IP: *.mlask.com 21 lat temu
Dostałam kosz wiklinowy który jednak stacił swój kolor, może ktoś wie jak go
odświeżyć??
Obserwuj wątek
    • Gość: sarhaw Re: wiklina IP: *.bph.pl 21 lat temu
      wiklinę czyści się mlekiem, ja tak czyściłam swoje koszyczki na owoce i
      drobiazgi
    • Gość: kina Re: wiklina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      mozna pomalowac na dowolny kolor
      • lotoss Re: wiklina 21 lat temu
        Mlekiem? Jakie wlasciwosci czyszczace ma mleko, ktorego nie ma woda na przyklad?
        Czy mozna wiedziec szczegoly technicznej strony wykonania projektu odswiezenia
        wikliny?
        • lotoss Re: wiklina 21 lat temu
          Jestem zainteresowana czyszczeniem wikliny, poniewaz niebawem bede musiala zajac
          sie skutcznie stylowym fotelem wykonanym z tego wlasnie materialu.
          Wyczytalam, ze powinno sie uzywac do czyszczenia nie za mocnych detergentow
          takich jak na przyklad:
          www.murphyoilsoap.com/MurphyOilSoap/US/Products/images/products_original02.gif
          Najlepsze narzedzie to szczoteczka do zebow:). Z woda nalezy obchodzic sie
          bardzo oszczednie. Absolutnie nie wolno naruszac splotow koszyka czy innego
          mebla, poniewaz po wyschnieciu wiklina obkurcza sie i nie bedzie mozna
          przywrocic pierwotnego jej ksztaltu. Konieczne jest wytarcie przedmiotu do sucha
          recznikami papierowymi lub materialem wchlaniajacym wilogc. Trzeba odczekac
          24-48 godzin aby wszystko dobrze wyschlo.
    • Gość: baba Re: wiklina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Kiedys byl juz ten watek, pisalam porady z pewnej dosc starej ksiazki, ale
      chyba dobre sa takie porady, a wiec:1-zle znosza wilgoc(matowieja i szarzeja)2-
      4 lyzki wody utlenionej na litr wody i 4 lyzki soku z cytryny-przecierac
      szmatka.3-mozna rowniez szorowac roztworem sody oczyszczonej(2 lyzeczki na litr
      cieplej wody)
    • Gość: Masia Re: wiklina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Mam dużo rzeczy z wikliny- wszstkie czyszcze tak samo- szczoteczką do paznokci
      i wodą z proszkiem- potem wieszam do wyschnięcia , a jak potrzeba to maluje
      bezbarwnym lakierem / mat lub połysk jak wolisz i to zabezpiecza na
      długo/Jeżeli jest szara wiklina/ze starości/ trzeba ją przeczyścić papierem
      ściernym.
    • mariolkia Re: wiklina 11 lat temu
      Kosze na pranie z wikliny możesz malować dowolną farbą akrylową błyszczącą bądź matową.
    • Gość: Basia Re: wiklina IP: *.146.176.184.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 7 lat temu
      Polecam bloga, na którym znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie i nie tylko :)
      damianwiklina.blogspot.com/2019/01/zima-ciagle-trwa-nam-corazbardziej.html
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka