Gość: sonko IP: *.elblag.dialog.net.pl 20 lat temu co robicie z stzrym czerstwym chlebem? Ptaków karmić nim nie mozna. Grzanek nie lubie. Wyrzucać do smieci- nie wolno. Ja wyrzucam ale za kazdym razem mam jakieś opory, wyrzuty. macie z tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
big2.munich Re: chleb powszedni 20 lat temu Mam i to bardzo spore opory z wyrzucaniem chleba. Z bulek - robie tarta bulke, a jak jade na pobliskie jeziorko to dokarmiam kaczki - staram sie nie wyrzucac. Jakze bylam szczesliwa na urlopie we Wloszech, jak po rozmowie z wlascicielem domku letniskowego okazalo sie, ze jego sasiad ma kury i bardzo chetnie wezmie od nas czerstwy chleb. Moja szwagierka nie ma zadnych oporow z wyrzucaniem do smieci chleba - coz szacunek do chleba wynosi sie z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loreley Re: chleb powszedni IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu Czerstwy chleb, dziwne...nigdy mi sie to jeszcze nie zdarzylo. Odkad dowiedzialam sie ze chleb jest latwiej przyswajalny po zamrozeniu go nie zdarzylo mi sie wyrzucic ani jednej kromki. Swiezy kroje i mroze, wyjmuje dokladnie tyle ile mi potrzeba. to samo z bulkami, przeciez takie mrozone bulki jak rowniez pokrojony chleb mozna swietnie uczynic chrupiacymi za pomoca tostera. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: chleb powszedni 20 lat temu Kupuję tyle pieczywa ile wiem, że zjemy. Jesli coś czasem zostanie to jest to bułka, którą suszę i kręcę przez specjalną maszynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: chleb powszedni 20 lat temu bułkę trę, a czerstwym pieczywem karmię ptaki... a tak serio...czemu nie można karmić ptaków pieczywem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loreley Re: chleb powszedni IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu Chleb w wodzie szybko kwaśnieje, powoduje to choroby, czasem prowadzi nawet do śmierci ptactwa. Karmione ptaki zbyt długo zbierają się do odlotu. Im później odlatują, tym mniejsze mają szanse dotarcia na miejsce zimowania. Nie mogą one żerować na zamarzniętych międzylądowiskach. Czasami przymarzają do tafli lodu i umierają z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadetta Re: chleb powszedni IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Właśnie zaniosłam na balkon chleb dla moich podopiecznych. Przychodzą każdego dnia i wyglądają na zadowolone. Szczególnie wróbelki. Nawet nie przeszkadza im, że na parapecie siedzi moję słodkie kociątko i kłapie zębami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: chleb powszedni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Ja tez mrożę chleb i naprawdę bardzo rzadko coś mi zostaje. Na osiedlu mamy pana , który zbiera taki suchy chleb. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś