Dodaj do ulubionych

niedobór wit D

18.07.05, 22:53
Panie Doktorze jakie są objawy braku witaminy D u czteromiesięcznego dziecka?
Czy koniecznie trzeba podawać tę witaminę skoro je więcej mleka niz
przewidują normy żywieniowe i dużo przebywa na świeżym powietrzu? przyznam
się bez bicia, że podawałam ą tylko przez pierwszy miesiąc - bałam się
przedawkować, a ciągle zapominam zapytać o to mojego pediatry. wyniki - mocz
i morfologia poza anemią są w normie. bardzo proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: niedobór wit D 19.07.05, 18:39
      W tym wieku z reguły nie ma jeszcze żadnych objawów krzywicy niedoborowej (z
      niedoboru witaminy w pozywieniu). Żeby wilk byl syty i owca cała moze Pani
      podawać 1 krople co drugi dzień (400j)
      • alice1 Re: niedobór wit D 19.07.05, 19:50
        Hmmm....a ja właśnie byłam u lekarki w związku ze szczepieniem mojego 3,5
        miesięcznego synka i lekarka stwierdziła początki krzywicy, ma miękką główkę z
        tyłu, po prawej stronie o średnicy 1,5cm i gdy śpi ma ją spoconą.Urodził się z
        wagą 3890g i miał 60cm......od początku dawałam mu 5 kropelek codziennie
        witaminy A+D3 . Teraz waży 7750g i ma 74cm a ja mam mu dawać dalej 5 kropli wit
        A+D3 + 2 krople Vigantolu, a zaznaczam, że jest na dworze od rana do
        wieczora..... nie wiem co o tym mam myśleć. Przeczytałam wiele wypowiedzi i
        raczej myślałam, że dostaje za dużo witamin.... a teraz mam dodatkowo zwiękrzyć
        o 2
        A może powinnam zrobić mu jakieś badania???
        • kubona Re: niedobór wit D 21.07.05, 21:25
          zdecydowanie zrobiłabym badania i poprosiła o konsultacje innego pediatrę. mam
          wrażenie że nawet zdrowe dzieci nie muszą dostawać tylu witamin. moja siostra
          miała wcześniaka ( poród w 35 tygodniu z komplikacjami) i nie podawała tylu
          witamin mimo iż z małą nie było dobrze. przedawkowanie witamin ma gorsze skutki
          niż niedobór.
          pozdrowionka - mamakasia i jej kubonek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka