Dodaj do ulubionych

prysznic- pomocy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
Krótko naświetlę na czym polega problem, z którym walczę od wielu lat.
W domu mam kabinę prysznicową a nie wannę. Jest ona uszczelniona silikonem,
aby nie ciekła. Na silikonie tym robi się wstrętna czarna pleśń.
Stosuję sylikon sanitarny teoretycznie grzybobójczy, co jakiś czas polewam
uszczelnienia środkiem grzybobójczym i nie pomaga. Skrobałam nawet te czarne
plamki i chciałam usunąć .
Jedyną metodą jaka działa to wymiana co 2-3 miesiące uszczelnień, co jest
pracą wstrętną, długotrwałą i upierdliwą.
Może macie podobny problem i znalazłyście rozwiązanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: prysznic- pomocy IP: 212.244.68.* 23 lata temu
      A ten silikon jest biały?
      pamiętam ,że jak kiedyś mieliśmy uszczelnienia pod prysznicem wykonane
      silikonem przezroczystym to po jakimś czasie był czarny.
      Też mam prysznic nad wanną, korzystamy z prysznica codziennie i dziurę pomiędzy
      wanną a płytkami uszczelniłam białym silikonem sanitarnym.
      Zauważyłam , że w zagłębieniach silikonu, które niestety są, pojawia mi sie
      rdzawy osad, który bardzo łatwo schodzi, nawet bez chemii.
      Czarnych oznak pleśni nie zauważyłam. Uszczelnienia mają ponad 3 mce więc już
      by było coś widać.
      Pozdrawiam
      • Gość: julia Re: prysznic- pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
        Stosowałam silikon biały i bezbarwny. Myślę ,że w wannie łatwiej jest wytrzeć
        wszystko po kompieli. Pod prysznicem na styku kabina -brodzik jest dużo
        zakamarków i nie sposób to osuszyć. Są miejsca gdzie woda stoi.
        • Gość: Asia Re: prysznic- pomocy IP: 212.244.68.* 23 lata temu
          Ja te zakamarki myję raz w tygodniu, więc ta woda mi dosyć długo stoi.
          Może następnym razem napchajcie tyle silikonu żeby nie było zakamarków. W
          jakimś hipermarkecie budowlanym kupiłam mały drobiazg służący do wygładzenia
          silikonu. Można to zrobić także czymś innym. Nacinasz tubę tak, aby silikon był
          dosyć gruby, walisz go tak żeby zatkał dziury i wylazł na wierzch, potem
          używasz mydła jako separatora - silikon sie nie przyklei -i wygładzasz
          uszczelnienie.
          Może jak zlikwidujesz zakamarki to problem co najmniej się zmniejszy.
          Powodzenia
            Niestety Twój sposób jest niemożliwy do wykonania. Tam na dole są bowiem rolki
            do przesuwania drzwi, a co komu po kabinie która się nie zamyka?
            Dalej wołam POMOCY
    • Gość: mgosia4 Re: prysznic- pomocy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      Ja ostatnio pięknie doszorowałam cały brodzik i silikon też Domestosem - takim
      do WC. Wlej Domestosa do brodzika, przede wszystkim na silikon, rozprowadź
      gąbką, aby działał na całej powierzchni i zostaw na kilkanaście minut.
      Ostrzegam - śmierdzi w całym domu. Po jakimś czasie wyszoruj jeszcze wszystko
      gąbką czy ściereczką i spłucz. U mnie efekt był znakomity - brodzik jak nowy, a
      silikon czysto biały.
        Czy Domestos nie zepsuje emali?
      • Gość: lola Re: prysznic- pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
        Mam tez ten problem , i ten grzyb za nic nie schodzi. A próbowałam
        wszystkiego, domestosa tez
          Wczoraj próbowałam Domestosa i nic. Może jest jakiś inny środek uszczelniający
          na którym nie robi sie grzyb? Środki grzybobójcze w sprayu nie działają .Wydaje
          się ,że plęśń jest w samym silikonie , a nie na.
    • Gość: Sandra Re: prysznic- pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      Niestety, na to chyba nie wynaleziono jeszcze sposobu.. ja mam podobny problem.
      Winą jest niestety jakość silikonu... Jedyna rada to co jakiś czas wymieniać
      silikon. Ja tak robię.
    • Gość: gosc Re: prysznic- pomocy IP: *.home.cgocable.net 23 lata temu
      Trzeba kupic silicon przeznaczony do lazienek i kuchni ( kitchen & bath ) ,
      zadna plesn nie ma prawa na nim sie osadzic , jest trwaly przez kilka lat .
        Właśnie taki kupuję. Sanitarny do kuchni i łazienek. Mniejszymi literami
        zaznaczono ,że grzybobójczy.I co ? Grzyb rośnie.
        • Gość: gosc Re: prysznic- pomocy IP: *.home.cgocable.net 23 lata temu
          Julia pisze ze :

>Właśnie taki kupuję. Sanitarny do kuchni i łazienek. Mniejszymi literami
          >zaznaczono ,że grzybobójczy.I co ? Grzyb rośnie.

===============================================================================

Ja pisze z za Atlantyku , tutaj gdy sie kupi silicon do "kitchen & bath" to
          mozna byc pewnym ze nigdy nie osiadze na nim zaden grzyb , ze jezeli teraz
          jest bialy to za 5-10 lat bedzie taki sam .
          To co sprzedaja w Polsce widocznie jest marna podrobka .
            Z Twojej wypowiedzi wnioskuję,że silikon marny, a nie nasz rodzimy grzyb mocny.
            Dzięki, to już jakiś trop. Poszukam silikonów robionych w innych krajach. Może
            dostanę niemiecki bo najbliżej.
    • kasjana Re: prysznic- pomocy 23 lata temu
      Niestety miałam to samo. Plusem mojego prysznica jest, że ma 3 ściany,
      normalne z glazurą. Więc były tylko odpowiednie drzwi przesuwane.
      Zlikwidowałam te drzwi. Zamontowałam materiał do pryszniców na drążku. I
      nareszcie mam czysto.
    • Gość: izalil Re: prysznic- pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      miałam podobny problem i próbowałam usunąć go stosując środki pleśniobójcze,
      niestety na pleśń na silikonie pomaga jedynie wymiana silikonu, można
      zastosować silikon z zawartością środków grzybobójczych. Właśnie od 2 tygodni
      mam taki i jak na razie pleśni ani śladu ale zobaczymy jak będzie dalej.
      Podstawa to dobra wentylacja w łazience.

pozdr
        Jak moi biorą prysznic to najlepsza wentylacja nie pomoże woda skrapla się
        nawet na glazurze. Kupiłam nowy silicon w castoramie prodykcji francuskiej. Dam
        znać czy się sprawdził.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka