Gość: kasia IP: *.mlask.com 21 lat temu Dostałam kosz wiklinowy który jednak stacił swój kolor, może ktoś wie jak go odświeżyć?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sarhaw Re: wiklina IP: *.bph.pl 21 lat temu wiklinę czyści się mlekiem, ja tak czyściłam swoje koszyczki na owoce i drobiazgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kina Re: wiklina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu mozna pomalowac na dowolny kolor Odpowiedz Link Zgłoś
lotoss Re: wiklina 21 lat temu Mlekiem? Jakie wlasciwosci czyszczace ma mleko, ktorego nie ma woda na przyklad? Czy mozna wiedziec szczegoly technicznej strony wykonania projektu odswiezenia wikliny? Odpowiedz Link Zgłoś
lotoss Re: wiklina 21 lat temu Jestem zainteresowana czyszczeniem wikliny, poniewaz niebawem bede musiala zajac sie skutcznie stylowym fotelem wykonanym z tego wlasnie materialu. Wyczytalam, ze powinno sie uzywac do czyszczenia nie za mocnych detergentow takich jak na przyklad: www.murphyoilsoap.com/MurphyOilSoap/US/Products/images/products_original02.gif Najlepsze narzedzie to szczoteczka do zebow:). Z woda nalezy obchodzic sie bardzo oszczednie. Absolutnie nie wolno naruszac splotow koszyka czy innego mebla, poniewaz po wyschnieciu wiklina obkurcza sie i nie bedzie mozna przywrocic pierwotnego jej ksztaltu. Konieczne jest wytarcie przedmiotu do sucha recznikami papierowymi lub materialem wchlaniajacym wilogc. Trzeba odczekac 24-48 godzin aby wszystko dobrze wyschlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: wiklina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Kiedys byl juz ten watek, pisalam porady z pewnej dosc starej ksiazki, ale chyba dobre sa takie porady, a wiec:1-zle znosza wilgoc(matowieja i szarzeja)2- 4 lyzki wody utlenionej na litr wody i 4 lyzki soku z cytryny-przecierac szmatka.3-mozna rowniez szorowac roztworem sody oczyszczonej(2 lyzeczki na litr cieplej wody) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masia Re: wiklina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Mam dużo rzeczy z wikliny- wszstkie czyszcze tak samo- szczoteczką do paznokci i wodą z proszkiem- potem wieszam do wyschnięcia , a jak potrzeba to maluje bezbarwnym lakierem / mat lub połysk jak wolisz i to zabezpiecza na długo/Jeżeli jest szara wiklina/ze starości/ trzeba ją przeczyścić papierem ściernym. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkia Re: wiklina 11 lat temu Kosze na pranie z wikliny możesz malować dowolną farbą akrylową błyszczącą bądź matową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: wiklina IP: *.146.176.184.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 7 lat temu Polecam bloga, na którym znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie i nie tylko :) damianwiklina.blogspot.com/2019/01/zima-ciagle-trwa-nam-corazbardziej.html Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś