Gość: teresa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu no to podaj dobry przepis na kruche a nie jakas tam filozofia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: trusiaa Re: Żeby kruche było kruche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Do kruchego ciasta na babeczki daje pół kg mąki, kostkę masła,6 żółtek, 3/4 szklanki cukru pudru i zapach śmietankowy, albo waniliowy. Kiedyś siekałam nożem składniki, a potem zaganiatałam całość na stolnicy, ale odkryłam że wystarczyć wrzucić składniki (masło pokroić na kawałki) do malaksera (z sierpowatym nożem) i za chwilę jednolita kula ciasta jest gotowa. Warto potrzymać ciasto w lodówce przynajmniej pół godziny. Jeśli ma być na babeczki - wałkuję naprawdę cienko - najwyżej na dwa milimetry. Piekę w mocno nagrzanym piekarniku, aż będą ciemnozłote. Wychodzą naprawdę kruche. Ostatnio wypróbowałam nadzienie kajmakowe (wystarczy zagotować przez 2- 2,5 godz) puszkę słodzonego skondensowanego mleka. Do każdej babeczki wkładamy dużą łyżkę takiej masy, polewamy gorzką polewą czekoladową, na to połówka orzecha włoskiego. Pyszne to jest niestety ;) Odpowiedz Link Zgłoś