Dodaj do ulubionych

Pralko-suszarki!

21 lat temu
czy możecie polecić jakąś dobrą pralko-suszarkę?Zastanawiam się czy takiej nie
kupić bo mieszkamy w bloku-ale czy w związku z tym nie wzrosną strasznie nasze
rachunki za energię?A czy taka suszarka naprawde dobrze działa-czy tylko do
jakiegos czasu spełnia swoje funkcje.Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • gatta5 Re: Pralko-suszarki! 21 lat temu
      Ja chyba raz czy dwa korzystałam z suszarki w mojej pralce. Okazało się, że
      wszystko było bardzo pogniecione no i żeby wyprasować jeansy musiałam je dość
      zobrze zmoczyć, więc uznałam że wygodniej jest bez suszarki. No chyba, że w
      sytuacjach, że coś nie zdąży wyschnąć.
    • Gość: Miko Re: Pralko-suszarki! IP: *.bulldogdsl.com 21 lat temu
      Ja mam pralko-suszarkę i muszę przyznać, że ciągnie sporo prądu. Suszarki
      używam w zasadzie tylko do ręczników tzn podsuszam je bo wtedy są puszyste a
      potem dosuszam rozwieszone. Generalnie w pralko-suszarce nie można suszyć za
      wiele ubrań na raz np. pranie bawełna 4,5kg ale suszenie juz tylko 2,5kg; inne
      nie bawełniane: pranie 2,5kg a suszenie 1,5kg. Więc generalnie 1 pranie trzeba
      suszyć na dwa razy i za każdym razem jest to min godzina.
      Co innego jeśli suszarka jest odrębna od pralki. Wtedy bęben jest większy i
      ubrania też nie są tak wygniecione. Poza tym przypuszczam, że zastosowane są
      tam rozwiązania technologiczne, oszczędzające prąd, które trudniej zastosować w
      urządzeniach 2 w 1. Rozumiem jednak, że odrębna szuszarka wymaga miejsca, o
      które przeważnie w bloku trudno.
      Aha ja wynajmuję mieszkanie, w którym jest pralko-suszarka. Nie wiem czy bym
      się zdecydowała na kupno - chyba w zalezności od ceny w porównaniu ze zwykłą
      pralką. Przydaje się w wyjątkowych przypadkach ale generalnie szuszę rzeczy na
      rozkładanej szuszarce.
    • mamajacki Re: Pralko-suszarki! 21 lat temu
      Ja mam pralko-suszarkę Brandt, ładowaną od góry. Zdecydowałam się na nią, bo mam
      małą łazienkę, a to urządzenie zajmuje mało miejsca. Poza tym nie mam za bardzo
      w domu gdzie powiesić prania. I muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z
      tego zakupu. Wszystko suszę i - o ile bęben nie jest wypchany na maksa -
      wyciągam na prawdę suche rzeczy. Ale... Pranie z suszeniem trwa ok. 3 i pół
      godziny... W zasadzie wszystkie pralko-suszarki mają klasę energetyczną B, więc
      zużywają trochę tego prądu... Niestety... Coś za coś.
    • tilijka Re: Pralko-suszarki! 21 lat temu
      Mam pralko-suszarkę ale bardzo rzadko korzystam z funkcji suszenia. Prakrycznie
      tylko wtedy gdy rano coś co muszę akurat założyć jest jeszcze niedosuszone.
      Najwazniejsze jest żeby w suszarce było mało rzeczy, wtedy nie są tak
      pogniecione i szybciej schną.
      W moim wypadku najwiekszym minusem suszarki jest nie ilość zużywanego przez nią
      prądu a odprowadzanie dodatkowej ilości wody do szamba.
      Nie polecam suszenia swetrów, są wtedy jakieś takie powyciagane.
      • Gość: fly Re: Pralko-suszarki! IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 21 lat temu
        używałam Indesitu przez lat 5, a teraz kupiłam nowy model tez Indesit.
        Jestem zadowolona. Suszę ręczniki, poscielowe i dżinsy.
        Myślę, że w bloku gdzie suszenie prania jest ograniczone (suszarka łazienkowa)
        taka suszarka się przydaje - szczegolnie jak nie grzeja juz kaloryfery.
        Balkony w praniu to okropny miejski widok.
    • muccek Re: Pralko-suszarki! 21 lat temu
      Ja mam Elektroluxa 1289W, ogólnie OK, ale nie susze wszystkiego, tylko duże
      ręczniki i pościel - bo mi się nie mieszczą na rozkładanej suszarce. Do tego
      podczas wojaży kupiłam chusteczki zapachowe do suszarki, jak się wrzuci jedną
      to potem pranie pięknie pachnie. Pewno niedługo pojawią się takie w Polsce.
    • Gość: domin72 Re: Pralko-suszarki! IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu
      mam idesit, małą łazienkę i kolosalną ilość prania(dwoje małych dzieci i mało
      czasu) ale tak naprawdę suszarkę używam awaryjnie, gdy muszę coś szybko
      wysuszyć. na początku, w absolutnej euforii, suszyłam wszystko - do momentu, gdy
      przyszedł rachunek za prąd ;( ale mimo to uważam, że suszara się przydaje, a
      listki zapachowe + ręczniki z suszarki to istna rewelacja. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka