Dodaj do ulubionych

płoty na balkon/taras/ogród

16.05.16, 11:36

Obserwuj wątek
    • kittykitty Re: płoty na balkon/taras/ogród 20.05.16, 09:50
      Mam w ogrodzie zarówno kratki, pergole jak i panele osłonowe drewniane, przypuszczam, że głównie z sosny, kupowane w marketach budowlanych. Mam też matę wiklinową przyczepioną do siatki w miejscu, gdzie sąsiad na pustej działce ma drewniany wychodek smile. Mata wiklinowa bardzo szybko (2-3 lata) brzydnie, traci kolor, łuszczy się a po kilku latach nawet kruszy i trzeba ją wymienić. Zaletą jest dość niska cena i łatwość montażu w miejscu, gdzie odcinki ogrodzenia są różnej długości i załamują się pod różnymi kątami - po prostu przymocowana jest do siatki ogrodzeniowej na tzw. trytytki.
      Co do płotów czy paneli ogrodzeniowych - te najtańsze są słabej jakości, lamelki są bardzo cienkie, pełne sęków i łatwo je złamać. Te droższe są ok, już impregnowane ciśnieniowo ale warto je dodatkowo zaimpregnować czymś (farby, impregnaty, lakierobejce - co tam chcesz) i wytrzymają lata. Mam w ogrodzie takie panele ażurowe/ kratkowe oraz pergolę pomalowane na początku jakąś farbą do drewna - stoją już z 10 lat i nic im nie jest. Oczywiście, widać na nich upływ czasu, farba miejscami się łuszczy i są drobne pęknięcia ale nie malowałam ich po raz drugi ani nic z nimi nie robiłam przez te lata.
      Teraz kupiliśmy w markecie budowlanym domek narzędziowy z sosny. Zamierzam pomalować go impregnatem i już.
      • horpyna4 Re: płoty na balkon/taras/ogród 21.05.16, 07:42
        Sosna wchłania dużo impregnatu podczas malowania ręcznego, więc starcza to przynajmniej na kilka lat. Drewno liściaste z kolei jest bardziej zwarte, twardsze i teoretycznie mocniejsze, ale malowanie ręczne impregnatem starcza na rok. Po prostu nie wchłania, więc bez zastosowania metody próżniowo-ciśnieniowej nie bardzo się nadaje na śnieg i deszcz. I jest bardziej kruche, niż dość miękka, włóknista sosna.

Miałam kiedyś płot własnej roboty: słupki były z okrąglaków sosnowych, a sztachety liściaste. Stąd wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka