Dodaj do ulubionych

gęstość mleka NAN HA 2

08.06.05, 13:21
Witajcie!

Wczoraj rozpoczełąm karmienie mojej 5 - miesięcznej córki mlekiem NAN HA nr 2
i mam problem!

Wcześniej podawałam córce mieszankę NAN HA 1 i oprcz tego, że piła ją
chętnie, mleko to bardzo dobrze się mieszało, rozpuszczało oraz łatwo dawało
się zagęścić kelikami i kaszkami.
Zaś NAN HA 2 jest jakby gęstsze, trudno je rozpuścić i wymieszać, a już nie
do rozrobienia jest kaszka ryżowa czy nawet kleik - powstają gluty nie do
wymieszania! W ogóle tuż po rozrobieniu pływa w tym mleku takie coś, jakby
był w nim od razu kleik ryżowy. Producent nie pisze o wększej gęstości mleka,
więc mnie to martwi i zastanawiam się czy tak ma być, czy w puszce jest mleko
o innych właściwościach? Nestle zresztą mnie olało i nie odpowiedziało na
moje pytanie zadane w serwisie konsumenta.

Mam więc pytanie do wszystkich, którzy zetknęli się z tą mieszanką. Jaka jest
konsystencja tego mleka, jak ono wygląda po rozrobieniu, jaka jest rada na
szybkie i skuteczne mieszanie (córka nie lubi czekać) i co z tymi kleikami
(ona bardzo je lubi) - jak to robić, żeby było dobrze wymieszane? Trzepać do
skutku, czy powyższyć temperaturę wody używanej do rozrobienia?

pozdrawiam
aleksandra
Obserwuj wątek
    • alojw Re: gęstość mleka NAN HA 2 08.06.05, 14:11
      Mój synek pije to mleko. Jest ono dużo bardziej gęste niż 1. Nie wiem czy
      porównywałaś skład 1 i 2, ale 2 zawiera skrobię i to chyba stąd ta gęstość. Co
      do kaszek na tym mleczku to nie wiem, bo nie robiłam.

Pozdrawiam,
      Wiola
      • aleksandra3 Re: gęstość mleka NAN HA 2 08.06.05, 16:21
        Wiolu, a ile miesięcy ma Twój synek? I jeszcze jedno pytanie - czy robisz mu
        kaszki lub kleiki na innym mleku, czy on nie jada ich wcale? A co z tym
        mieszaniem? Jak sobie w tym radzisz?

Pozdrawiam
    • alojw Re: gęstość mleka NAN HA 2 08.06.05, 21:37
      Mój synek ma 5 miesięcy. Kaszek narazie nie je, bo u nas wprowadzanie nowych
      pokarmów idzie powoli, gdyż ciągle coś go uczula. Natomiast kleik nie bardzo mu
      smakował, ale wtedy jeszcze robiłam na mleczku Nan HA 1. Po zrobieniu mleczko
      to nie jest w pełni gładkie, tak jak 1, tzn. robi się taka jakby zawiesina (to
      chyba z zagęszczenia) i nie sądzę aby było źle rozrobione, bo synkowi nic nie
      jest. Zresztą ile czasu byś nie mieszała to wygląda tak samo. Ja na początku
      też się dziwiłam i miałam problem z dobraniem smoczka. Natomiast z kaszkami ci
      nie doradzę. Aczkolwiek na dniach mam zamiar zrobić małemu kaszkę więc
      zobaczymy...

Pozdrawiam,
      Wiola
    • piotr-albrecht Re: gęstość mleka NAN HA 2 10.06.05, 07:02
      Ja wiele nie pomoge gdyz z mieszaniem mlek bardzo dawno nie miałem nic do
      czynienia a w czasach gdy moje dzieci były małe istniało tylko "niebieskie"
      mleko w proszku które wogóle się nie rozpuszczało (no może trochę mikserem).
      • aleksandra3 Re: gęstość mleka NAN HA 2 10.06.05, 14:06
        Panie Doktorze!

Już sama Pana obecność na Forum oraz odwiedzenie naszego postu jest miła!
        Dziękujemy za zainteresowanie i pozdrawiamy serdecznie.
        • nalle_marta Re: gęstość mleka NAN HA 2 12.06.05, 13:16
          Dziewczyny, mam ten sam problem - gęstość NAN2 HA - i pytanie do Was: jaki
          smoczek nie zatyka się przy nim? Używam NUKa 1 bo z Aventem moja mała nie
          chce "gadać". W ogóle mam problem z jej dokarmianiem - nie chce sztucznego i
          już (a ja mam za mało swojego niestety).
          • aleksandra3 Re: gęstość mleka NAN HA 2 12.06.05, 13:58
            NAlle_Marta!

Moje dziecko używa Aventu, ale jeszcze przy NAN HA 1, kupiłam smoczek
            trójprzepływowy do kleików i ten się też sprawdza do Nestle NAN HA 2.
            Nie znam oferty Nuka`a ale spróbuj sprawdzić albo na stronach internetowych lub
            w dobrych sklepach dziecięcych (mądry sprzedawca) czy NUK produkuje smoczki do
            gęstych napojów, kaszek, będą one miały zamiast dziurki nacięcie podłużne albo
            w formie krzyżyka. Warto wiedzieć, że nie będzie sprawdzał się smoczek z
            większa ilością dziurek, chodzi o średnicę samej dziurki.

Jeżeli NUK takich smoczków nie produkuje, zostaje Ci dobrać podobny smoczek w
            kształcie z innej firmy przeznaczony do gęstych napojów. POwinien być z takiego
            samego materiału - albo silikonowy albo lateksowy - zależnie jakiego teraz
            używasz i mieć też podobny kształt - albo ortodontyczny, albo zwykły, albo
            szeroki u nasady smoczka albo wąski, tak żeby córka nie poczuła zasadniczej
            różnicy.

Widzę, że nie tylko ja mam ten problem z gęstością mleka, ale inni też. Cóż -
            Nestle odpisało. Jedyna cenna rzecz wynikaąca z ich listu to zapewnienie, że
            większa gęstość "dwójki" to rzecz normalna i nic więcej poza "dziekujemy
            serdecznie za wiadomosc i zainteresowanie produktami naszej firmy". .... "nasze
            mamy, rowniez te ktore pracuja w Nestle nie skarza sie na szczegulne problemy z
            rozpuszczaniem mleka i przygotowywaniem na niej kaszek", "Zgodnie z
            obowiazujacymi przepisami dotyczacymi znakowania zywnosci nie umieszcza sie na
            opakowaniu odyzwek dla dzieci informacji typy "mleko NAN HA 2 jest gesciejsze
            niz NAN HA 1" i takie tan ble_ble...

Co do dokarmiania córki Ci niestety nie pomogę, sama karmię mieszanie - z
            piersi i sztucznie, jeżeli córka nie chce smoka, to może łyżeczką :-/?

POzdrawiam
          • alojw Re: gęstość mleka NAN HA 2 12.06.05, 14:34
            Czytałąm w innym poście, że do tego mleczka mama używa Nuka do papek.

Pozdrawiam,
            Wiola
            • nalle_marta Re: gęstość mleka NAN HA 2 12.06.05, 15:21
              Dziękuję ślicznie dziewczyny za błyskawiczną odpowiedź! Poszukam więc smoczków
              z "nie dziurką" :D Szczerze mówiąc nie miałam pojęcia jaki smoczek kupić - a
              NUKa używam uspokajającego - stąd wybrałam go też do karmienia. I od razu
              silikonowy, żeby się mi nie zaczął "kleić".
              Właśnie spróbowałam zrobić kaszkę na gęsto na NAN2HA (dodałam kleik ryżowy
              Nestle) no i jakieś 10 mini łyżeczek zjadła, z czego większość na pieluszce.
              Pozdrawiam serdecznie
              • baikadent Re: gęstość mleka NAN HA 2 12.06.05, 19:38
                Oj dziewczyny z nieba mi spadłyście z tym wątkiem. Mój synek kończy właśnie 4
                misiace i dziś po raz pierwszy podałam mu NAN HA2 (żeby wprowadzać to mleczko
                stopniowo). Na wszelki wypadek nie dodałam mu kleiku-co robiłam z 1, ale widzę,
                ze nie mozna tego kleiku za dużo podawać.
                Serdeczne pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka