Dodaj do ulubionych

kilka problemow jednoczesnie !!!

20.11.12, 14:40
witam,
syn ma 2 miesiace i pije od urodzenia mleko modyfikowane. na poczatku Beba HA (niemiecki odpowiednik Nan HA), jednak lekarz zalecil Beba Sensitiv poniewaz maly jak stwierdzil mial kolki (moim zdaniem zadnych kolek nie mial i nie ma), dlatego sama zmienilam ponownie na Beba HA. wieczorny placz nie byl powodowany kolkami, tylko syn od urodzenia ma wielkie problemy z zasnienieciem, nie ma znaczenia dzien czy noc, chce spac (widac to po nim), ale nie potrafi zasnac, albo zasnie na 5 minut zaczyna sie placz. dzisiaj jest troszke lepiej, ale nie nalezy do typowych noworodkow, ktore jedza i spia. on jadl ale nie spal, a jak juz to 2 godziny dzienie na dworze, albo na rekach.
mlody pije HA poniewaz tata ma alergie oraz starszy (3letni brat ) od niedawna rowniez.
urodzil sie z waga 2880 i 50cm teraz wazy ok 5000 i jakies 57 cm (starsznie sie wydluzyl).
w miedzyczasie wystapilo u niego kilka problemow, ktore jak twierdza niemieccy lekarze "to normalne, nie ma sie czym martwic", ja jednak uwazam ze problem jest tylko nie wiem czy w mleku, czy w czyms innym, dlatego prosze o porade

1. od 3 tygodni robi zielone jak szpinak kupy i na dodatek wodniste. od razu wsiaka wszystko w pieluszke i zadna trzesc nie zostaje na wierzchu. wyglada to jak zielona woda. robi jedna dziennie, bardzo rzadko dwie. wczraj byl wyjatek zrobil trzy. dzisiaj jeszcze nie robil.

nasz pediatra twierdzi, ze to normalne, nie ma zadnej alergii i nic z tym nie bedziemy robic (pediatra jest rowniez alergologiem).

POWINNAM ZMIENIC MLEKO, JESLI TAK NA JAKIE? MOZE NA ZWYKLE, NIE HA Z BEBA, ALBO ZUPELNIE NA INNA FIRME?
PODAJE MU TERAZ DO MLEKA DZIENNIE JEDNA SASZETKE PROBIOTYKU ACIDOLAC (INNEGO NIE MAM), ALE ZMIAN NIE WIDZE:

2. cala twarz ma w drobnych podskornych krosteczkach, wydglada to jak grysik. na policzkach ma tez czwerwone krosteczki, twarz jest przy tym bardo szorstka. a na uszkach ma bardzo sucha skore.
mam wrazenie, ze czasami moze go to swiedzi, bo piastkami pociera twarz, albo o cokolwiek co bedzie w zasiegu jego twarzy (poduszeczka, czy moja twarz, albo moje ubranie podczas brania go na rece)

pediatra nie widzi problemu, dla niego to wypryski naturalne w tym wieku

CZY TO MOZE MIEC COS WSPOLNEGO Z ZIELONYMI WODNISTYMI KUPKAMI? MOGE ZASTOSOWAC JAKAS MASC? NP LINOMAG? ALBO INNA?
PRZEMYWAM MU TWARZ KROCHMALEM,PROBOWALAM NAWET RUMIANKIEM, ALE NIE MA POPRAWY.

3.OD MIESIACA Z TYGODNIOWA PRZERWA SYN MA KATAR, KTOREGO NIE WIDAC BO SPLYWA DO GARDLA CALA WYDZIELINA, CO UTRUDNIA MU ODDYCHANIE, PICIE MLEKA I SPANIE W NOCY BO SIE KRZTUSI I ODKASLUJE. CALY CZAS SLYCHAC JAK MU CHARCZY W GARDLE, ODCIAGANIE NIC NIE DAJE BO NIE MA CO ODCIAGAC. APLIKUJE MU SOL FIZJOLOGICZNA I DOSTAWAL KROPLE NA KATAR,ALE NIC NÍE POMAGA
BYWAM CO CHWILE U LEKARZA ZEBY GO OSLUCHAL. NA SZCZESCIE OSKRZELA I PLUCA CZYSTE I LEKARZ TWIERDZI; ZE TO NORMALNE I MINIE.
CIEKAWE CZEMU NOSEM NIE LECI KATAR I DZIECKO CALY CZAS ROZDRAZNIONE TA SYTUACJA.

bardzo prosze o porade, co moge zrobic w powyzszych sytuacjach?jak pomoc dziecku bo dla mnie to nienormalne co sie z nim dzieje:(

pozdrawiam mama Maximiliana i Davida
Obserwuj wątek
    • kindddzia Re: kilka problemow jednoczesnie !!! 20.11.12, 15:59
      jejuuuu no On ma pewnie alergie na mleko!
      Jak Mu podasz hydrolizat to wszystko powinno minac i okaze sie nawet, ze dziecko ladnie spac potrafi. Ja bym bez wahania prosila o bebilon pepti, a najlepiej nutramigen, nie zaszkodzi sprobowac, a wydaje mi sie, ze pomoze. Na efekty roznie sie czeka, czasem dwa dni a czasem dwa tygodnie
    • gosiacizio Re: kilka problemow jednoczesnie !!! 20.11.12, 18:20
      1. na mieszance ha mogą być zielone kupy, jak mleko ma prebiotyki i probiotyki to mogą być rzadsze, nie wiem czy takie wsiąkające są w prządku
      najważniejsze zeby nie było śluzu krwi i ropy
      na zwykłe nie zmieniaj raczej skoro macie drugiego alergika, albo a inne ha albo hydrolizat
      probiotyk nie zaszkodzi
      2.te krostki to może być trądzik niemowlęcy, u nas była obsypana calutka buzia, uszy szyja i dekolt, schodziło czasem nawet na klatkę piersiową,zeszło samo po pewnym czasie
      byłaś z tym u dermatologa?
      obserwuj, jeśli krostki bledną zwłaszcza na świeżym powietrzu i na to miejsce się dopiero nowe pojawiają ale szybko to jest właśnie to, przy alergii by sie nakładały i stan by się bardzo szybko pogarszał
      przemywaj wodą, nie używaj rumianku (często podrażnia), możesz czasem w krochmalu
      jak to trądzik to nie natłuszczaj, bo poblokujesz pory i będzie gorzej
      3.katar wirusowy u takiego malca może i miesiąc trwać, możesz tylko nawilżać solą fizjologiczną, jak spływa do gardła to nic nie odciągniesz,
      te krople na katar mają jakąś sub czynną? jak tak to nie dawaj dłużej niż przez 3 dni,potem trzeba przerwę zrobić, bo się nosek uzależnia
      my dawaliśmy flegaminę w kropelkach żeby sie łatwiej odkrztuszało, sól fizjologiczną albo euphorbium do noska obniżyliśmy temp w domu,mocniej wietrzyliśmy i nawilżaliśmy pokój i przeszło po jakichś 3 tygodniach
    • e-kasia27 Masz kolejnego alergika, zmień mleko 20.11.12, 19:36
      Czyli masz tak:

- problemy ze spaniem
      - problemy z kupami
      - katar
      - wysypka
      - zmiany na uszach
      - swędzenie
      - rozdrażnienie
      - katar
      - tata alergik
      - starsze dziecko alergik

To aż nadto, żeby stwierdzić, że dziecko jest na 100% alergikiem.

Mleko HA nie nadaje się dla alergików, bo uczula tylko nieznacznie mniej niż zwykłe mleko.

Potrzebne jest mleko dla alergików, czyli bebilon pepti, albo nutramigen - może wtedy problemy wszystkie miną.
      (może, bo bebilon pepti i nutramigen też potrafią uczulać)
    • barbara.gierowska Re: kilka problemow jednoczesnie !!! 21.11.12, 18:28
      Witam,
      Obecną sytuację mozna interpretowac w rózny sposób:
      1. Zielone luźne stolce - dopuszczalne przy karmieniu mieszanka poczatkowa typu HA. Niepokoić powinny domieszki patologiczne typu śluz ,czy krew
      Przewlekłe stosowanie probiotyku to również dobry pomysł,mozna okresowo zmieniac preparaty

2. Opisywane zmiany skórne sugeruja zaburzenia łojotokowe,zjawisko spotykane w tym wieku. Pomocne może byc natłuszczanie np maścią cholesterolową

3. Przewlekła sapka i katar może być rezultatem cofania sie treści żołądkowej aż do przewodów nosowych ( przy refluksie żolądkowo -przełykowym).
      Refluks może tez być źródłem niepokoju,trudności z zasypianiem.

Przewlekły katar może tez wynikać z alergii ( np na białko mleka krowiego).
      W tej kwestii przydatne byłoby badanie laryngologiczne.
      Trudno wyznaczyć jednoznaczny kierunek bez osobistego zbadania dziecka ,ale proponowałabym:
      1. Próbę zagęszczania porcji mlecznych . Może to być taki produkt
      www.mleko-nan.pl/produkty/produkty-specjalistyczne/ctl/product/mid/1581/productid/107.aspx
      lub dodatek zagęstnika Bebilon Nutriton do juz stosowanej mieszanki
      2. Jesll po 7-10 dniach stosowania w/w strategii karmienia nie bedzie poprawy,dio rozwazenia użycie hydrolizatu do karmienia np Bebilon Pepti albo Nutramigen
      • kowalskiwona kilka problemow jednoczesnie !!! 06.01.13, 23:00
        witam,
        Pani Doktor pisze ponownie w sprawie mojego maluszka. troche od poprzedniego postu sie zmienilo u niego na lepsze.
        1.drobne krostki na twarzy znieknely, nie ma juz szorstkiej skory na policzkach.
        2.zielone wodniste kupki tez ustaly w kilka dni po napisaniu postu, jak zmienilam mleko na Nestle Beba AR (jak Pani sugerowala sprobowac). pil Nestle Beba HA. ostatnio na starym kartonie z mleka HA doczytalam, ze zielone i wodniste kupki sa specyficzne przy stosowaniu tego melka:) kupki staly sie na poczatku zotle i kremowej konsystencji, potem znowu zielone raz mniej, raz bardziej, ale juz nie wodniste, ale z normalne jak krem.potrafi zrobic w dzien jedna zielona a drug zolta.
        3.charczenie jednak utrzymuje sie nadal, nie tak uciazliwe jak wczesniej, ale jest najbardziej nad ranem i w ciagu dnia jak starsznie mocno sie rusza. osluchowo wszytsko w porzadku. bylam tez u laryngologa tez stwierdzil, ze jest wszytsko dobrze i minie.
        4.spi teraz lepiej, nawet z zasypianiem jest wieczorem dobrze. nad ranem mam wrazenie, ze ma przytkany nosek.

mam znowu kilka pytan.

1. czy sprawa kupek, nie budzi Pani niepokoju, nie powinnam sie martwic? jesli wystepuje uczulenie na mleko to musza wystapic np. problemy skorne i z kupa jednoczesnie?

2.jak dlugo powinnam podawac mleko AR? moge przejsc za jakis czas ponownie na HA? jesli tak to na HA1? zmina moze byc od razu na inne mleko czy stopniowa mieszajac jedno i drugie?

3.czy mleko AR syci bardziej niz normalne? syn ostatnio jakos ma mniejszy apetyt w ciagu dnia, a za to w nocy wiekszy, chociaz nie zawsz. nie jest glodny w porach jedzenia i potem caly plan dnia ma pomieszany, bo nie ma stalych godzin. juz martwi mnie wprowadzanie stalych pokarmow, bo nie wiem czy bedzie jadl.
        zwykle ok.20 pije 150ml mleka
        23-24 150 ml
        3-4 150ml ( rzadko wypije calosc, czesto ledwo ok 100ml, a nawet mniej)
        potem nawet o godz 10 nie jest za bardzo glodny, wypije z 40 ml, za godzine znowu zglodnieje i odrobine wypije
        Tutaj mnie to dziwi, ze po tak dlugiej przerwie nie chce za bardzo pic. jest jakis sposob zeby jadal regularnie swoje porcje?
        mam wrazenie, ze na mleku HA 1 jadal chetniej.
        tylko dziwne, ze ok. godz 20 i 23 albo 24 wypije te 150ml.

4.moge mu do mleka AR dodac kleik kukurydziany ?(ze schematu wiem, ze pozniej powinnam wprowadzic) syn skonczy 15 stycznia 4 miesiace.
        moze jak wypije z kleikiem ok 24 dluzej wytrzyma i rano chetniej zje kolejna porcje?

5.prosze mi jeszcze napisac czy to normalne, ze tak male dziecko nie chce spac w dzien (jakies 2 godz tylko i to na spacerze) , w domu nie zasnie tylko mardzi i tak od poczatku bylo.a jak zasnisnie po godzinie usypiania to spi ok pol godziny jak dobrze pojdzie. starszy tez nie sypial prawie wcale w dzien,ale nie marudzil:)

czy moge mu podac bardzo slaba herbartke z melisy? nie taka np. z hippa. moze spokojniejszy bedzie w ciagu dnia z zasypianiem.

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka