Gość: ewcia77 IP: *.revers.nsm.pl 23 lata temu Co robicie aby jak najmniej zapłacić za ciepło. Jak oszczędzacie>>>??????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dethy Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery 23 lata temu Jezeli masz takie podzielniki jak ja (ciecz) to nie da rady zaoszczedzic,chyba ,ze kombinujac. Co z tego,ze mam przykrecone kaloryfery,czesto nawet zakrecone,jak prze takich kombinatorow ciagle mam doplate ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia77 Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery IP: 195.117.159.* 23 lata temu No wiesz ja miałam też skręcony w kuchni całą zimę - bo mi nie był potrzebny - ale i tak mi nabiło prawie 3 m - także chyba nic z tego Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery 23 lata temu To jest tak,ze dla jakiegos bloku dostarczona jest jakas porcja energii. Potem za ta energie trzeba zaplacic.Ci co kombinuja i oszukuja nie placa,a nawet dostaja zwrot kasy.My,uczciwi placimy za siebie i innych. Najgorsze jest to ,ze wiekszosc ludzi buntuje przeciwko takiemu rozliczaniu,ale gdy moja SM rozdala regulamin,w ktorym bylo napisane jak jest rozliczana energia cieplna,to malo kto to przeczytal.Potem bylo glosowanie za wyborem rodzaju podzielnikow.Ludzie z mojej klatki na moje pytanie za czym glosowali odpowiedzieli "za tym co jest,bo nie wiedzialam(em) o co chodzi z innymi". Tak naprawde wiekszosci sie te podzielniki nie podobaja,a g...robia,zeby to zmienic.I dlatego ciagle bedziemy doplacac,bo w koncu wicej ludzi zacznie kombinowac,a ktos musi za to beknac. Odpowiedz Link Zgłoś
kasha10 Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery 23 lata temu witam!czytalam twoja wypowiedz n/t podzielnikow i musze ci powiedziec, ze ja mialam takie podzielniki przez 2 sezony grzewcze i po kazdym sezonie otrzymywalam zwrot forsy.Oczywiscie to szlo na konto czynszow, ale byla to wymierna oszczednosc.Nasz blok ma 10 klatek i 4 pietra.Nie wszyscy lokatorzy mieli nadplaty za sezon grzewczy, a wiazalo to sie z systemem rozliczania.wg informacji firmy, ktora zakladala te podzielniki i potem obliczala koszty- system rozliczania jest troche skomplikowany.Oni wzoruja sie na dokumentacji budynku i tam jest wskazany lokal, ktory spelnia wszystkie normy cieplne.Im dalej od tego wzorcowego lokalu znajduja sie inne mieszkania - tym wieksze zroznicowanie jest wspolczynnikow narzucanych do faktycznych odczytow podzielnikow. Dokumentacja techniczna budynku-w moim przypadku-lezala w archiwum administracji osiedla 20 lat. Przez ten okres budynek "rozszczelnil sie"i cieplo uciekalo wszystkimi mozliwymi dziurami tak widocznymi jak i zakrytymi.A najwiecej ciepla uciekalo przez stolarke okienna! Drewniane,wypaczone, przegnile okna!Drzwi wejsciowe-tez nie zatrzymywaly ciepla! Po 2 latach funkcjonowania podzielnikow -lokatorzy naszego budynku zaprotestowali przeciwko w/w metodom rozliczania kosztow ciepla i na wniosek wiekszosci- wrocono do metod tradycyjnych rozlicznia.Jedno co zrobiono - i chyba to jest w powszechnym stosowaniu- to zamontowanow wezlach cieplnych budynkow takie urzadzenia, ktore wskazuja ile GK wplynelo do danego budynku.Ta ilosc jest dzielona na ogolny metraz mieszkalny obiektu i-dalej- na dany lokal.Stad te horendalnie wysokie koszty!Suma metrow lokali mieszkalnych +klatki schodowe i piwnice jest dzielnikiem giga kalorii wplywajacych do budynku.Te urzadzenia w wezlach cieplnych sa dostosowane do temperatur jakie panuja na zewnatrz.Im cieplej na dworze tym chlodniejsza woda do co wplywa do budynku.Ale to nie wszystko! U nas, w gdyni jest tak, ze spoldzielnia mieszkaniowa kupuje wode od dostawcy i ja "pozycza" do podgrzania przedsiebiorstwu energetyki cieplnej!! Ten OPEC nie martwi sie, czy woda ciepla po drodze gdzies ucieka!Oni wyliczaja ilosc wody dostarczonej do nich x czynnik grzewczy!!To jest bajka?co?Za wszystkie awarie po drodze z OPEC do budynkow mieszkalnych osiedla placi lokator!!Czy to nie paranoja! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
okina Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery 23 lata temu Slyszalam ze np[. gdy wietrzysz mieszkanie nalezy zakrecxic kaloryfery. Ja osobiscie przez ostatnie 2 sezony mialam w ogole zakrecone kaloryfery. Ale niestety poniewaz podzielniki byly na ciecz to i tak wychodzilo na to ze zuzywalam cieplo. Zwrot dostalam ale nikly. szczerze mowiac za ta kwote co place rocznie (ok. 2000) to moglabym sobie sama ogrzac mieszkanie w ciagu tych miesiecy zimowych - ale niestety kaloryferow przeciez nie moge zdjac, a nawet gdyby to placic i tak bym musiala - u nas 80% to sa koszty stale tylko w 20% kwota zalezy od tego co sie faktycznie zuzylo - kradziez w bialy dzien, ale w tym sezonie mamy jakies nowe podzielniki elektroniczne - moze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korni Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery IP: 212.160.234.* 23 lata temu Ja zakręcam jak wychodzę i tam gdzie nikogo nie ma.Jesli ktoś nas oszukuje to ja dziękuje.Miałam podzielniki na ciecz NP w sumie miałam 28 kresek i nadpłaty.Teraz zmieniłam mieszkanie i mam elektroniczne i faktycznie mogę kontrolować ile jest jednostek i porównać z tamtym rokiem Jestem w głupiej sytuacji bo płacę wg poprzednich lokatorów a oni mają niedopłatę ale za rok powinnam mieć dużą nadpłatę no chyba że spółdzielnia policzy po swojemu a to byłoby przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu We Wloszech kiedys na ogol byly kotlownie blokowe. Teraz prawie wszyscy przeszli na ogrzewacze indywidualne / "caldaie" / - ogrzawaja mieszkanie i wode. Jak sie nie ma pieniedzy, to sie przykreca. Mozna ustawic godziny, wlaczyc telefonem komorkowym / np. wracajac z zimowego wypadu /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery IP: krecik:* / 192.168.24.* 23 lata temu U mnie podzielniki są od pięciu lat najpierw był zwrot kasy, który w części przepadł na koszt założonych podzielników. Z roku na rok coraz mniejszy zwrot kasy i co raz większe opłaty stałe. Jednak spisujący chętnie namawiali do fałszowania odczytów za nawet niedużą kasę. Po wymianie okien na plastiki zrobiło się gorąco, więc kaloryfer był prawie całą zimę zkręcony. I szok zwrot jeszcze mniejszy, nie ma co oszczędzać. Ten podzielnik mierzy ogólne ciepło w pomieszczeniu. Komisja nie zatwierdza prawie reklamacji, dla SM koszta muszą się zwrócić. Swoją drogą skąd wzięły się współczynniki w opłatach stałych, czy to wymysł Metrony, czy dobre łapówki dla prezesów SM. Jeśli nie chcesz mieć podzielników trzeba zapłacić 300zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwr Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu moja matka ma w tym roku dopłaty 1000 zł mimo tego, że płaci co miesiąc zaliczkowo na ogrzeaanie 230 zł. Co rocznie dają taką kwotę, że ja nie wiem co by moża za to ogrzać bo jej 59 m2 to chyba przez cały rok musiałaby ogrzewać. No i oczywiście spółdzielnia ma to głęboko w........ Ryczałt wynosi 209 zł miesięcznie i wtedy można sobie grzać do woli tak więc pytam po co te cholerne podzielniki - chyba tylko spółdzielni na wyłudzanie. Skoro ryczałt wynosi tyle no to ja rozumiem, że jest to maksymalny koszt ogrzewania i od tego mogą być tylko oszczędności. No ale SM twierdzi, że można płacić ponad ryczałt - nie wiem o co chodzi z tym wszystkim, ale ktoś wreszcie powinien zrobić porządek z tymi złodziejskimi spółdzielniami. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu Byłem na tej stronie i wszystkich którzy chcą wiedzieć co myślę na temat podziału kosztów ogrzewania, zapraszam na: www.isanit.pl (podzielniki kosztów ciepła. Ile za ciepło.) Tam piszę epopeję na ich temat. W celu lepszego zaznajomienia się z tematem, można też zaglądnąć na sąsiednie tytuły stron. Odpowiedz Link Zgłoś
hentu Re: Podzielniki ciepła - kaloryfery 23 lata temu Teraz tak się nazywa pikuś. Co tu się dzieje? Żywego ducha? A tak mi to miejsce zachwalano. Odpowiedz Link Zgłoś