Dodaj do ulubionych

Pani Doktor, prosimy o pomoc

27.01.12, 04:30
synek ma 10 tyg. karmiony jest Bebilonem Comfort, który miał zlikwidować zaparcia i niestety nic z tego.. nadal kupka jest raz na parę dni robiona przez malucha z wielkim trudem.. jest przepajany i to też nie odnosi skutku.. dostaje delicol, czy to on powoduje te zaparcia? Co robić? jest niespokojny, w ciągu dnia śpi może 3 razy po 40 minut z czego 20 na rękach.. po karmieniu trzeba go nosić godzinę i dłużej, bo odłożony zaczyna jęczeć i "skrzeczeć" (nie umiem tego dźwięku opisać).. w nocy śpi podobnie - niespokojnie i budzi się co godzinę.. jestem u kresu wytrzymałości fizycznej a jemu najwyraźniej coś dolega... proszę o pomoc i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 01.02.12, 10:22
      Spróbować karmić bebilonem pepti.
    • barbara.gierowska Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 01.02.12, 17:48
      Witam,
      Z opisu wynika ,ze podstawową dolegliwością moga byc kolki. Ten problem powinien samoistnie złagodnieć za ok 2-4 tygodnie.
      Proponuję:
      1. Przeanalizowac technikę karmienia- czy maluch ma odpowiedni smoczek i nie łyka zbyt duzo powietrza przy jedzeniu
      2. wdrozyc na stałe probiotyk doustny np dicoflor 1 xdziennie
      3. na próbe przez 1-2 dni nie podac Delicolu i zobaczyć jak maluch zareaguje
      4. ustalic czy synek prawidłowo przybiera na wadze
      5. wykonać badanie og moczu
      • berenika80 Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 02.02.12, 09:07
        wtrącę się, bo mam dokładnie taki sam problem jak koleżanka, tylko mój syn ma 6 tyg. bebilon comfort pije od 2 tyg.
        To skrzeczenie wygląda mi na cofanie się pokarmu, ja nie mogę małego odłożyć nawet godzinę po jedzeniu, musi być w pionie albo pod przynajmniej dużym kątem, bo inaczej mu się cofa, zaczyna stękać i się wybudza - a jak się wybudza, to płacze do następnego karmienia.
        Probiotyk bierze od tygodnia - Biogaję. Żadnej poprawy.
        Kupa raz dziennie, robiona z wielkim trudem, to trwa ok. godiznę, Bardzo silne gazy ma - też go budzą.

Pytanie, czy np mleko typu a.r. nie byłoby lepsze? może by się tak nie cofało?
        • ulelka Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 02.02.12, 14:01
          ja mam wrażenie, że u nas to jest i refluks i kolki albo jakieś inne problemy z brzuszkiem, dlatego, że mały płacze również chwile przed tym jak mają mu odejść gazy... cóż, nie ma chyba mleka, które pomaga i na trawienie i na refluks..? chyba trzeba przeczekać :(.. sama już nie wiem - te kupki są tak rzadko i stolec twardy, a on przy wypróznianiu popłakuje :(

czy mleko AR pomoże na zaparcia?
          • ulelka Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 02.02.12, 14:07
            Pani Doktor, dziękujemy za odpowiedź :).. synek myślę, że przybiera na wadze prawidłowo tzn z tendencją do dużych przyrostów, bo urodził się z masą 3130g - 37 tydzień HBd, a waży ok. 6000 g... zjada 6 x na dobę po ok. 150 ml..

może się przejada????
          • e-kasia27 Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 03.02.12, 00:36
            ulelka napisała:

> cóż, nie ma chyba mleka, które pomaga i na trawienie i na refluks..?
            >

Jest - bebilon pepti albo nutramigen.

Takie problemy, jak opisujesz to zwykle wynik alergii na mleko krowie, a te dwa mleka to mieszanki dla alergików.
            Można je kupić w aptece (też bez recepty) - spróbuj chociaż przez tydzień, a będziesz miała jasną sytuację.

• ulelka Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 03.02.12, 05:45
              e-kasia27 , jesteś pewna, że bebilon pepti można kupić bez recepty? na nutramigenie był od 9 msca mój starszy synek i można go było kupić tylko na receptę... czyżby nowa ustawa to zmieniła? :)... ktoś mi teraz pow. żeby dać mu enfamil premium...
              • berenika80 Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 03.02.12, 08:29
                no wlasnie - a enfamil a.r.? gęsty, nie będzie może się cofał, tylko nie wiem co z zaparciami :/
              • e-kasia27 Re: Pani Doktor, prosimy o pomoc 03.02.12, 14:05
                W aptece koło mojego domu można kupić bez recepty i bebilon pepti i nutramigen, więc w innych też powinno być można.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka