kowalskiwona
20.11.12, 14:40
witam,
syn ma 2 miesiace i pije od urodzenia mleko modyfikowane. na poczatku Beba HA (niemiecki odpowiednik Nan HA), jednak lekarz zalecil Beba Sensitiv poniewaz maly jak stwierdzil mial kolki (moim zdaniem zadnych kolek nie mial i nie ma), dlatego sama zmienilam ponownie na Beba HA. wieczorny placz nie byl powodowany kolkami, tylko syn od urodzenia ma wielkie problemy z zasnienieciem, nie ma znaczenia dzien czy noc, chce spac (widac to po nim), ale nie potrafi zasnac, albo zasnie na 5 minut zaczyna sie placz. dzisiaj jest troszke lepiej, ale nie nalezy do typowych noworodkow, ktore jedza i spia. on jadl ale nie spal, a jak juz to 2 godziny dzienie na dworze, albo na rekach.
mlody pije HA poniewaz tata ma alergie oraz starszy (3letni brat ) od niedawna rowniez.
urodzil sie z waga 2880 i 50cm teraz wazy ok 5000 i jakies 57 cm (starsznie sie wydluzyl).
w miedzyczasie wystapilo u niego kilka problemow, ktore jak twierdza niemieccy lekarze "to normalne, nie ma sie czym martwic", ja jednak uwazam ze problem jest tylko nie wiem czy w mleku, czy w czyms innym, dlatego prosze o porade
1. od 3 tygodni robi zielone jak szpinak kupy i na dodatek wodniste. od razu wsiaka wszystko w pieluszke i zadna trzesc nie zostaje na wierzchu. wyglada to jak zielona woda. robi jedna dziennie, bardzo rzadko dwie. wczraj byl wyjatek zrobil trzy. dzisiaj jeszcze nie robil.
nasz pediatra twierdzi, ze to normalne, nie ma zadnej alergii i nic z tym nie bedziemy robic (pediatra jest rowniez alergologiem).
POWINNAM ZMIENIC MLEKO, JESLI TAK NA JAKIE? MOZE NA ZWYKLE, NIE HA Z BEBA, ALBO ZUPELNIE NA INNA FIRME?
PODAJE MU TERAZ DO MLEKA DZIENNIE JEDNA SASZETKE PROBIOTYKU ACIDOLAC (INNEGO NIE MAM), ALE ZMIAN NIE WIDZE:
2. cala twarz ma w drobnych podskornych krosteczkach, wydglada to jak grysik. na policzkach ma tez czwerwone krosteczki, twarz jest przy tym bardo szorstka. a na uszkach ma bardzo sucha skore.
mam wrazenie, ze czasami moze go to swiedzi, bo piastkami pociera twarz, albo o cokolwiek co bedzie w zasiegu jego twarzy (poduszeczka, czy moja twarz, albo moje ubranie podczas brania go na rece)
pediatra nie widzi problemu, dla niego to wypryski naturalne w tym wieku
CZY TO MOZE MIEC COS WSPOLNEGO Z ZIELONYMI WODNISTYMI KUPKAMI? MOGE ZASTOSOWAC JAKAS MASC? NP LINOMAG? ALBO INNA?
PRZEMYWAM MU TWARZ KROCHMALEM,PROBOWALAM NAWET RUMIANKIEM, ALE NIE MA POPRAWY.
3.OD MIESIACA Z TYGODNIOWA PRZERWA SYN MA KATAR, KTOREGO NIE WIDAC BO SPLYWA DO GARDLA CALA WYDZIELINA, CO UTRUDNIA MU ODDYCHANIE, PICIE MLEKA I SPANIE W NOCY BO SIE KRZTUSI I ODKASLUJE. CALY CZAS SLYCHAC JAK MU CHARCZY W GARDLE, ODCIAGANIE NIC NIE DAJE BO NIE MA CO ODCIAGAC. APLIKUJE MU SOL FIZJOLOGICZNA I DOSTAWAL KROPLE NA KATAR,ALE NIC NÍE POMAGA
BYWAM CO CHWILE U LEKARZA ZEBY GO OSLUCHAL. NA SZCZESCIE OSKRZELA I PLUCA CZYSTE I LEKARZ TWIERDZI; ZE TO NORMALNE I MINIE.
CIEKAWE CZEMU NOSEM NIE LECI KATAR I DZIECKO CALY CZAS ROZDRAZNIONE TA SYTUACJA.
bardzo prosze o porade, co moge zrobic w powyzszych sytuacjach?jak pomoc dziecku bo dla mnie to nienormalne co sie z nim dzieje:(
pozdrawiam mama Maximiliana i Davida