Dodaj do ulubionych

Świeca na obrusie.

IP: *.acn.pl 23 lata temu
Jak usunąć roztopioną świecę z obrusa?
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Świeca na obrusie. IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 23 lata temu
      Nie wiem czy jeszcze jest dostępna bibuła , którą używali kiedyś uczniowie
      piszący piórem w zeszytach.Jeśle nie ,to podobny papier biały położyć na plamie
      i prasować gorącym żelazkiem. Oczywiście podłożyć coś pod obrus,żeby nie
      zniszczyć stołu.
      • Gość: Kasia Re: Świeca na obrusie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
        Ten papier to może być zwykłu papier toaletowy, lignina lub jakikolwiek chłonny
        papier :)
    • Gość: julia Re: Świeca na obrusie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      A jeśli świeca była kolorowa?
      • Gość: Kasia Re: Świeca na obrusie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
        A to jest jakaś różnica? Wydaje mi się, że barwiona jest stearyna, więc powinna
        odejść razem z kolorem. A tylko mi się wydaje :) nie sprawdzałam.
        • Gość: Fly Re: Świeca na obrusie. IP: 156.24.231.* 23 lata temu
          Dziewczyny kochane!

rozpuszczanie swiecy pomaga, ale plamy po kolorach zostaja :( /i nie spiera ich
          zaden proszek, a przynajmniej te, ktorych uzywam/
          wiem, bo zalatwilam tak wszystkie swoje biale obrusiki...

i jeszcze jedno - zdmuchujac swiece zastawiajcie ja z drugiej strony
          cymkolwiek - jak ostatnio zdmuchiwalam to poplamilam sobie jasny fotel
          zdmuchnietym woskiem....i niestety wyskrobanie nie pomoglo....zostaly czerwone
          ciapki :(

powodzenia....
          Fly
          • Gość: Neta Re: Świeca na obrusie. IP: *.net.pl / *.wl.efekt.net.pl 22 lata temu
            Kurczę, ja mam to samo, wosk zszedł, ale kolor został :((((((((((((((((((
            • nglka Re: Świeca na obrusie. 22 lata temu
              Wybielacze barwią biel na różowo ale czy próbowałyście wywabiać benzyną? Nie
              barwi, jest oleista, to fakt ale tłuste spiera się już przy 40 stopniach a kolor
              może zniknąć (ja benzyną wywabiałam kolor długopisu z obrusu, gdy zawodził spirytus)
              • nglka Re: Świeca na obrusie. 22 lata temu
                Zapomniałam dodać - może spróbować zwykłego soku z cytryny? Polać na obrus albo
                położyć w tym miejscu plasterki cytryny. Wybiela bez przebarwień.
                • Gość: kluba1 Re: Świeca na obrusie. IP: *.we.client2.attbi.com 22 lata temu
                  wsadzic obrus do zamrazalnika - gdy wosk stwardnieje to dokladnie wykruszyc.
                  Zeskrobywanie raczej wciera wosk we wlokna - tak samo metoda zelazka. Podobnie
                  postepowac przy gumie do zucia.
    • izalil Re: Świeca na obrusie. 22 lata temu
      Stearynę zeskrobać , podłożyć wilgotną tkaninę , przykryć bibułą i przeciągnąć
      po plamie letnim żelazkiem (bibułę często wymieniać). Wytrzeć ślad po plamie
      benzyną.
    • etbl Re: Świeca na ubraniach... 22 lata temu
      Pan w punkcie czyszczenia chemicznego powiedzial mi, ze plamy ze stearyny
      wychodza w procesie chemicznego czyszczenia. :O))

Ale niestety nie takie, ktore uprzednio probowalo sie wywabiac goracym
      zelazkiem i przy uzyciu bibuly (jak te na moim sweat shirt). :O((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka