Dodaj do ulubionych

Problem z nutramigenem/alergia dziecka

08.05.11, 20:20
Witam

Chciałem opisać cały problem jaki ma moja córka i moje wątpliwości co do sposobu leczenia i mam nadzieje uslyszec jakies rady co z tym zrobic.

No więc moja córka jak miała skończony 1 tydzien(była wtedy karmiona Nan Activ 1 i mlekiem żony na zmiane) kiedy to od 3 dni prawie nie robiła kupy i przychodzilo jej to ze sporym wysilkiem i bolem. Wkońcu żona pomogła jej termometrem i mała troche się uspokoiła ale jak wiadomo to tymczasowe wyjscie.
Postanowiliśmy pojechać do pediatry, lekarz jak tylko uslyszał odemnie ze miałem alegrie w dziecinstwie prawie na wszystko(bo tak było nawet własne włosy) z miejsca stwierdził że mała ma napewno alergie na białko krowie i przepisał nam nutramigen...ale z pokorem mimo moich wątpliwości( bo wcześniej czytałem że w mleku Nan Activ 1 jest wieksza dawka żelaza[co jak wiadomo duzy poziom zelaza powoduje zaparcia) kupiliśmy to mleko i podawaliśmy. Na początku nic się nie działo zatwardzenie jej przeszło praktycznie odrazu(juz nastepnego dnia) po jakis 2 tygodniach mała dostała wysypki na głowie(twarz i głowa TYLKO małe krostki czerwone na twarzy a na głowie wielkie zaognione czerwone plamy) na innych czesciach ciała nic nie było. Wtedy wybralismy sie znowu do pediatry najpierw do szpitala gdzie lekarz przepisał jakąś maść z tego co pamietam to elosone mieliśmy ją stosować przez 3 dni tylko i smarować punktowo( co bylo ciekawe bo mała miała plamy i krosty na całej głowie więc nie dało sie smarować punktowo) w momencie jak przeczytałem ulotke tej maści zdecydowaliśmy pojechać do prywatnego lekarza a maść odstawić(i jak sie okazało dobrze bo mimo że zaczelo ustepować była ona strasznie silna i powodowała ogrom skutków uboczych w przypadku przedawkowania[a smarowana byla na calej glowie prawie] ) po wizycie u prywatnej pani pediatry powiedziala nam ze jest to alergiczne zapalenie skory i nic nam na to nie dała twierdząc że samo zejdzie. Mała ma wysypke do tej pory a mineło już 2 tygodnie od tamtej wizyty. Ostatnio też ta sama pani zaproponowała TEST aby do nutramigenu dodawac 1 lyzeczke Bebilon HA potem 2 i tak dalej jesli nic sie nie bedzie dziac(tzw test czy naprawde ma ta alergie na białko)

Moje pytania sa następujące:
1. Czy z nutramigenu mogę przejsc na zwykłe mleko Bebilon poprostu nadal watpie że mała ma alergie na mleko ponieważ jedyny objaw to zatwardzenie przed podaniem nutramigenu a nastepnego dnia juz wszystko było ok wtedy jeszcze zona karmiła piersią i wedlug mnie wtedy poprostu cos nie tak zjadła i stad zatwardzenie ktore po 3 dniach znikło, a mleko Bebilon HA jest niesamowicie drogie(nie nie zamierzam oszczedzać na dziecku to tylko pytanie)

2. Małej bardzo czesto się ulewa i wymiotuje po jedzeniu dostala na to krople ma dostawac je 10 kropli rano i 10 wieczorem ale mimo podawania ich juz od tygodnia nic sie nie zmieniło.

3. Pije też bardzo dużo herbatek (z kopru,rumianku i uspokajająca) wszystkie z Hippa(czytałem że niektore dzieci nie toleruja herbatek z hippa) czy tak powinna pić nadmierni czy to po nutramigenie?

Ps. Od około tygodnia kompiemy małą w Oilatum soft i kremujemy emulsją do ciala Emolium ale narazie nie widać zmian.

Ps2. Przedwczoraj była szczepiona pierwsze 3 szepionki mimo posiadania nadal widocznej alergi na twarzy czy to niczemu nie szkodzi?

Proszę o możliwie szybką odpowiedz bo razem z żoną już sami nie wiemy co robić z mała jest bardzo nie spokojna dosyć czesto ulewa i wymiotuje czasem zdaża się ze zwymiotuje bardzo dużo.
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Problem z nutramigenem/alergia dziecka 11.05.11, 18:46
      Witam,
      Uważam,ze zmiany skórne powinny zostać skonsultowane u dermatologa. Osobiście jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania maści sterydowych na skórę małych niemowląt.
      Mam za to dobre doświadczenia z maścią cholesterolową,ale uważam,ze skóra powinna zostać oceniona w bezpośrednim badaniu.
      1. jestem zdania,ze przy obciążeniu wywiadu alergią ( objawy choroby u rodzica) oraz przy zmianach skórnych o niejasnej etiologii , najbezpieczniej pozostać przy hydrolizacie tzn albo Nutramigen albo Bebilon pepti
      2.Kwestia ulewań może wynikać np ze zbyt obfitej porcji,ze złej techniki karmienia ( łykanie powietrza z powodu zbyt szybkiego smoczka) . Przede wszystkim trzeba ustalić ,czy dziecko prawidłowo przybiera na wadze ( średnio 20 g/dziennie). Ewentualnie można rozważyć wykonanie USG jamy brzusznej.
      Co do leku - bez nazwy chemicznej trudno mi się wypowiedzieć
      3.Z dodatkowym piciem nie należy przesadzać. spokojnie wystarczy ok 200 ml.
      /dziennie w porcjach podzielonych

Zmiany skórne nie są przeciwwskazaniem do wykonania szczepienia
      --
      Pozdrawiam
    • e-kasia27 Re: Problem z nutramigenem/alergia dziecka 25.11.11, 19:31
      bulit274 napisał:

>
      > Moje pytania sa następujące:
      > 1. Czy z nutramigenu mogę przejsc na zwykłe mleko Bebilon poprostu nadal watpie
      > że mała ma alergie na mleko ponieważ jedyny objaw to zatwardzenie przed podani
      > em nutramigenu a nastepnego dnia juz wszystko było ok wtedy jeszcze zona karmił
      > a piersią i wedlug mnie wtedy poprostu cos nie tak zjadła i stad zatwardzenie k
      > tore po 3 dniach znikło, a mleko Bebilon HA jest niesamowicie drogie(nie nie za
      > mierzam oszczedzać na dziecku to tylko pytanie)

Z takim obciążającym wywiadem rodzinnym nie radziłabym przechodzenia na zwykły bebilon. Pozostań przy nutramigenie, albo bebilon pepti - oba są na receptę.
      Jeśli zaczniesz karmić dziecko zwykłym mlekiem i pojawią się większe problemy, to i tak trzeba będzie przejść na nutramigen, a wtedy dziecko może nie chcieć go jeść, bo jest wstrętny w smaku i będzie dodatkowy problem.
      Zatwardzenie też jest objawem alergii.

>
      > 2. Małej bardzo czesto się ulewa i wymiotuje po jedzeniu dostala na to krople m
      > a dostawac je 10 kropli rano i 10 wieczorem ale mimo podawania ich juz od tygod
      > nia nic sie nie zmieniło.

Ulewanie i wymiotowanie to też objawy alergii, więc nie tylko zatwardzenie jet problemem.

>
      > 3. Pije też bardzo dużo herbatek (z kopru,rumianku i uspokajająca) wszystkie z
      > Hippa(czytałem że niektore dzieci nie toleruja herbatek z hippa) czy tak powinn
      > a pić nadmierni czy to po nutramigenie?

Alergik absolutnie nie powinien dostawać żadnych herbatek!
      Do picia tylko woda, nie więcej, jeśli dziecko jej nie będzie chciało pić, to znaczy, że nie jest mu potrzebna, że wystarcza woda z mieszanki.
      Herbatki dzieci piją zwykle dlatego, że są słodkie, a nie dlatego, że potrzebują więcej płynów. Poza tym, jeśli pije ich dużo, to mogą być problemy z przyrostami wagi, bo dziecko herbatką będzie zastępowało jedzenie.

>
      > Ps. Od około tygodnia kompiemy małą w Oilatum soft i kremujemy emulsją do ciala
      > Emolium ale narazie nie widać zmian.

Kąpanie i smarowanie nie pomoże jeśli nie zlikwiduje się w diecie dziecka tego, co ją uczula.

>
      > Ps2. Przedwczoraj była szczepiona pierwsze 3 szepionki mimo posiadania nadal wi
      > docznej alergi na twarzy czy to niczemu nie szkodzi?

Podobno nie szkodzi, ale jeśli masz rozsądnego lekarza, to dobrze by było opóźnić trochę szczepienia, szczepić według indywidualnego ustalenia kalendarza szczepień, bo alergicy czasem źle reagują na szczepienia.

>
      > Proszę o możliwie szybką odpowiedz bo razem z żoną już sami nie wiemy co robić
      > z mała jest bardzo nie spokojna dosyć czesto ulewa i wymiotuje czasem zdaża się
      > ze zwymiotuje bardzo dużo.

Zatwardzenia, wysypka, ulewanie, wymioty, niepokój - to są typowe objawy alergii.
      Teraz trzeba tylko stwierdzić co ją uczula.
      Nutramigen też wprawdzie może uczulać, jeśli alergia na białka mleka krowiego jest bardzo silna, ale w waszym przypadku podejrzewam, że to mogą być te herbatki, które dostaje, a nie nutramigen.
      Aby to sprawdzić, trzeba zostać na samym nutramigenie i wodzie przez dwa tygodnie przynajmniej, nie podawać w tym czasie nawet żadnych witamin(dziecku nic się nie stanie z tego powodu).
      Jeśli po tych dwóch tygodniach wszystkie objawy alergii miną, to wprowadzić witaminy, jeśli dostaje ich kilka, to pojedynczo co cztery dni, bo witaminy też mogą uczulać. Jeśli po jakiejś witaminie wrócą problemy to iść do lekarza, aby przepisał inną, albo nie dawać wcale.

Jeśli po dwóch tygodniach nie będzie żadnej poprawy to zmienić mleko na bebilon pepti i znowu próba do dwóch tygodni, jeśli dalej będzie źle, to potrzebna będzie mieszanka elementarna typu Elecare, ale myślę, że nie będzie tak źle i że to herbatki szkodzą.
      • bulit274 Re: Problem z nutramigenem/alergia dziecka 25.11.11, 20:11
        Prosze administratora o zamknięcie tematu bo się archeolodzy znaleźli oczywiście dziękuje za rady ale po1 odpowiedz już była po drugie zapytanie było 6 miesięcy temu drodzy archeolodzy wiec po co odkopywac...
        • e-kasia27 Re: Problem z nutramigenem/alergia dziecka 25.11.11, 20:18
          Fakt, nie popatrzyłam na datę pierwszego wpisu.
          Ale tak z ciekawości zapytam, jak się teraz sprawy mają i co w końcu zrobiliście?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka