Dodaj do ulubionych

Obudowy INOX!!!

IP: *.chello.pl 21 lat temu
Kto wie jak czyścić to cudeńko? Zafundowałam sobie kuchenkę elektryczną z
płytą ceramiczną. Z czyszczeniem płyty nie mam problemów(wystarczy mleczko
CIF),ale ta obudowa mnie dobija! Znać na niej każdą kroplę CZYSTEJ wody i
każde maźnięcie czymkolwiek.Proszę o rady!!!
Obserwuj wątek
    • allija Re: Obudowy INOX!!! 21 lat temu
      Ja mam w kuchni dużo inoxu - kuchenka, piekarnik, okap i front zmywarki.
      Wszystko co dzien lub co 2 dni przecieram, podkreslam, nie myje tylko
      przecieram, wilgotna ściereczką z mikrofibry. To w zupełności wystarczy by cały
      czas lśniły. Ściereczki to polska Prima lub Vileda, kosztują parę zł i są
      wielokrotnego użytku.
      • m1z Re: Obudowy INOX!!! 21 lat temu
        U mnie sprawdza się mleczko Mr Muscle metal-fix, ale przyznam, że trochę roboty
        z tym jest ;)
    • zielony_listek specjalne preparaty 21 lat temu
      Były kiedyś w supermarketach ściereczki specjalnie do INOX i były do kitu.

Polecam profesjonalne preparaty do czyszczenia takich powierzchni, można kupic
      pojedyncze butelki u dystrybutorów. Ja kiedyś mialam trochę preparatu firmy
      Henkel (dwadzieścia parę złotych pojemnik), nie pamiętam nazwy, ale i tak
      Henkel wycofal go z produkcji i miało być coś na jego miejsce, ale nie wiem co.
      Np. w Warszawie na Mokotowie (okolice Cybernetyki i Postępu) można takie
      specyfiki nabyc, gdzieś posiałam telefon do nich :-(
      To działa jak jakis olejek, ale nie jest potem powierzchia tłusta, tylko osady
      się jej mniej imaja i ładnie wygląda :-)

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • allija Re: specjalne preparaty 21 lat temu
        Ściereczki o których ja piszę to zupełnie co innego. To nie sa jakies specjalne
        ściereczki do inoxu. Te są uniwersalne, do czyszczenia różnych powierzchni i ja
        uzywam ich do wszystkiego w kuchni i łazience, min. do inoxu. Wg mnie są
        rewelacyjne ale trzeba ich uzywac regularnie bo bardzo brudnych powierzchni nie
        doczyszczą. A poza tym jaka to oszczędność. Taka ściereczka kosztuje parę zł,
        wystarcza na długo i nie trzeba używać żadnych dodatkowych, często drogich,
        płynów i mleczek.
        • zielony_listek Re: specjalne preparaty 21 lat temu
          Tak, tak, wiem o jakich ściereczkach mówisz, te specjalne do INOXU z
          supermarketów to coś innego. A ściereczki uniwersalne z microfibry działają na
          zupelnie innej zasadzie - mają mnóstwo mikrowłókienek, do których przyczepia
          się brud.

Pozdrawiam
          zielony_listek
          • Gość: Marta Re: specjalne preparaty IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21 lat temu
            Do czyszczenia INOXu (stali nierdzewnej) najlepiej sprawdza sie szmatka z
            odrobina oleju jadalnego. Pieknie lsni, nie zostaja smugi, kropelki wody
            splywaja jak po kaczce.
    • Gość: kasia Re: Obudowy INOX!!! IP: *.Proxy.IdeaLan / *.idealan.pl 21 lat temu
      tylko ściereczki z mikrofibry, przecieram wilgotną, a potem suchą i jest super,
      nie trzeba żadnej chemii
    • Gość: gabi Re: Obudowy INOX!!! IP: *.chello.pl 21 lat temu
      Dziękuję za rady. Wypróbowałam i wg mnie najlepsza jest ta z olejem. Gdy coś
      kapnie przecieram ręcznikiem papierowym i jest czysto. Żadnych smug. I o to mi
      chodziło. Dzięki.
      • Gość: viola212 Re: Obudowy INOX!!! IP: *.bait.pl / *.225.121.1.bait.pl 21 lat temu
        dzięki za poruszenie tego wątku....sama męczę się od dłuższego
        czasu...pozdrawiam
        • Gość: gabi Re: Obudowy INOX!!! IP: *.chello.pl 21 lat temu
          Witam!
          Wątek poruszyłam ponad miesiąc temu,a kuchenkę mam od dwóch miesięcy. Przez ten
          czas nie próżnowałam. Pucowałam, szorowałam i wściekałam się. Syzyfowa praca.
          Wydawało mi się, że im więcej czyszczę, tym jest brudniejsza. Popytałam wśród
          znajomych. Znajomi polecali mi preparat do INOXu o nazwie Chromol, który
          dostali razem z lodówką Liebhert(?!).Ta wersja odpada, nie zamierzam kupić
          takiej lodówki, a nie śmiałam prosić o kilka kropel,bo buteleczka maleńka. Na
          forum kuchnia znalazłam wątek z tym samym problemem. Ktoś polecał ten sam
          preparat z tą samą lodówką! Wysłałam meila do firmy Henkel, gdzie mogę kupić
          Chromol, ale nie mam odpowiedzi.
          Podoba mi się ta rada z olejem jadalnym,wystarczy kilka kropel, olej zawsze mam
          w domu i nie są to żadne chemikalia.
          Nareszcie mogę w spokoju patrzeć na swoją kuchnię.
          Bardzo dziękuję za wszystkie rady, a szczególnie Marcie.
          P.S. Przetarłam olejem również zlewozmywak ze stali nierdzewnej, widać efekty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka