Dodaj do ulubionych

jak pozbyć się rybików z łazienki?

21 lat temu
W łazience zalęgły mi się te śieszne, obrzydliwe żyjątka, szybkochodzące na
dodatek. Nie są one przyjemnym widokiem. Chciałam rzec, iż nie mam nadmiernej
wilgoci w łazience, gdyż słyszałam,że takie warunki im sprzyjają do rozwoju.
Pomóżcie jak je wytępić może ktoś z Państwa wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Zwariowalas, rybiki truc? Zajrzyj sobie na forum Nauka, tam znajdziesz o nich informacje, dowiesz sie,
      jak sa wyjatkowe, i o ile starsze od Ciebie w drzewie ewolucyjnym. Rybiki sa boskie, nie ma zadnej
      racjonalnej przyczyny, dla ktorej mialabys je mordowac. Co wiecej, robia porzadek w Twojej lazience.
      Biedactwa, naprawde zle trafily.
      • Gość: AnkaK Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 21 lat temu
        Kasia,Ty chyba żartujesz?
        Co może być ślicznego w tych robalach?A ja też podpinam się do prośby Izoldy -
        czy ktoś wie jak się tego pozbyć? Nie bardzo wierzę w ten Kasiny porządek w
        łazience,który rzekomo robią.
      • Gość: Kasia Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        One sa, po prostu. Nie robia szkody, nie brudza, zywia sie jakimis mikroskopijnymi okruchami.
        Podobnie jak pajaki - nic zlego nikomu nie robia. Ot, zyjatka. Mozna im pozwolic mieszkac, zero
        zagrozenia. Po co wybijac wszystko, co sie rusza, tylko dlatego, ze sie rusza? A ich tepienie ma wymiar
        symboliczny - czlowiek sie juz tak wyalienowal, ze zadnemu "zywemu nie przepusci".
        • Gość: Angora Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.vline.pl / *.89.rev.vline.pl 21 lat temu
          w sumie karaluchy tez krzywdy czlowiekowi nie robia, tez im darujmy... Albo
          wolki zbozowe, wystarczy przeciez make przesiac przed uzyciem i bedzie ok, a
          nawet gdyby takiego wolka zjesc z maka przypadkiem to tez nikt sie nie
          otruje... Chociaz szkoda robaczka takiego slicznego, malenkiego i bezbronnego...
          I wszelkie robactwo w Twoim domu bedzie mile widziane? Bo pajaki rozumiem tez -
          to juz napisalas...?
            E, nie chce mi sie wchodzic w takie bezsensowne dyskusje. Gospodarzcie sobie dalej same, drogie
            panie. Rybiki maja wiecej do powiedzenia.
            • izolda24 Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 21 lat temu
              Droga Kasiu jezeli chcesz to wylapie wszystkie rybiki z mojej lazienki i ci
              przyniose jezeli lubisz robactwo to sie zatroszczysz .
        • Gość: PoZiOmA Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: 213.25.140.* 20 lat temu
          ja też mam takie "rybiki" nawet nie wiem czemu ale je mam i przywykłam bo pamiętam jak byłam mała to one mi się plątały między nogami...są fajne...pa:*
      • Gość: ja Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.182.71.11.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13 lat temu
        Kasia ty chyba lubisz robactwo w przecieieństwie do innych. Przypominam ze to coś to jednak robal i nie każdy lubi przebywać z robalami nie waźne czy to szkodliwymi czy nie. Ja należę do osób które nie znoszà robali a zwlaszcza tych co łaza po moim mieszkaniu i będe to tępiç
    • balbinkaxyz Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 21 lat temu
      W sklepie ogrodniczym można kupić preparat na rybiki - GETOX. Spryskaj
      zakamarki łazienki ( szparki ) . Z innych metod skuteczny jest boraks. Można go
      rozłożyć wymieszany z miodem jako przynętą . W sklepach ogrodniczych są też
      jeszcze inne preparaty np.: COPEX, Baygon firmy Bajer itp.

• Gość: ania Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      podobno rybiki pojawiają się gdy w łazience jest wilgoć, a o to nie trudno,
      staraj się zeby dobrze wietrzyć i nie trzymać wilgotnych rzeczy. Nie wiem ile w
      tym prawdy, ale kolega mówił że wrąbały mu skarpetki, tzn nie całkiem tylko
      wyskubały dziury, ale on miał brzydki zwyczaj rzucania na podłogę w łazience ,
      żona nie mogła tego zwalczyć a rybiki pomogły- wrzuca do kosza na brudy
    • Gość: dusia Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Na rybiki polecam....kota:)Oczywiście wszystkich pewnie nie wytępi, ale ilość
      się zmiejszy. Piszę to z doświadczenia, mój czasem czatuje wieczorem w
      ciemnej łązience i ma niezłą zabawę a ja prawie zero tch żyjatek.
      • izolda24 Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 21 lat temu
        Dziękuje za pomoc spróbuje nabyć te preparaty anty rybiczne;) a kota mieć nie
        mogę niestety z powodu mojej alergii:(
        • kasiulek_mysiulek Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 21 lat temu
          U mnie się czasem przemknie jakiś rybik, ale nie przyszło i do głowy, żeby je
          tępić...
          • Gość: lina Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.adsl.proxad.net 21 lat temu
            No to i sasiedzi wkrotce beda mieli rybiki.

W kazdym sklepie (nie musi byc ogrodniczy) sa preparaty przeciw owadom
            biegajacym. Spryskac czysta podloge i zakamarki, i najlepiej wyjsc na dluzej.
            Po powrocie przewietrzyc (profilaktycznie). Nie myc podlogi jakis czas. Adieu
            rybiki :((( Najskuteczniejsze jest pryskanie przed wyjazdem na wakacje.
            • Gość: czarna167 Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
              hehehehe u mnie w domu rowniez sie pojawily te zyjatka tez probowalam je
              wytepic roznymi srodkami ale najlepsze jest to ze jak postawie mojemu psu
              miske z jedzeniem suchym pokarmem to robaczki zaczynaja go (chyba) jesc obleza
              ten pokarm i chyba jedza
              • lustroo Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 20 lat temu
                Hoop
              • Gość: Agata Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
                Dawno temu też je miałam .Wtedy miałam wykładzinę dywanową na posadzkach , dużo
                wilgoci i niską temperaturę w domu.Odkąd położyłam parkiet i gresy same się
                wyprowadziły.Dalej nie wiem jaka była przyczyna ich obecności.
    • mikams75 Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 20 lat temu
      nie pociesze Cie zbytnio, bo sama walczylam z rybikami przez wiele lat i za
      kazdym razem pozbylam sie ich na krotko.
      Jedyne co pomoglo (mam nadzieje ze na zawsze) to generalny remont lazienki.
      Oczywiscie nie rybiki byly tego powodem :-)
      A wilgoci nadmiernej tez nie mialam, po remoncie wilgotnosc tez sie nie zmienila.
      Jedyna roznica, to ze w "nowej" lazience nie mam zadnych zakamarkow,
      nieszczelnosci w plytkach i pod wanna itp miejsc, gdzie sie rybiki chowaly.
      Lej roznymi plynami, ale przyjrzyj sie swojej lazience i miejscom, gdzie sie
      zyjatka namnazaja. One potrafia sie wcisnac w ledwo widoczna szczelinke gdzies
      tam pod wanna.
    • bajlandia1 Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 20 lat temu
      Jak nie ma wilgoci a są rybiki to jak najczęściej trzeba zmywać podłogę środkami
      czyszczącymi. Rybiki lubią kurz i zanieczyszczenia. Bynajmniej nie piszę, że
      ktos ma brudno w łazience ale rybikom podobno wystarczają mikrometry kurzu.
      Poza tym można jeszcze raz położyć fugę wokół ścian łazienki - nie bedą miały
      żadnej szpary na wyjście.
      • Gość: olgha Metoda na "kapcia" IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20 lat temu
        Jak zgosilam problem rybikow mojemu tacie (ktory chyba zna sie na wszystkim) i
        przedstawilam mu rozne "chemiczne teorie" ich tepienia, to sie po prostu
        usmiechnal i powiedzial: "drogie dziecko, najlepsza jest metoda na "kapcia"". I
        wiecie co - mial racje. Zadne borakasy, uszczelnianie fug itp. nie pomogly. A
        metoda na "kapcia" reguluje przynajmniej ich populacje. Jedyna wada tej metody
        jest to ze jest brudna. I po kazdej takiej akcji biore odrobine pap. recznika i
        tzw "psit psit" zeby zatrzec slady morderstwa.
        • mikams75 Re: Metoda na "kapcia" 20 lat temu
          niby tak, ale do konca ich tak nie wytluczesz.
          Ja wolalabym sie zrelaksowac w wannie a nie ganiac za robactwem.
          • dagps Re: Metoda na "kapcia" 20 lat temu
            u nas mortain wygonil je po drugim psikaniu na amen. czasem jakis wylezie, ale bardzo rzadko
            • bajlandia1 Re: Metoda na "kapcia" - złudna 20 lat temu
              One chyba szybciej sie rozmnażają od latania z kapciem
    • anamag Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? 20 lat temu
      też mam rybiki, nie tępię, lubię :-)
    • Gość: krzysio rybiki IP: *.internetia.net.pl 13 lat temu
      moja żona prawie codziennie myje podłoge w kuchni. Leci po płytkach mokrym mopem, a później wyciera na sucho. Na ścianach dookoła łazienki mam przyklejone takie cokoliki, które nie są uszczelnione silikonem. I teraz tak podczas mycia w te szczeliny woda się dostaje, a podczas wycierania już się tam nie wyciera. Więc podłoga sucha, a jak zostawi mopa opartego o ścianę i w nocy go kiedyś podniosłem, to się rozpełzły na wszystkie strony. Było ich co najmniej kilkanaście. Zanim to porozgniatałem na podłodze, to połowa uciekła. W łazience na środku podłogi kładę wilgotną złożoną na pół ścierkę i w nocy łapię i wytrzepuję nad wanną, wedt sypią się z tej ścierki do wanny i później spłukuje je gorącą wodą.
      Najlepsze jest to, że zero wilgoci. W łazience pod wanną jest sucho, podłoga sucha, ściany zasilikowane. Jedyne miejsce gdzie nie mam dostępu, to szczelina pod szafką umywalkową i podejrzewam, że tam się chowają. Muszę to czymś spryskać, bo mnie denerwują.
      • Gość: Anita Re: rybiki IP: *.188.100.pools.vodafone-ip.de 11 lat temu
        Mieszkam w Niemczech i walczylam z tym paskudztwem od 4 lat sasiedzi je chyba choduja,bo mialam je w kazdym pomieszczeniu nawet w sypialni,probowalam Wszystkiego od boraxu po srodki dostepne w sklepach i nic>wpadlam na pomysl zeby znalesc cos co by chetnie zjadly i sie otruly i pomogl srodek na prusaki,rusy.Pasta zakupiona w internecie 20zl Blattanex gel.
    • Gość: Małgorzata Re: jak pozbyć się rybików z łazienki? IP: *.gorzow.mm.pl 12 lat temu
      Ja kiedyś na studiach walczyłam z rybikami poprzez:

-rozdeptywanie
      -kartonik z miodem (do którego rzekomo miały się przyklejać, aczkolwiek przyklejali się tylko mieszkańcy wchodząc do łazienki ;)

Kiedyś się wkurzyłam i kupiłam BROS spray na owady biegające. Obsikałam nim wszystkie szczeliny międzypodłogowe w przedpokoju i pomiedzy łazienką (miałam podejrzenie że stamtąd wychodzą) i wyszłam z domu.

Po powrocie się bardzo zdziwiłam.. bo na podłodze leżało do góry brzuchem mnóóóstwo rybików, nawet nie wiedziałam, że tyle ich jest! Bo widywałam najczęściej jednego, dwa.
      Po tym opryskiwaniu już nie wróciły, także polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka