agusiak.1 19 lat temu Może macie jakieś sprawdzone sposoby. Od nowego roku bedzie drożej i już zastanawiam się jak zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naprawdetrzezwy Prąd: 19 lat temu nie używać prądożernych rzeczy, ograniczyć używanie (wyłączać nieużywane urządzenia, jeśli możliwe, zastąpić stare nowoczesnymi) Woda: uszczelnić wszystko co się da, używać z głową; podczas mycia zębów nie musi lecieć z kranu, do umycia dłoni wystarczy drobny strumyk (jeśli piecyk gazowy), prysznic zamiast kąpieli, zmywarka zamiast przelwania wody hektolitrami itd.) Gaz: tak jak woda plus przemyślane ustawianie wielkości płomienia w kuchni podczas gotownia, podgrzewania itd. Jeszcze pozostało ci ogrzewanie - też da się zmniejszyć zużycie... No i wiesz, że po drastycznym spadku zużycia, producenci i dostawcy tych mediów podniosą ceny, bo im się nie będzie opłacało? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Jak oszczędzacie energię elektryczną, wodę ga 19 lat temu Sprawdź jakie masz sprzęty, które pobierają non stop energię. Miesiąc temu zakład energetyczny wymienił mi licznik /na taki nowoczesny z migoczącą czerwoną diodą./ Na nim jest informacja, że 6400 impulsów/mignieć diody równa się 1 kwh. Z ciekawości popatrzyłam na licznik i migającą diodę/impulsy. W tym czasie miałam włączoną do sieci kuchnię gazowo-elektryczną AMICE w której umieszczony jest zegar wskazujący godzinę /piecyk nie był włączony/, telefon stacjonarny SIEMENS i lodówko-zamrażarkę POLAR wyposażoną na zewnątrz w elektroniczne wskaźniki temepratury /agregaty lodówki w tym czasie nie pracowały./ Przy tych włączonych urządzeniach dioda migała co 25 sekund. Sprawdziłam, które z tych urządzeń pobiera najwięcej prądu. Okazało się, że właczony zegar do sieci w kuchni pobierał najwięcej prądu. Po jego odłączeniu dioda mignęła dopiero po 2 minutach i 25 skundach. Nie zostawiaj na czuwaniu telewizora, listwy od komputera itp. Kuchnia mikrofalowa przez niecałe trzy minuty pobiera jedną dziesiatą kilowata. Czajnik elektryczny im ma większą moc grzałki /szybciej przez to gotuje wodę/ pobiera więcej energii. Lodówki czy telewizory,które mają ponad 10-15 lat też pobierają więcej prądu. Kupuj sprzęty energooszczędne w klasie A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: do jadwisi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu ciekawe co napisałaś, powiedz o jaki zegar chodzi? czy o taki w kuchence amica czy o wolnowiszący znajdujący się w kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r do ixi 18 lat temu Pisałam o zegarze umieszczonym w obudowie kuchni Amici, bez którego nie może działać piekarnik elektryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsilon Najwięksi "pożeracze" prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Czajnik elektryczny Kuchenka mikrofalowa Piekarnik elektryczny Pralka Średni czajnik elektryczny pobiera tyle prądu ile 15 żarówek oświetleniowych o mocy 100W. każda Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: Najwięksi "pożeracze" prądu 18 lat temu Ale czajnik elektryczny im większą ma moc tym krócej pracuje. Kiedyś były czajniki porcelitowe (czy jakieś takie) z grzałeczką max. 200W z 1 litr wody gotowały prawie godzinę. Teraz czajnik plastykowy z grzałka o mocy 1500W zagotuje litr wody w ciągu 5 min. Z prostego wyliczenia wynika, że stary czajnik pobierał 0,200kWh a nowy o większej mocy 0,125kWh, czyli prawie dwa razy mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Najwięksi "pożeracze" prądu 18 lat temu mając kuchenkę gazową warto sprawdzić ile kosztuje zagotowanie przysłowiowego litra wody, w porównaniu z czajnikiem elektrycznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylla Re: Najwięksi "pożeracze" prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu A po co gotować cały czajnik wody jak chce się wypić 1 kawę czy herbatę? Ja kupiłam sobie czajnik o pojemności 1 litra i mocy 850W. I jeśli robię tylko 1 kawę to gotuję wodę na 1 kawę a nie cały czajnik. Opłaty za prąd nie zmieniły się, a gaz poszedł w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsilon Re: Najwięksi "pożeracze" prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Gość portalu: sylla napisał(a): > A po co gotować cały czajnik wody jak chce się wypić 1 kawę czy > herbatę? Ja kupiłam sobie czajnik o pojemności 1 litra i mocy 850W. > I jeśli robię tylko 1 kawę to gotuję wodę na 1 kawę a nie cały > czajnik. > Opłaty za prąd nie zmieniły się, a gaz poszedł w dół. To powinno być zasadą, że gotujemy tyle wody ile nam potrzeba do bezpośredniego użycia. To samo z pralką, że nie pierzemy codziennie po parę sztuk bielizny tylko staramy się prać większą jej ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowana Re: oszczędzamy, oszczędzamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu a na końcu i tak firmy podniosą ceny, bo muszą wyjść na swoje, jak już ktoś tu napisał, tak własnie u mnie było z wodą, wszyscy lokatorzy oszczędzali to podniesli nam cenę za m3 i po sprawie, dlatego staram się wszystkiego używać racjonalnie bez specjalnych oszczędności, bo i tak będzie podwyżka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombo Re: Jak oszczędzacie energię elektryczną, wodę ga IP: *.blast.pl 18 lat temu nie ma mnie caly dzien w domu, wiec jak wychodze rano to wylaczam z gniazdka wszystko co sie da. jesli pije jedna kawe to gotuje wode na jedna kawe a nie caly czajnik. mam w lazience piecyk gazowy na baterie, plomien nie swieci sie gdy nie potrzebuje cieplej wody. mam energooszczedne zarowki. od razu widac roznice w rachunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wino_porzeczkowe Re: Jak oszczędzacie energię elektryczną, wodę ga IP: *.chello.pl 18 lat temu Podobno perlatory pozwalają zmniejszyć zużycie wody. Akurat wymieniam baterię w łazience i inwestuję w taką z perlatorem. Ale z tego, co widzę w necie, to można kupić specjalne nakładki w tym celu. Odpowiedz Link Zgłoś