Dodaj do ulubionych

chleb powszedni

IP: *.elblag.dialog.net.pl 20 lat temu
co robicie z stzrym czerstwym chlebem? Ptaków karmić nim nie mozna. Grzanek
nie lubie. Wyrzucać do smieci- nie wolno. Ja wyrzucam ale za kazdym razem mam
jakieś opory, wyrzuty. macie z tym problem?
Obserwuj wątek
    • big2.munich Re: chleb powszedni 20 lat temu
      Mam i to bardzo spore opory z wyrzucaniem chleba. Z bulek - robie tarta bulke,
      a jak jade na pobliskie jeziorko to dokarmiam kaczki - staram sie nie wyrzucac.
      Jakze bylam szczesliwa na urlopie we Wloszech, jak po rozmowie z wlascicielem
      domku letniskowego okazalo sie, ze jego sasiad ma kury i bardzo chetnie wezmie
      od nas czerstwy chleb.
      Moja szwagierka nie ma zadnych oporow z wyrzucaniem do smieci chleba - coz
      szacunek do chleba wynosi sie z domu.
      • Gość: loreley Re: chleb powszedni IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu
        Czerstwy chleb, dziwne...nigdy mi sie to jeszcze nie zdarzylo. Odkad
        dowiedzialam sie ze chleb jest latwiej przyswajalny po zamrozeniu go nie
        zdarzylo mi sie wyrzucic ani jednej kromki. Swiezy kroje i mroze, wyjmuje
        dokladnie tyle ile mi potrzeba. to samo z bulkami, przeciez takie mrozone bulki
        jak rowniez pokrojony chleb mozna swietnie uczynic chrupiacymi za pomoca
        tostera.
        • veeto1 Re: chleb powszedni 20 lat temu
          Kupuję tyle pieczywa ile wiem, że zjemy. Jesli coś czasem zostanie to jest to
          bułka, którą suszę i kręcę przez specjalną maszynkę.
          • f.l.y Re: chleb powszedni 20 lat temu
            bułkę trę, a czerstwym pieczywem karmię ptaki...

a tak serio...czemu nie można karmić ptaków pieczywem?
            • Gość: loreley Re: chleb powszedni IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu
              Chleb w wodzie szybko kwaśnieje, powoduje to choroby, czasem prowadzi nawet do
              śmierci ptactwa. Karmione ptaki zbyt długo zbierają się do odlotu. Im później
              odlatują, tym mniejsze mają szanse dotarcia na miejsce zimowania. Nie mogą one
              żerować na zamarzniętych międzylądowiskach. Czasami przymarzają do tafli lodu i
              umierają z głodu.
              • Gość: Bernadetta Re: chleb powszedni IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
                Właśnie zaniosłam na balkon chleb dla moich podopiecznych. Przychodzą każdego
                dnia i wyglądają na zadowolone. Szczególnie wróbelki. Nawet nie przeszkadza im,
                że na parapecie siedzi moję słodkie kociątko i kłapie zębami.
    • Gość: Opty Re: chleb powszedni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ja tez mrożę chleb i naprawdę bardzo rzadko coś mi zostaje.
      Na osiedlu mamy pana , który zbiera taki suchy chleb.
      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka