Dodaj do ulubionych

schemat dla 11 mc chłopca

01.10.12, 22:31
witam,
mam pare pytań masz dzień wygląd tak
8,30 kaszka na 100 ml mm + owoce
12 zupka warzywna z ryżem/kluskami/kaszą
14 ziemniaki/ryż z miekiem/rybą + warzywko
17,30 twarożek/budyń/ciasteczka petiberi/biszkopt z owocami
20 mm ok 180 ml+ 5 miarek kaszki
ok 3-4 mm 180 ml

dziś przeczytałam, że dzieci powinny już mieć wprowadzone kanapki, jajecznice mój synek ma dopiero 2 zęby i jedynie je świeżą bułkę lub chlebek ale bez masła i wędliny
no i jeszcze jedzenie w nocy ok 3-4 juz próbowałam rozrzedzać mleko doszłam do czystej wody ale mały nie odpuszcza przy wodzie samej płacze nie może usnąć - doszło do tego że po 2 g musiałam podać mu jednak mleko (za to nie jada ok 6 - przedtem jadał )

co zrobić innego aby mały przestał jeść w nocy?
czy powinna zrezygnowac z kaszek na rzeczy normlanego jedzenia i jednak mu je wprowadać mimo braku zebów ale bardzie rozdrobnione
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: schemat dla 11 mc chłopca 02.10.12, 17:43
      Mój synek jutro kończy roczek więc jestem z tym wiekiem na świeżo.
      On je o wiele więcej niż Twój synek bo mniej więcej tak:
      ok. 8.00 mm z dodatkiem kaszki na 210 ml wody ( niewiele tej kaszki, tak ok. 2,5 miarki od mm ), które podaje z butelki bo nie mam czasu karmić go łyżeczką ale jak jednak znajdę czas przed pracą albo w weekendy to ok 200 ml kaszki na gęsto
      ok. 10.30 co drugi dzień naprzemiennie jogurcik/twarożek ( taki niemowlęcy ze słoiczka bo na razie normalne mu nie smakują ale już próbuję wprowadzać ) lub właśnie jajko z kanapką z wędlinką a czasem z delikatnym żółtym serem. I też mamy tylko dwa ząbki i świetnie synek daje radę z tymi kanapkami. Odkrawam skórkę, kroję kanapeczkę w kosteczki i sam je
      ok. 14 - obiadek ( głównie sloiczki po 250 gr )
      ok. 17 owoce ( 200/250 gr )
      ok. 19 kaszka na gęsto ok. 200 ml
      ok. 21 butelka z mm i kaszką na 210 ml wody ( wychodzi ok 240 ml ) bo do spania to on potrzebuje butli.
      I co...i lipa bo też co parę dni budzi się w nocy i nic poza mleczkiem go nie uspokaja więc ewidentnie jest głodny ( w dzień już więcej wepchnąć mu się nie da ). A żeby było śmieszniej to on się w ogóle nie budził w nocy odkąd miał jakieś 4,5 m-ąca aż jak miał ok. 8,5 znów zaczął podjadać nocami.
    • barbara.gierowska Re: schemat dla 11 mc chłopca 05.10.12, 19:09
      Witam,
      Aktualny schemat wcale nie jest najgorszy- jest prawidłowo zróznicowany i zawiera liczne składniki zachęcające do zucia i gryzienia.Skoro maluch radzi juz sobie z chlebkiem,czy herbatnikiem, z pewnością bez problemów poradziłby sobie również z jajecznicą.
      Co do eliminacji nocnego posiłku- może podać coś dodatkowo na kolację o godz 20 / Np jajko na parze albo kawałek pieczywa /

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka