Dodaj do ulubionych

Majeczka niejadek

05.11.11, 22:16
Drogi ekspercie. Moja 5-miesięczna Maja nie chce jeść. Karmię ją bebilonem pepti. Zawsze była niejadkiem ale co się dzieje teraz przechodzi ludzkie pojęcie. Jest w stanie w ciągu całego dnia i nocy zjeść 300ml mleka. Wydłużyła sobie przerwy do 6 godzin a i tak zjada po 60-100ml (100ml to święto w domu). Raz zdarzyło się że przysnęłam i opuściłam nocne karmienie to po 11 godzinach wmusiłam jej 100ml. Jestem zrozpaczona. Co drugie karmienie dajemy sinlac, raz owoce ze słoiczka. Owocki je chętnie ale słoiczek 125ml mamy na 3 razy, więc bez rewelacji. Bierzemy żelazo bo mała ma anemie, ale zamiast być coraz lepiej jest coraz gorzej. Niedługo nic nie będzie chciała jeść:( Przybiera na wadze jak na lekarstwo. Bywa że przez 2-3 tyg wogóle. Waga urodzeniowa 3600 dziś kończy 5 mies. i waży ok. 6200, za to długa jest na 67 cm (55 przy urodzeniu). Leczymy sie prywatnie i pani doktor zrzuca wine na żelazo ale jak przychodzi do karmienia a ja widze ze wypycha smoczek po 60ml to łzy w oczach. Co robic:(
Obserwuj wątek
    • kiri77 Re: Majeczka niejadek 06.11.11, 08:54
      Jak ja doskonale Cie rozumiem moj pierwszy synek wczesniak co prawda ale jadl tak samo a nawet gorzej. Ile ja nerwow zjadlam zeby mu wcisnac choc troche mleka i tak samo jak u Cioebie 100 ml to bylo swieto w domu wiecej nigdy nie zjadl mleka no chyba ze sinclu tego zjadal wiecej. Nie pomoge bo nie znam lekarstwa na to moj do tej pory jest strasznym niejadkiem ma ponad 2 lata i wazy 9,5 kg. Lacze sie z Toba w bolu do tej pory pamietam jak plakalam gdy go wazylam a on nie przybieral albo jak zjadal na caly dzien i noc 50 ml !!! i nie bylo mowy o wcisnieciu mu mleka na sile albo przez sen. Ja juz pogodzilam sie z tym niejedzeniem nawet tera zpotrafi zjesc tylko jogurt na caly dzien,Zycze duzo sily i cierpliwosci.
    • barbara.gierowska Re: Majeczka niejadek 13.11.11, 22:50
      Witam,
      Opisana sytuacja może być zarówno rezultatem niedokrwistości ,jak i efektem ubocznym leczenia żelazem.
      Proponuję:
      1. Zrobić jeszcze badanie ogólne moczu
      2. Porcje mleczne podawać w formie zageszczonej ( kleikiem lub kaszką bezmleczną)- łyzeczką
      3. Priorytetetem dietetycznym jest zupa,jak najszybciej z miesem. Można nawet poświecić te owoce,aby zrobić miejsce w menu
      • supermonisia Re: Majeczka niejadek 14.11.11, 10:18
        Bardzo dziękuję za poradę. Od tygodnia próbuje jej dawać zupkę z mięsem ale ani mowy nie ma. Zaciska usta i koniec. Próbowałam ze słoiczka, teraz spróbujemy ugotować sami może będzie jej lepiej smakowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka