Gość: BERET IP: *.3.pl 21 lat temu A ja mam nalewkię w plecaku w piersiówce tzw dereniówkę. Pycha mmmmmmmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafał Re: Pigwówka IP: 212.2.100.* 21 lat temu Osobiście jeszcze nie piłem (dopiero robie), ale moi znajomi twierdzą, że lepszej nalewki nie pili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Pigwówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Twoi znajomi mają rację. Robię, piję i twierdzę że pigwówka jest the best! Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Pigwówka 18 lat temu przy produkcji pigwówki pozostają pestki . W każdym owocu znajduje się około 50 pestek . !szklankę pestek wsypać do hermetycznie zamykanego naczynia 0.5 l wody zagotować z 0.35 dkg cukru i ostudzić. Zalać pestki 0.25 l spirytusu 90%, zimnym syropem z cukru , zamknąć i zostawić na 40 dni Po upływie tego czasu przecedzić i wlać do butelki z ciemnego szkła . Im starsza , tym lepsza aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewela Re: Pigwówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Przepis jest niepełny, gdyż autor zapomniał o przyprawach. Moje ulubione zestawienie do pigwówki: imbir + goździki + cynamon. Słyszałam też że można dodawać kardamon i arcydzięgiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Pigwówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Zrobiłam i wypiłambyła wspaniała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKA Pigwówka IP: *.aster.pl 20 lat temu Wspaniała nalewka wg w/w przepisu .Powtarzam co rok.Przyjaciołom bardzo smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesio Pigwówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Trochę mi sfermentowało, jak się pozbyc niemiłego zapachu? Przegotować? W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vadol Re: Pigwówka IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 19 lat temu dość ryzykowne jest zostawienie owoców pigwy na 6- 10 dni, może sie nastaw sfermentować. CZy autor tego artykułu jest całkowicie pewny tego co pisze?????Z mojego doświadczenia wystarczą 3 doby. soku będzie b. dużo. Pewnego roku zaczeło się fermentować po 4 dniach odrazu dodałem wódki i spirytusu. Odpowiedz Link Zgłoś