Dodaj do ulubionych

jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
ja osobiście codziennie odkładam po 4zł do skarbonki nie odczuwam tego a na
koniec roku uzbiera mi się spora sumka(4x365=1460)fajna sumka co nie jest to
moja 13 wypłata
Obserwuj wątek
    • Gość: sonia Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      czy rzeczywiscie CODZIENNIE odkładasz te pieniadze?
      i zawsze masz drobne 4 zł?
      czy nie lepiej co miesiąc wkładać na konto 125 zł i na pewno nie
      mieć do niego dostępu ?
      albo jeszcze lepiej wydać dyspozycje bankowi,żeby to robił?
      • Gość: aducha Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: 80.54.67.* 17 lat temu
        W zeszłym roku do puszki od piwa wrzucałam po 5 zł, ale nie
        codzienni- pomysł koleżanki. Po pewnym czasie miałam manię nie
        wydawania żadnej 5 zł jaką mi wydano w slepie. W lipcu nazbierała
        się fajna sumka. Koleżanka wydała ponad tysiąc na zakupy, ja
        dołożyłam do wycieczki.Z kontem też fajny pomysł- tylko bank zabiera
        mi odgórnie, a tu wrzucam wtedy kiedy mam.
    • Gość: ania Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
      A ja nie mam żadnego sposobu, mam charakter ;))) odpowiedni. Z natury jestem
      osobą oszczędną i główna moja cecha to taka, że robię przemyślane zakupy. Nie
      kupuję KAŻDEJ napotkanej rzeczy, która mi się spodoba (chociaż czasami robię
      odstępstwa). Mało kupuję ciuchów i niezbyt lubię łażenie po sklepach. Dzięki
      temu nie muszę odkładać do skarbonki albo na specjalne konto. Po prostu w każdym
      miesiącu zawsze trochę kasy zostaje z wypłaty :)
    • Gość: Kiki Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.bredband.comhem.se 17 lat temu
      Osobiscie uwazam,ze kobiety wydaja za duzo forsy na kosmetyki.Widze w domach
      kolezanek mase tych mazidel w lazienkach,kosmetyczkach i jeszcze troche w
      roznych zakamarkach.Kremy,pudry,lakiery,odzywki itd.
      Gdy pytam czy zuzywa to do konca czyli kazdy tusz,szminke-zawsze slysze
      odp.NIE.Dlaczego?A bo juz jest stare.To poco tyle tego kupowac?Znam tez pare
      osob co maja po 15-20par butow.Obled.Ciuchow tyle,ze do szaf i szuflad sie nie
      mieszcza.Idzie do sklepu i zamiast kupic pol chleba kupuje caly a na dokladke
      bulki i bagietke.Za dwa dni to pieczywo laduje w koszu albo ptaki wcinaja.
      Podalam tu pare przykladow,ale jest ich mnustwo.Przy zakupach nie powinno sie
      byc glodnym!To jest podstawa.Jesli mamy slabosc do kosmetykow czy ciuchow-starac
      sie te dzialy omijac szerokim lukiem.
      Ja wiem,ze nie wszystkie babki tak robia,ale naprawde jest ich spora ilosc.Mozna
      zaoszczedzic i to sporo forsy,ale zanim cos kupisz to odejdz od tego na
      10min.popatrz na inne rzeczy i po zastanowieniu jak wrocisz do tego to znaczy,ze
      naprawde jest Ci to potrzebne.
      • Gość: ja Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: 85.219.142.* 17 lat temu
        Gość portalu: Kiki napisał(a):
        Idzie do sklepu i zamiast kupic pol chleba kupuje caly a na dokladke
        > bulki i bagietke.Za dwa dni to pieczywo laduje w koszu albo ptaki wcinaja.

Zamiast krytykować taką osobę doradź jej żeby trzymała pieczywo w lodówce. Sama
        trzymam tak pieczywo i uważam że to wspaniały sposób. Taki sposób przechowywania
        doradził mi narzeczony. Ogólnie jemy mało pieczywa, ale czasem mamy chęć na
        zjedzenie kanapek, to co mamy biec po pół chleba w sobotę rano bo akurat mamy
        ochotę? Naprawdę polecam :)
        • Gość: asia Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: 78.86.247.* 17 lat temu
          pociagne nieco dalej: ja kupuje chleb krojony i taki zamrazam. Po
          rozmrozeniu jest rownie dobry jak swiezy. Inna opcja jest romrozenie
          go w opiekaczu.
        • Gość: Kiki Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.bredband.comhem.se 17 lat temu
          Gosc"ja" Dziewczyno ja nie krytykuje nikogo!Ja tylko podalam przyklady ze swego
          srodowiska.A jednoczesnie na czym mozna zaoszczedzic.Czy Ty myslisz,ze ja biegam
          po kazdy kawalek chleba do sklepu? Nie.Ja sama pieke chleb.Mroze go.Raz,ze chleb
          u nas jest bardzo drogi a dwa ,ze jest niezjadliwy.Nie myl przykladu z krytyka.
          Wiem jedno:Polki sa bardzo oszczedne i zaradne.Nie wiem czy bym tu spotkala
          kobiete 20-25letnia,ktora robi przetwory na zime,jakies mrozonki wlasgo pomyslu
          itd.Tu sie idzie na latwizne,aby szyko i byle jak.Tyle czsu jestem na tym"FORUM"
          i naprawde bylam zaskoczona w lato jak dziewczyny,mlode kobiety pytaly o
          przerozne przepisy na przetwory i zarazem odp.Mysle,ze tak zapobiegliwych i
          zaradnych kobiet jak sa Polki-NIE MA.
          • allija Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
            ja nie robię przetworów, nie mroże chleba, chyba, że wyjatkowo na
            swieta i lubie dużą ilość butów w szafie. Przetworów nie robię bo
            nie mam gdzie przechowywac i nie mam czasu żeby je robic. Pracuję.
            I chce troche pożyc zamiast stać całymi dniami przy kuchni. Chleba
            nie mrożę, wole jednak swieży. Ze "starych" bułek robie bułkę tartą,
            przynajmniej wiem, że mam bułke tartą a nie tarty chleb. Z chleba
            czasami grzanki jak mam do czego, czasem chleb wyrzucam, trudno
            przewidziec przy rodzinie ile go pójdzie.
            Buty kupuje bo lubie różne obuwie do różnych ubrań, mineły czasy
            kiedy kupowało się czarne buty żeby do wszystkiego pasowały. I nie
            wiem dlaczego miałabym chodzic w jednej sukience prze całe lato.
            Nie oszczędzam ale też nie biorę kredytów, nie lubie. Zamiast
            oszczedzać zmieniłam swój poglad na temat pieniedzy, przestałam je
            gloryfikować. Pieniadze sa po to zeby je wydawać a nie zeby
            oszczędzać, po co mam oszczedzać? bo po co wydawać to wiem.
              Nikt Ci nie kaze oszczedzac i zyj jak uwazasz.Ale jest wielu ludzi co musi to
              robic.I nie kazda kobiete jest stac na mase butow czy kiecek.Niech Ci sie zyje
              jak najlepiej,ale Twoja wypowiedz jest kompletnie nie na temat
              chwalipieto.Weszlas tu tylko po to,aby sie pochwalic swoimi
              "umiejetnosciami"?Masz-to sie ciesz i zyj sobie z tymi butami,kieckami i swiezym
              chlebem.
                nie chwale się, chodzi mi o to, że najczęściej wszyscy myśla o tym
                ze trzeba oszczedzać i jak to robic no bo przyjdzie czarna godzina,
                jeśli na nia czekasz to ona przychodzi. Trzeba zmienic nastawianie
                do pieniedzy wtedy przestają być problemem. Zmiana nastawienia
                dotyczy także wyzbycia się zazdrości.
                • Gość: ania Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
                  allija napisała:
                  > nie chwale się, chodzi mi o to, że najczęściej wszyscy myśla o tym
                  > ze trzeba oszczedzać i jak to robic no bo przyjdzie czarna godzina,

Ja oszczędzam nie ze względu na czarną godzinę. Oczywiście wolę mieć jakieś
                  zaplecze na nieprzewidziane wypadki, ale oszczędzając na codzień stać mnie na
                  większe wydatki co jakiś czas. Gdybym wszystko wydawała "na bieżąco" na
                  pierdoły, nie stać mnie byłoby na wiele fajniejszych, a kosztowniejszych rzeczy.

> Trzeba zmienic nastawianie
                  > do pieniedzy wtedy przestają być problemem.

To dziś dość typowe podejście młodych osób: konsumpcjonizm ;))
                  Niech każdy ma podejście do pieniędzy jakie chce, dla mnie nie one są
                  najważniejsze. Dlatego nie przywiązuję wagi do tego, aby je ciągle wydawać ;))
                  Skoro sie nie chwalisz to po djabla opisujesz,ze masz mase butow i kupujesz
                  kiedy masz na nie chec bo cie jest na to stac.Czy to nie jest chwalenie sie? A
                  nie widzisz tego ile ludzie zarabiaja? Jak bys zarobila 1500zl i miala 2-3
                  dzieci na utrzymaniu to ciekawa jestem czy bys tak skakala jak skaczesz dzis.Ale
                  co zrobic?Ty z pewnoscia dzieci nie masz i w zamian za to posiadasz pelne
                  szafy.Ale nie zapominaj o jednej rzeczy:dzis masz wszystko,jutro nie masz nic.
                  Musisz byc straszna egoistka i zlym czlowiekiem,skoro nie rozumiesz drugiego.Ale
                  tacy jak ty szybko sie budza z reka w nocniku.
                  • Gość: evita Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: 89.174.15.* 17 lat temu
                    hm, jak ja lubie takie pełne żalu do życia wypowiedzi, każdy ma to
                    na co sobie sam zapracował i tyle...a jak zawsze punkt widzenia
                    zależy od punkty siedzenia, ja mam podobny stosunek do pieniędzy jak
                    allija
                  • Gość: kra Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.toya.net.pl 17 lat temu
                    > Musisz byc straszna egoistka i zlym czlowiekiem,skoro nie rozumiesz > drugiego.

A może ty nie rozumiesz, że nie każdy ma ochotę na wychowywanie 2-3 dzieci mając
                    do dyspozycji 1500 zł. Niektórzy w takiej sytuacji wolą poprzestać na kupowaniu
                    butów ;-)
                    mam dwoje dzieci, licealisci. Obecnie nocnika nie posiadam.
                    A z reka w nim juz się kiedys obudziłam, kiedy musiałam pozyczac od
                    dzieci ze skarbonki na codzienne zakupy. To wlaśnie wtedy
                    powiedziałam: dosyć. Wyzbyłam sie nie tylko żalu do całego świata
                    ale też i innych typowo polskich naleciałości.
                    Teraz stać mnie i na pełne szafy i na dzieci i to za uczciwa pracę.
                    A do tego wątku zajrzałam bo myślałam, że dyskusja bedzie o innych
                    formach oszczedzania, np. lokaty, obligacje tp. Codzienne odkładanie
                    groszy to raczej mnie interesuje.
                    I masz racje, nie rozumiem drugiego człowieka, takiego człowieka,
                    któremu jest źle i nic z tym nie robi.
            • Gość: anek303 Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: 77.87.0.* 17 lat temu
              ja ubrania kupuje w szmateksach , często robię tanie obiady tzn.wątróbkę ,
              kaszankę zapiekanki z resztek które są w lodówce . myjąc zęby nie leje wody na
              darmo , zamiast kąpieli szybki prysznic ,a gary szoruje super spienioną gąbką
              bez lania wody i dopiero potem płucze i to pod małym strumieniem zimnej wody ,
              nie spuszczam wody w ubikacji po każdym siku , wiele innych rzeczy których
              aktualnie nie pamiętam - ktoś powie wariatka ale mam to gdzieś wole
              zaoszczędzone pieniądze spożytkować inaczej
          • Gość: ja Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: 80.72.45.* 17 lat temu
            Nie chciałam wywołać wojny :) Może zareagowałam na Twoją wypowiedź trochę zbyt
            ostro. Po prostu uznałam czytając Twoją wypowiedź, że krytykujesz tamtą osobę
            bez próby uświadomienia jej. Kiedyś trzymałam pieczywo w szafce, ale po tym jak
            kilka razy musiałam wyrzucić chleb uznałam że dużo lepiej jest trzymać w
            lodówce. Jeśli chodzi o przetwory to nie robię:) Nie muszę, bo dostaję różne od
            przyszłej teściowej :)
          • koril1 Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu

> Gosc"ja" Dziewczyno ja nie krytykuje nikogo!Ja tylko podalam przyklady ze swego
            > srodowiska.A jednoczesnie na czym mozna zaoszczedzic.Czy Ty myslisz,ze ja biega
            > m
            > po kazdy kawalek chleba do sklepu? Nie.Ja sama pieke chleb.Mroze go.Raz,ze chle
            > b
            > u nas jest bardzo drogi a dwa ,ze jest niezjadliwy.Nie myl przykladu z krytyka.
            > Wiem jedno:Polki sa bardzo oszczedne i zaradne.Nie wiem czy bym tu spotkala
            > kobiete 20-25letnia,ktora robi przetwory na zime,jakies mrozonki wlasgo pomyslu
            > itd.Tu sie idzie na latwizne,aby szyko i byle jak.Tyle czsu jestem na tym"FORUM
            > "
            > i naprawde bylam zaskoczona w lato jak dziewczyny,mlode kobiety pytaly o
            > przerozne przepisy na przetwory i zarazem odp.Mysle,ze tak zapobiegliwych i
            > zaradnych kobiet jak sa Polki-NIE MA.
            Moze to dziwne mam 29 lat i od 4 lat ogrod warzywny, robie mrozonki i przetwory.
            Po roku ogrodkowania, wszystko podliczylam tzn: warzywa i ich ilosc, oraz
            wydatki jakie ponioslam na ogrod. Zaznacze ze mieszkam zagranica, wiec
            oszczedzilam za rok ogrodkowania 700euro. Fajna sumka na wakacje:))) polecam
            osoba ktore lubia grzebac sie w ziemi:))
        • Gość: oli Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.master.pl 17 lat temu
          A ja, jak i moja poprzedniczka, o wiele bardziej wolę kupić własnie
          te "pół chleba"...niekrojonego, chrupiącego, mmmmmm, sama rozkosz....
          chleb, czy z lodówki, czy też nie na drugi dzień już tak samo nie
          smakuje i wieeeele pozostaje mu do świeżego

A sposób na oszczędność? -każdy dodatkowy grosz(mniejszy, czy
          większy) jest odkładany do specjalnej puszki- skarbonki
          Tak samo robią moje dzieci, z tym, że umowę mamy taką, że dostają te
          grosiki - od 50 w dół- i też sobie skarbonkują
          Opłaty- przez internet- zaoszczędzenie czasu i pieniędzy
          Nie przesadzamy z pokusami, choć wiadomo- każdemu coś się należy :)
      • Gość: kra Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.toya.net.pl 17 lat temu
        Bez przesady - 15 par butów dla kobiety to ma być obłęd? Policzmy:
        2 pary butów zimowych
        3 pary jesienno-wiosennych
        3 pary butów letnich (sandałki, buty na plażę)
        3 pary butów typowo wyjściowych (teatr, wesela itp)
        trapery na wyjazdy w góry
        adidasy do biegania, na rower itp
        klapki na basen, pod prysznic na wyjazdach itp

I już jest 14 par.
    • eclip Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
      Witam,
      Formy zaoszczędzenia 19% podatku od dochodów kapitałowych:
      Witam,
      formy zaoszczędzenia 19% podatku od dochodów kapitałowych (tak zwany podatek Belki):
      -lokaty których dochód nie przekracza 2,49 zł
      -Polisy lokacyjne
      -Polisy inwestycyjne
      -IKE
      -Fundusze luksemburskie

-Fundusze parasolowe (tu złożone)

Pozdrawiam.
      • Gość: preeem Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        od funduszy zagranicznych nawet z tych państwach w których nie pobiera się
        podatku od lokat, w Polsce trzeba się rozliczyć samodzielnie przez złożenie
        odpowiedniego pitu

Czyli te fundusze luksemburskie odpadają
    • naprawdetrzezwy Brawo! 17 lat temu
      A teraz spróbuj wkładac do skarbonki nieosobiście.

(gdy już opanujesz, poszukaj w góglach wyrazów KONTO i BANKOWE)
      • Gość: oo9 Re: Brawo! IP: 86.47.47.* 17 lat temu
        ja biore 2 miesiace urlopu, jade do Irlandii i wracam min 2000euro w kieszeni -
        rekord 4300euro za 2 miechy pracy.
        • naprawdetrzezwy Mylisz pojęcia. 17 lat temu
          My tu o oszczędzaniu, a nie zarabianiu.
    • Gość: cm Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.bb.sky.com 17 lat temu
      Kupuje rzeczy tylko najlepszej jakosci. Kosztuja mnostwo, ale uzywa sie je przez lata. I wbrew pozorom, tak wlasnie sie oszczedza.
      • morfeuszowa do allija 17 lat temu
        bardzo nierozsądne nie mieć oszczędności, dopóki nic się nie dzieje jest
        fajnie, ale współczuję jeśli zaczną się kłopoty typu choroba, utrata pracy, itp.

'czarna godzina' może nadejść bez znaczenia czy o niej myślisz czy nie; naiwnie
        kroczysz przez życie z takim nastawieniem
      • Gość: toffie Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        dokladnie. jeszcze parenascie lat temu znajomi zza zachodniej granicy mawiali:
        tylko bogatych stać na kupowanie chłamu. i to jest prawda.
        a dziś? panienki rzucaja się na szmateksowe wyprzedaże, kupują tony śmieci z
        "markowymi" metkami- srednio pięknych ubran, które po pierwszym praniu nie
        nadaja się do niczego.
        a zaraz potem lecą kupić eko torbę- że niby takie eko. sorry guys, ale kupowanie
        ciuchow w h&m, re, zarze, bershce, c&a itd grozi katastrofą eko:
        -logoczną i
        -nomiczną
      • Gość: brum Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Jedna taka moja eks też się tak tłumaczyła. Kupiła sobie jakąś obłędną cenowo
        kurtkę "bo to ekstra jakość i bedzie na dlugie lata a nie sezon czy dwa". Po
        dwoch latach faktycznie kurtka byla w swietnej formie. Ale co z tego skoro byla
        juz "niemodna"? I trzeba bylo kupic nowa :>
      • plisowanka Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
        Gość portalu: cm napisał(a):

> Kupuje rzeczy tylko najlepszej jakosci. Kosztuja mnostwo, ale uzywa sie je prze
        > z lata. I wbrew pozorom, tak wlasnie sie oszczedza.

I przez lata chodzisz w tym samym do znudzenia, o jak fajnie;)
    • harwas Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
      Prostota - zarabiam więcej niż wydaję...poważnie. Nie uderza mi
      sodówka - i zostaję z każdego miesiąca parę trzy...
    • gotrek Sposób nie najlepszy, ale bardzo sympatyczny. 17 lat temu
      No i moment rozbijania prosiaka (czy jaką tam masz skarbonkę). :)

A jeśli chcesz najprawdę sensownie oszczędzać, to zrób sobie w
      jednym miesiącu dokładne podliczenie (z rachunków), na co wydajesz
      kasę, po czym przemyśl to co możesz z tej listy usunąć/zredukować i
      wykonaj to w następnym. I już.

Ale jakie to nudne, prawda? Prosiak z pieniędzmi chyba jest
      lepszy. ;)
    • mojegrosze Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
      Oprócz samego fizycznego odkładania pieniędzy równie ważna jest jeszcze kontrola
      i świadomośc w jakich okolicznościach wydajemy pieniędze. Tutaj z pomocą może
      przyjść serwis mojegrosze.pl (którego jestem wspołautorem), który
      umożliwia śledzenie przepływów pieniężnych w budżecie domowym i nie tylko.

Patryk Chmielewski
      mojegrosze.pl
      • kpaxxx Tak z ciekawości spytam 17 lat temu
        Kto potem od Ciebie kupuje dane ? Nie mówię o danych osobowych tylko o
        statystykach, które mogą być nieocenionym źródłem informacji na co ludzie wydają
        pieniądze ...
        • mojegrosze Re: Tak z ciekawości spytam 17 lat temu
          kpaxxx napisał:

> Kto potem od Ciebie kupuje dane ? Nie mówię o danych osobowych tylko o
          > statystykach, które mogą być nieocenionym źródłem informacji na co ludzie wydaj
          > ą
          > pieniądze ...

Nie sprzedajemy takich informacji. Nie mowiąc o tym, że przy tej specyfice
          serwisu (brak ustandaryzowanych transakacji) technicznie jest to właściwie
          niewykonalne. Nawet model biznesowy zakłada, że jeśli serwis zacznie na siebie
          zarabiać to tylko w taki sposób, żeby dawać użytkownikom dodatkowe oszczędności
          (a nie poprzez nieetyczne zachowania). Może to brzmi nieprawdpodobnie, ale
          wystarczy chwila namysłu, żeby wyobrazić sobie jak to może działać.

Pozdrawiam,
          Patryk Chmielewski
    • Gość: watchaman prosta sprawa IP: *.pl.tesco-europe.com 17 lat temu
      Nie kupować! INWESTOWAĆ!
      • Gość: tomek Re: prosta sprawa IP: *.toya.net.pl 17 lat temu
        A ja wrzucam do skarbonki wszystkie drobne, do
        pięćdziesięciogroszówek wlacznie. Robie to od kilku lat. Roczny
        urobek to od 250 do 400 zlotych (zalezy od czestotliwosci zakupow i
        rozrzutnosci). Wrzucam Owsiakowi, bo w ciagu calego roku nikogo nie
        wspomagam finansowo.
        • Gość: zojka Re: prosta sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
          Gość portalu: tomek napisał(a):

> A ja wrzucam do skarbonki wszystkie drobne, do
          > pięćdziesięciogroszówek wlacznie. Robie to od kilku lat.

aaaa to nic dziwnego,że potem w sklepach nie ma drobnych, u mnie na
          osiedlu jest niemoznoscią rozmienić 50 zł a o drobniaki sklepowe
          bija się, wyciagają od klientów ostatnie miedziaki
    • jurek.powiatowy Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu

Ja bym nie miał cierpliwości odkładać co dzień po 4 złote. Zawsze co miesiąc
      odkładam 100 zł do skarbonki. Tak jest łatwiej. A na koniec roku funduję sobie
      zawsze jakąś wycieczkę.
    • pantajemniczy Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
      najlepiej jest robić listę zakupów, wtedy widzisz jak przychodzisz do domu ile
      śmieci przyniosłeś ;)
    • myfanawy Planuje 17 lat temu
      Staram sie na kilka miesiecy wstecz zaplanowac wydatki - rozpisuje sobie
      wszystko w excelu - styczen, luty, marzec itd - uwzgledniam tam wszystkie
      stale, comiesieczne wydatki, plus to co mam zaplanowane na dany miesiac -
      wyjazd, przeglad samochodu itp. Rozne kwoty odkladam na niezaplanowane wydatki,
      z tego co zostaje wyliczam ile zostaje mi zostaje dziennie na zycie. W ten
      sposob wiem mniej wiecej czy mnie stac, na co mnie stac i w ktorym miejscu musze
      docisnac pasa, zeby sie wyrobic :)
      • Gość: gościu Re: Planuje IP: 80.48.187.* 17 lat temu
        Ja robię dokładnie to samo. Planowanie.
      • Gość: jolunia Re: Planuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        robie dokładie tak samo! :-)
    • Gość: G.B. Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu
      WYSLAC ZONE W KOSMOS.
      • Gość: kk do G.B. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu
        Na miejscu Twojej żony ja bym się sama czym prędzej w kosmos wybrała;P
    • echtom Re: jaki jest najlepszy sposób na oszczędzanie 17 lat temu
      Nie jestem specjalnie oszczędna, ale trzymam się paru zasad.
      Najważniejsza - nie zadłużać się. Nie korzystam z debetu, z karty
      kredytowej tylko czasem przy zakupie dużego AGD czy innego droższego
      sprzętu, żadnych chwilówek, pożyczek od znajomych itp. Pilnuję, by
      zawsze mieć na koncie jakąś minimalną kwotę - w "chudszym" miesiącu
      po prostu ograniczam wydatki. Przy licznej rodzinie kupuję dużo
      jedzenia, więc staram się na tym oszczędzić choć parę złotych
      dziennie. Część produktów kupuję np. na rynku, poluję na promocje w
      sklepach lub przeceniony nabiał z krótką datą ważności (nie w
      upały). Nie wyrzucam żywności, tylko przerabiam na grzanki,
      zapiekanki itp. Staram się gotować sama, choć pracując często muszę
      korzystać z półproduktów czy gotowych potraw z pobliskiego garmażu.
      Na obiad dla 5 osób rzadko wychodzi mi więcej niż 15 zł. Na ciuchy i
      kosmetyki wydaję bardzo mało, ale wiem, że pod tym względem jestem
      trochę dziwna i trudno mi cokolwiek radzić normalnym kobietom:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka