Dodaj do ulubionych

zły przepis z Poradnika

IP: *.um.katowice.pl 23 lata temu
W sobotę robiłam ciasto "Królewiec" z ostatniego PD. Nie tylko w masie nie
było podane ilości cukru ale równiż niedokładny opis bo krem mi się zwarzył.
Czy ktoś wie jak powinno się go zrobić i ile dać cukru.
Obserwuj wątek
    • Gość: julia Re: zły przepis z Poradnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      Po złej płycie, zły przepis. Redakcja PD jest niedbała, albo nas lekceważy.
    • benia33 Re: zły przepis z Poradnika 23 lata temu
      to musiała być typowa kaczka dziennikarska. poradnik podaje super przepisy!!!!!
      Królewiec też jest de best. od kilku lat króluje na moich rodzinnych
      uroczystościach jak ktoś che, mogę udostępnuć przepis - mam go z
      książki "biblioteczka poradnika domowego" zima. powodzenia......
      • Gość: Lilu Re: zły przepis z Poradnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23 lata temu
        Podaj, podaj. Plis.
      • Gość: ewcia Re: zły przepis z Poradnika IP: *.um.katowice.pl 23 lata temu
        Ja też jstem zainteresowana przepisem, szczególnie kremem. Ciasto mi wyszło OK
        Cześć
    • redakcja.poradnika Re: zły przepis z Poradnika 23 lata temu
      Droga Ewciu, bardzo nam przykro, że nie wyszła Ci masa do królewca.
      Rzeczywiście, cukier zgubiliśmy, nasza wina. Powinno go być pół szklanki.
      Bardzo przepraszamy za tę wpadkę, ale jeśli jesteś stałą czytelniczką
      Poradnika to wiesz, że rzadko nam się to zdarza. Nietrudno zgubić w komputerze
      dwa słowa i doprawdy nie ma to nic wspólnego z lekceważeniem czy niedbałością.
      Po prostu jesteśmy tylko ludźmi.
      To tyle bicia się w piersi, a jeśli chodzi o królewiec, to sposób wykonania
      budyniu jest w najlepszym porządku. Przepis na to ciasto (wraz z masą)
      wypróbowaliśmy w redakcji, jak zresztą zawsze czynimy, i doskonale się nam
      udało. Nie wiem, co się stało u Ciebie. Może zawiniło mleko albo zamiast
      prawdziwego masła użyłaś jakiegoś miksu? Przejrzałam wszystkie przepisy na
      królewiec nadesłane przez czytelniczki (przeszło 20). W dwóch znalazłam nieco
      inny sposób przyrządzania masy, może będzie ci bardziej pasował: masło dodaje
      się do ugotowanego już gorącego budyniu i uciera.
      Pozdrawiam Cię serdecznie i liczę na wyrozumiałość
      Maria Grzymska

• Gość: ewcia Re: zły przepis z Poradnika IP: *.um.katowice.pl 23 lata temu
        serdeczne dzięki za odpowiedz. Ciasto wyszło pyszne. Co do masy to proszę o
        szczeóły. Czy jak się masło ( nie użyłam mix-u) z mlekiem się zagotuje to
        garnek odstawia się z pieca albo zmniejsza płomnień. Ja tego nie zrobilam i po
        wlaniu zimnego mleka z mąką ugotował mni się budyń ale tłuszcz wypłynął mi na
        wierzch ( kluska budyniowa pływała w roztopionym maśle. Myślę jeszcze że może
        to było za dużo mąki bo przecież łyżka łyżcze nie równa i czy to mabyć płaska
        łyżka mąki czy z czubkiem. Najepiej jak podawane jest o wagowo a nie łyżkach.
        Może znajdzie Pani w tych przepisach ile gram powinno by mąki ziemniaczanej a
        ile zwykłej. A ta swoją drogą jestem ciekawa kto liczy wartości kaloryczne
        potraw. Czasami zdarza się (w przypadku ciast) że są oni zaniżane ale może być
        to spowodowane "różnymi łyżkami". Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. Ps. Bardzo
        lubię waszą gazetę i kupuję ją dla przepisów.
        • redakcja.poradnika Re: zły przepis z Poradnika 23 lata temu
          Ewciu, Lyżki powinny być pełne - bez czubka, ale też nie ścięe na płasko.
          Kalorie liczy specjalny program, ale ponieważ zlecamy to na zewnątrz, to nie
          wiem dokładnie,jaką pojemność łyżki uwzględnia. Myślę, że mogą się zdarzać
          niedokładności w kaloriach. Jeżeli się odchudzasz, na wszelki wypadek dodawaj
          10% do podanej liczby. Jeśli chodzi o sposób podawania miar,to większość
          czytelniczek woli szklanki i łyżki niż ilości wagowe -trudno dogodzić wszystkim.
          Radziłabym Ci, żebyś zrobiła krem tą drugą metodą, którą podałam Ci w
          poprzednim liśćie, to znaczy dodaj masło do gorącego ugotowanego już budyniu
          i utrzyj. To łatwiejszy sposób, moim zdaniem niezawodny. Pozdrawiam i życzę
          sukcesu
          Maria Grzymska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka