mrówki, nie dotykał, a nogi stołu przy podłodze były grubo wysmarowane tłustym kremem. Mrówki i tak sobie poradziły. Pamietam tez jak z szafki, gdzie przechowywałam jedzenie małych dzieci, gdzie panował wyjątkowo sterylny porzadek, wyjęłam pudełeczko z urodzinowymi swieczkami, połozone tam ze dwa tygodnie wcześniej. Otworzyłam i wysypało sie na mnie całe gniazdo mrówek. Tak, jak stałam, w ubraniu, wskoczyłam pod prysznic, gdzie następnie dopadł mnie odruch wymiotny, jakiego nie pamiętałam od czasu ciąży:) Gniazdo znalazłam kiedyś w pokoju, w pudełku z kasetą video, innym razem w książce, a nawet w doniczce z duzym kwiatem. Suszyłam na kaloryferze tetrowe pieluszki, było ich kilka, jedna na drugiej.Przy zdejmowaniu okazało sie, że między pieluchami jest pełno mrówek. Musiałam prać od poczatku. Gdy dzieci byly maleńkie czuwaliśmy na zmiane nad łóżeczkiem patrząc, czy mrówki nie spacerują po dzieciach. Gdy zaczęły marudzić i kręcić się we śnie, rozbierałam szukając mrówek, które mogły wejść pod ubranko. Dzień, w którym znalazłam mrówki w lodówce, był dniem przełomowym. Powiedziałam sobie dość tego. Napisałam pismo do spółdzielni, zebrałam podpisy sąsiadów i po kilku dniach zapanował spokój. Jeszcze przez kilka lat po definitywnym pozbyciu sie mrówek, nie mogłam pozbyc sie odruchu postukania chlebem o blat żeby zobaczyć, czy nie wypadną z tego (przechowywanego w szczelnym, foliowym woreczku i zawiązanym gumką) chleba, mrówki. Tak więc mam spore doświadczenie w walce z mrówkami i radzę jak najszybciej zrobić z tym radykalny porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: mrówki faraonki 16 lat temu Jak miałaś taką inwazję na mieszkanie to musiały mieć wyjątkowe warunki do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: mrówki faraonki 16 lat temu kol.3 napisała: > Jak miałaś taką inwazję na mieszkanie to musiały mieć wyjątkowe warunki do rozwoju.< Nie wiem co to sa w/g Ciebie "wyjątkowe warunki". Blok był nowy. Mrówki pojawiły sie jakies pół roku po zasiedleniu. Bardzo możliwe, że przeprowadziły sie razem z kimś, kto wcześniej mieszkał w innym, zamrówczonym bloku. Pół roku wystarczyło, żeby rozprzestrzeniły się po 3-klatkowym, 4-piętrowym bloku, bo mieli je wszyscy. Wszyscy też z nimi walczyli. Nie wiem, czy z zapałem równym mojemu, ale coś tam robili na własną rękę, bo normalnie żyć się nie dało. Musiało to trwać, jak sobie teraz uświadamiam, jakies osiem lat! bo od sześciu jest spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
doodka019 Re: mrówki faraonki 16 lat temu mrówek pozbylam sie srodkiem faratox. ok 9 zl na allegro Odpowiedz Link Zgłoś
doodka019 Re: mrówki faraonki 16 lat temu faratox dziala do miesiaca czasu nie bylo sladu po mrowkach byly w domu od 20 lat . wystarczy to powiesic. ida do tego bardziej jak do miesa. cale czarne sciezki. i niosa do krolowej. pozniej wypadaja z tych gniazd niezywe az w koncu ich nie ma. przy koncu trzeba czesto sprawdzac szafki bo sie orientuja ze cos nie gra i probuja sie przenosic np pod doniczka znalazlam pare krolowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: mrówki faraonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu Jak wyglądają mrowki faraona? Odpowiedz Link Zgłoś
doodka019 Re: mrówki faraonki 16 lat temu Gość portalu: kola napisał(a): > Jak wyglądają mrowki faraona? mrówki faraona so mniejsze niz te czarne czy czerwone u nas byly takie rude malutkie. jest ich w cholere laza po blatach po podlodze w koszu na smieci w lazience. najgorsze byly te gniazda z jajami ktore zakladaly np za albumem ze zdjeciami ktory sie zadko bralo z pulki albo w ciuchach u tesciowej czy w szafce z posciela. brrr wreszcie jest po tym paskudztwie ale dla odmiany wprowadzily sie do nas czarne mroweczki...:P one na szczescie same wyleca jak dostana skrzydel(chyba im redbula kupie:):P sa duzo mniej dokuczliwe ale na nie chyba tez cos kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefans100 Re: mrówki faraonki 12 lat temu Podobne do krowy tylko trszeczkie mniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: mrówki faraonki IP: *.chello.pl 16 lat temu Proszę o kontakt jeśli ktoś ma te mrówki ,chętnie odkupię...Na serio.. od Wielu lat zajmuję się mrówkami - tzn hodowlą ale nie miałem jeszcze tego gatunku a jest bardzo ciekawy w sensie biologii. Mój adres: lasius@wp.pl a strona internetowa: www.owady.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: mrówki faraonki IP: *.19.165.39.osk.enformatic.pl 16 lat temu jesli ktos wie gdzie sie kupuje takie srodki to prosze zeby napisal tu bo zanim namowie sasiadow i zanim nam je wytruja to musze dzialac na wlasna reke!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: mrówki faraonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu starsznie ciezko sie ich pozbyc , kupowalem rozne srodki min faratox b i nic to nie daje, mrowki wogole tym karmnikiem sie nie iteresuja, probowalem nawet je tam wrzucac i nic. Teraz kupilem bixan, wczoraj rano postawilem bixan tinypic.com/r/wakm4p/7 i wieczorem juz kreca sie kolo niego mrowki, wchodza do niego, mam nadzieje ze to pomoze, czy ktos tego uzywal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: mrówki faraonki IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu przez tydzien - dwa kreciliy sie kolo tego. potem przez kolejne widzialem tylko 2, myslalem ze padly wszystkie, ale wczoraj widzialem kilkanascie w kuchni, przeniosly sie z lazienki najwidoczniej, nie wiem czt to te same czy nowe Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: mrówki faraonki 15 lat temu :) Wiesz co, BBB? Napisze bez fałszywej skromności, że kilkanaście lat temu dużo bym dała za taka radę, jak moja w tym wątku, a gdy widze kierownika mojej administracji, to do dziś robi mi sie ciepło na sercu. Wolisz pójść oznakowanym szlakiem, czy sam zdobywac szczyty? :) Przeczytaj, prosze, jeszcze raz to, co napisałam powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: mrówki faraonki IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu @matylda1001 dzieki za odpowiedz. nie mam kierownika adaministracji ani sąsiadów, więc rozumiem że chodzi Ci o to zeby zwrocic sie z problemem do profesjonalnej firmy? głównie chodziło mi o to jaki srodek kupic bo própowałem apre i tylko jednym zaineteresowały sie mrowki, moze za malo pojemników kupilem, a moze szybko przestaje dzialac, wietrzeje albo cos takiego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: mrówki faraonki 15 lat temu No tak... trochę mnie zaskoczyłeś:) Mieszkasz w domu jednorodzinnym? Wierz mi, zanim wypowiedziałam wojnę wrogowi, postarałam sie o nim dowiedziec tyle, ile sie da, i jest to pierwszy przypadek (o jakim słyszę) występowania mrówek faraona nie w bloku. W kamienicach tez ich nie ma. Musisz sobie jednak jakoś poradzić. Trucizna, którą zastosowali u nas była w małych pudełeczkach, wielkości pudełka zapałek. Zakładali te karmniki w kuchni przy wywietrzniku, w szafce pod zlewozmywakiem, w wc przy wywietrzniku, w łazience obok wywietrznika i w szybie z rurami kanalizacyjnymi. W sumie w każdym mieszkaniu po pięć. Moje mieszkanie ma 84m. Myslę, że powinieneś rozstawić swoją truciznę w podobny sposób. Dodatkowo zostawiłabym truciznę w piwnicy (jeśli ją masz), w wilgotnym miejscu. Mrówki faraona nigdy nie tworza jednego gniazda. Zniszczenie jednego nie pomoże na długo. Dlatego dostęp do karmników nalezy zapewnić wszystkim. Myslę, że mógłbys zadzwonić do profesjonalnej firmy i pod pretekstem zamawiania usługi wypytac czym trują, może powiedzą i to byś sobie kupił. A może taka usługa wcale nie jest kosztowna? Warto zapytać. Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: mrówki faraonki 15 lat temu ok, nie zawsze jest się łatwo dogadać z sąsiadami. Możesz na allegro kupić takie pojemniczki i sama zawiesić ale w miejscu , w którym one chodzą. Wtedy wytrujesz królową. Te pojemniczki to chyba faratoks B. Mi pomogło tylko to. Niestety po 3 latach wróciły ale zastosowałam znowu to samo z 100 % skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: mrówki faraonki IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu jak juz pisałem faratox b nie pomaga, mrowki wogole sie nim nie interesowaly, nawet je wrzucalem do tego pojemniczka;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: mrówki faraonki IP: *.ip.netia.com.pl 14 lat temu ...znowu mi sie wczoraj pojawily, rok był spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lothse Re: mrówki faraonki IP: *.net.stream.pl 14 lat temu Bardzo ładnie i mądrze napisane .Pozdrawiam panią. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczkaija Re: mrówki faraonki 13 lat temu może jakieś nowe sposoby na te gó...?? jestem w szoku jak one opanowują dom :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hogacia 84 Re: mrówki faraonki IP: *.gmk.net.pl 12 lat temu Sprawdzały się zielone płytki z Brosa, niestety ostatnio zmienili skład i na nic już nie działają :/ Wszelakie pułapki z jedzeniem mrówki omijały szerokim łukiem. Po długich poszukiwaniach w końcu znalazłam coś co utrzymuje mrówki z dala od mojej kuchni: Bros 007. Popsikałam w okolicach wszelakich rur i wszystkiego co wychodziło z szybu wentylacyjnego i mrówek nie widać, co kilka tygodni poprawiam dla pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydro Re: mrówki faraonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12 lat temu Najlepiej skorzystaj z usług profesjonalistów. W moim bloku skorzystano z firmy ddd usługi, dali małe pudełeczka w mieszkaniu i po kilku dniach nie było już widać robactwa, wszystko zdechło w gnieździe :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam sposoby na mrówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11 lat temu na zwalczanie wszelkiego rodzaju owadów itd polecam firmę bayer. znana marka a na stronie dystrybutora można kupić ich produkty za małą kasę - www. blattanex. pl na mrówki stosowałem pułapkę na mrówki. spisała sie super. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
scharlottka.wwa Re: mrówki faraonki 11 lat temu Ja wypsikałam dezodorantem wszystkie ramy okienne, balkon i podłogę wokół balkonu. Mrówki już się nie pojawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa371 Re: mrówki faraonki 9 lat temu Macie problem z mrówkami na posesji? U mnie też były, ale ta firma z branży DDD z Warszawy dddwarszawa.pl/ wszystkim się zajęła, polecam ich Odpowiedz Link Zgłoś
basialab Re: mrówki faraonki 9 lat temu Macie problem z mrówkami na posesji? U mnie też były, ale ta firma z branży DDD z Warszawy dddwarszawa.pl/ wszystkim się zajęła, polecam ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: mrówki faraonki IP: *.dynamic.chello.pl 9 lat temu Ja użyłam na mrówki co chodziły mi na balkonie srodka z www.konieckaralucha.cba.pl i pomogło Odpowiedz Link Zgłoś