Dodaj do ulubionych

Bebilon a zaparcia

06.01.05, 22:30
Mam pytanko, czy od Bebilonu pojawiają sie u Waszych dzidziusiów zaparcia. Ja
ostatnio używałam Bebilonu niskolaktozowego ....mała miała od czasu do czasu
potworne zaparcia. Ostatnio podaje tylko zwykły Bebilon1. Czy od niego też
mogą wystapić zaparcia? Jeśli tak to jakie inne mleko stosujecie?

Pozdrawiam
Paula
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Bebilon a zaparcia 07.01.05, 08:22
      Po Bebilonie nie powinno być zaparć , bo ma taki skład, który ma powodować, że
      w przewodzie pokarmowym namnażaja sie tzw. "dobre" bakterie i dzięki temu kupka
      jest miekka. Podobne działanie ma Bebiko Omneo i NAN Bifidus. Wszystko też
      zależy czy dziecko spozywa inne pokarmy stałe po których niestety mogą wystąpić
      zaparcia.U kilku miesięcznych niemowląt karmionych tylko mlekiem moga być
      zaparcia z powodu kolek - nagromadzone gazy nie pozwalaja przesuwać się kupce w
      jelitach i maluch stęka i nie może się załatwić.Poza tym praca jeslit nie jest
      jeszcze prawidłowa, bo przez 9 m maluch odżywiał się przecież przez łożysko i
      jelita nie pracowały.Przez I miesiące życia przewód pokarmowy dojrzewa i uczy
      sie trawić. Dlatego tak często pojawiają sie kolki u dzieci i problemy z
      kupkami.Do tego mieszanka jest dość tłusta i bardziej ciężkostrawna niz mleko
      mamy, dlatego dzieci karmione sztucznie często maja zatwardzenia i różne
      sensacje.
    • lucynalew Re: Bebilon a zaparcia 07.01.05, 11:08
      Ja uzywam Bebilon2 (corka ma 7 miesiecy) i kupka pojawia sie raz dziennie,
      czyli ok. Jak juz wprowadzisz oprocz mleka inne pokarmy, to uwazaj z podawaniem
      nadmiernej ilosci marchewki - ona takze moze dzialac zatwardzajaco
      • mamamata1 Re: Bebilon a zaparcia 07.01.05, 11:49
        Mój mały jest od początku na bebilonie(-teraz ma 5 m-cy )i nie ma problemów z
        kupką-robi ją jak w zegarku raz dziennie.Nie miał też żadnych problemów po
        zupkach ,deserkach itp.chociaż rzeczywiście lepiej nie przesadzać z
        marchewką,za to jabłuszko i jagody jak najgardziej wskazane:).A ile ma Twoja
        pociecha?Zajada tylko mleczko czy coś jeszcze?
        Pozdrawiam!
    • paula62 Re: Bebilon a zaparcia 07.01.05, 15:13
      Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.
      Moja córeczka ma 3,5 m-ca i karmie ją moim odciąganym mleczkiem ale od czasu do
      czasu podawałam jej właśnie Bebilon Niskolaktozowy, poza tym niczym ją już nie
      dokarmiam. Doczytałam , że ten Bebilon niskolaktozowy jest na bóle brzuszka ,
      kolki i na LUŹNE STOLCE. Być może to od tego. Teraz daje jej zwykły Bebilon1
      który ma prebiotyki(to na prace jelit) więc mam nadzieję , że już nie będzie
      się męczyć przy zrobieniu kupki.
      Pozdrawiam
      Paula z Oleńką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka