Dodaj do ulubionych

kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna

IP: *.stenhamra.adminor.net 20 lat temu
Zastanawiam sie nad wymiana kuchenki. rozpatruje dwa rozwiazania: kupno
kuchenki z plyta ceramiczna badz tez tradycyjna gazowo elektryczna. Prosze o
rade. Posiadam liczna rodzine 6 osobowa; obiady gotuje w domu.
Jak to wyglada jezeli chodzi o ekonomie - co jest tansze w uzytkowaniu?
Obserwuj wątek
    • veeto1 Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna 20 lat temu
      Znacznie tańsza jest gazowo - elektryczna. Po prostu gaz jest tańszy niz prąd.
      Kupno ceramicznej łączy się ponadto w zsadzie z koniecznościa wymiany garnków i
      patelni na nowe. Gotowanie dla 6-os. rodziny na ceramicznej płycie to nie
      najlepsze wyjście. Jest dużo trudniejsza w konserwacji niż stalowa. Nie powinna
      spaść sól, ani za bardzo tłuszcz nakapać. Ceramiczna jest fajna dla osób
      gotujących niewiele.
      • Gość: opty Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        a poza tym czy masz podłączenie tzw. "siły", do kuchenki elektrycznej
        niezbędne, bo pobiera ona dużą ilość prądu. jeżeli nie , to koszty jej
        założenia są duże. Trzeba też nauczyć się na takiej kuchence gotować, bo długo
        nagrzewa się i po wyłączeniu jeszcze grzeje i takie tam inne.
      • Gość: lusia Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Coś nie tak z tym tłuszczem i solą! Mam od 10 lat kuchenkę ceramiczną i żadnych
        z tym problemów! Nie wolno jedynie dopuścić do wykipienia mleka lub czegoś
        słodkieko bo pozostają plamy. Żadnego problemu z utrzymaniem czystości,
        nagrzewa się szybko, porównując z gazem tańsza w użytkowaniu (co wyliczyłam),
        ale aby tak było należy mieć doprowadzoną "siłę".
        • annb mam ceramiczną 20 lat temu
          i sobie chwalę
          i kuchnia jest czystsza-chodzi mi o stan szafek :)
          co do garnków nie miałam z tym problemu bo i tak wczesniej uzywałam tych z
          grubym dnem
          a koszty?nie zauazyłam wzrostu :)
          • Gość: kasia Re: mam ceramiczną IP: *.autocom.pl 20 lat temu
            ja tez mam ceramiczną, dużo gotuję i bardzo sobie chwalę
            nie zmieniałam garnków bo od zawsze wolałam stalowe od emaliowanych
            często mi się cos wysypuje albo kipi i nie ma problemu, należy przypalone
            miejsce przeskrobac specjalną skrobaczką na żyletkę a potem doczyścić mleczkiem
            z glinką i jest jak nowa. W pzreciwienstwie do gazowej nie śmierdzi, łatwiej
            się czyści, nie ma tych ohydnych stalowych kratek, które cięzko wyszorowac z
            tłuszczu i sadzy.
            jedyny minus to wolniejsze nagrzewanie (np woda dłużej się gotuje, tłuszcz
            dłuzej zagrzewa) oraz brak szybkiej reakcji temperatury np jak Ci cos kipi
            musisz odsunac garnek a nie zmnijszac moc, bo jeszcze chwilę płyta będzie
            grzala zanim ostygnie.
    • Gość: lina Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna IP: *.acn.waw.pl 20 lat temu
      Dobra plyta ceramiczna jest tak samo dobra jak kuchenka gazowa, choc wymaga to
      przestawienia sie i troche to czasu zajmuje. Przede wszystkim nie ma tlustych
      osadow na szakach, firankach, itp, wiec jesli masz kuchnie otwarta na
      mieszkanie, to tylko ceramiczna bedzie dobra.

Po drugie: ktos, kto pisal o soli, kipiacym mleku itp chyba nigdy nie uzywal
      plyty; bo ja takowa mam od prawie dziesieciu lat i wciaz jest w idealnym
      stanie. Nie ma nawet najmniejszych rys czy plam. Wszystko czysci sie duzo
      latwiej i szybciej niz w tradycyjnej kuchence, bo nie ma zakamarkow, itp., jest
      tylko prosta przestrzen (wybralam taka bez zadnych pokretel, wiec jest
      superlatwa o utrzymania w czystosci).

Garnki z grubym dnem przydaja sie jesli chcesz gotowac ekonomicznie, bo nie
      pobierasz pradu do konca, tylko na 10 min przed koncem gotowania wylaczasz
      prad, a wszystko jeszcze "dochodzi" i spokojnie sobie mruga. W ogole teraz
      bardzo rzadko mi sie cos przypala czy kipi (szczerze: nie pamietam kiedy cos
      sie ostatnio przypalilo), bo umiem juz sie poslugiwac plyta i nie gotuje na 9-
      tce (czyli na max), tylko na 2-ce (potrawa mruga, nie przypala sie i pobiera
      malo pradu), ale jak wspomnialam, wymaga to troche wprawy.

Jednak obiektywnie: jesli masz duza rodzine, czesto i duzo gotujesz, to mozesz
      odczuc wzrost kosztow, zwlaszcza zanim sie przyzwyczaisz, bo roznica jest duza.
      A bez naprawde dobrych garnkow traci sie duzo energii i robi sie bardzo drogo.

Aha: jesli masz kota, to niestety plyta moze byc zarozenem dla jego lapek,
      trzeba stawiac garnek z woda dopoki plyta jest bardzo goraca.
      • Gość: Lusia Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna IP: *.poch.com.pl / *.poch.com.pl 20 lat temu
        Owszem ja pisałam o mleku i cukrze (mleka nie gotuję a i kompotów też nie więc
        nie znam tego z autopsji) ale nie wyssałam tego z palca a z instrukcji obsługi
        więc proszę mi tu nie imputować że nie wiem co to jest kuchenka ceramiczna.
    • zona_jarka Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna 20 lat temu
      Zdecydowanie ceramiczna (czystość w kuchni)!
    • Gość: gonia Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna IP: *.net129.okay.pl 20 lat temu
      Jaki problem kupic plyte ceramiczna-gazowa.Nie ma z niczym problemow-mam taka
    • przeciwcialo Re: kuchenka ceramiczna czy gazowo-elektryczna 20 lat temu
      własnie msle nad wyborem. Pewnie płyta ceramiczna to bedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka