Gość: ecia IP: *.acn.pl 23 lata temu Jak usunąć roztopioną świecę z obrusa? Dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewa Re: Świeca na obrusie. IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 23 lata temu Nie wiem czy jeszcze jest dostępna bibuła , którą używali kiedyś uczniowie piszący piórem w zeszytach.Jeśle nie ,to podobny papier biały położyć na plamie i prasować gorącym żelazkiem. Oczywiście podłożyć coś pod obrus,żeby nie zniszczyć stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Świeca na obrusie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu Ten papier to może być zwykłu papier toaletowy, lignina lub jakikolwiek chłonny papier :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Świeca na obrusie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu A jeśli świeca była kolorowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Świeca na obrusie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu A to jest jakaś różnica? Wydaje mi się, że barwiona jest stearyna, więc powinna odejść razem z kolorem. A tylko mi się wydaje :) nie sprawdzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fly Re: Świeca na obrusie. IP: 156.24.231.* 23 lata temu Dziewczyny kochane! rozpuszczanie swiecy pomaga, ale plamy po kolorach zostaja :( /i nie spiera ich zaden proszek, a przynajmniej te, ktorych uzywam/ wiem, bo zalatwilam tak wszystkie swoje biale obrusiki... i jeszcze jedno - zdmuchujac swiece zastawiajcie ja z drugiej strony cymkolwiek - jak ostatnio zdmuchiwalam to poplamilam sobie jasny fotel zdmuchnietym woskiem....i niestety wyskrobanie nie pomoglo....zostaly czerwone ciapki :( powodzenia.... Fly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neta Re: Świeca na obrusie. IP: *.net.pl / *.wl.efekt.net.pl 22 lata temu Kurczę, ja mam to samo, wosk zszedł, ale kolor został :(((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Świeca na obrusie. 22 lata temu Wybielacze barwią biel na różowo ale czy próbowałyście wywabiać benzyną? Nie barwi, jest oleista, to fakt ale tłuste spiera się już przy 40 stopniach a kolor może zniknąć (ja benzyną wywabiałam kolor długopisu z obrusu, gdy zawodził spirytus) Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: Świeca na obrusie. 22 lata temu Zapomniałam dodać - może spróbować zwykłego soku z cytryny? Polać na obrus albo położyć w tym miejscu plasterki cytryny. Wybiela bez przebarwień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Świeca na obrusie. IP: *.we.client2.attbi.com 22 lata temu wsadzic obrus do zamrazalnika - gdy wosk stwardnieje to dokladnie wykruszyc. Zeskrobywanie raczej wciera wosk we wlokna - tak samo metoda zelazka. Podobnie postepowac przy gumie do zucia. Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: Świeca na obrusie. 22 lata temu Stearynę zeskrobać , podłożyć wilgotną tkaninę , przykryć bibułą i przeciągnąć po plamie letnim żelazkiem (bibułę często wymieniać). Wytrzeć ślad po plamie benzyną. Odpowiedz Link Zgłoś
etbl Re: Świeca na ubraniach... 22 lata temu Pan w punkcie czyszczenia chemicznego powiedzial mi, ze plamy ze stearyny wychodza w procesie chemicznego czyszczenia. :O)) Ale niestety nie takie, ktore uprzednio probowalo sie wywabiac goracym zelazkiem i przy uzyciu bibuly (jak te na moim sweat shirt). :O(( Odpowiedz Link Zgłoś