Dodaj do ulubionych

bebika i nany

01.08.05, 11:53
Na początku była pierś, od 5 m-ca bebiko, dalej zapobiegawczo Bebiko HA,
potem brzydkie kupki i zatwardzenia- więc Nan. Po jakimś czasie sugestia
lekarki (podejrzenie o skazę białkową- była wysypka i suche placki na ciele),
żeby jednak Nan Ha. Więc do dziś (9,5 m-ca) Nan Ha. Od dwóch tygodni babcia
daje twarożek, chlebek z masełkiem, deserki z jogurtem- i nic. Buzia gładka,
ciałko gładkie. Zmieniłam lekarkę w między czasie, ale ta jest na urlopie. Co
robić? Dać zwykły Nan?? bebiko zwykłe jak sugeruje koleżanka? Będę wdzięczna
za wszelkie rady
Ania

Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: bebika i nany 01.08.05, 12:20
      Dziecko ma 9,5 m, więc do zmiany mleczka na junior lub 3 masz 2,5m ( po 12mz.
      przechodzimy na 3 lub juniora jest to wskazane, ale nie konieczne, bo może byc
      kontynuacja 2 jako mleczka nastepnego) i przez ten czas nic bym nie zmieniała(
      chyba, że chodzi tylko o wzgledy finansowe wtedy zwykły NAN). Twarożek, masełko,
      jogurt to także mleczko "przetworzone" podobnie jak mleczko HA. Beata
      • betty_boop Re: bebika i nany 01.08.05, 12:28
        Czyli kontynuować HA? nie ukrywam, że cena ma znaczenie, bo za dwa mleka zwykłe
        mam jedno HA. A od kiedy mleko krowie? Dawniej myślałam, że po skończeniu roku
        dziecko je normalnie jak dorosły...
        Ania
        • bea-ta Re: bebika i nany 01.08.05, 12:47
          Wszystko zalezy od dziecka i od finansów rodziców. Jesli nie chce pociecha jeść
          mleka modyfikowanego za rzadne skarby, albo rodziców nie stac na kupno droższej
          niz zwykłe mleko mieszanki to alternatywa sa wszelakie przetwory mleczne i mleko
          krowie z kartonu 3,2 % oraz sinalk jako dobre żródlo wapnia i kaszka w jednym.
          Wg. zalecen mleko modyfikowane wypadałoby podawac do 3rz.- bebiko jest tańsze
          niz NANy, ale wszystko zalezy czy maluch bedzie tolerowal to mleko - problemy z
          brzuszkiem, zaparciami. Sprawdzonej mieszanki nie zmienia się raczej. Jesli
          maluch ma skłonności do alergii to wsztrzymałabym sie z mleczkiem krowim czy
          tez kozim, poza tym one sa niewłaściwe w swoim składzie jesli chodzi o potrzeby
          smyka obciążają nerki i przewód pokarmowy. Jesli dziecko mialo objawy alergii to
          nie spieszyłabym się tak ze zmiana mleczka - im starsze dziecko tym dojrzalszy
          przewód pokarmowy i mniej przepuszczalny dla alergenów. Wybór nalezy do Ciebie i
          od tego czy pociecha fakitycznie miała skazę białkową, czy tez te objawy, które
          opisywałaś nie były skutkiem innego pokarmu czy tez kosmetyku, proszku do
          prania, bo uczulac może wszystko, a podejrzewa sie najczęściej białko mleka, bo
          mleczko jest podstawa diety malucha. Ja uważam tak i swojemu 13,5 m synowi
          podaje 3, poczekaj jeszcze na rade eksperta:-)Po ukonczeniu roku dzieci
          faktycznie jedza PRAWIE jak dorosli tzn,. dieta jest lekkostrawna, ale przy
          wszelkich sklonnościach do alergii jesteśmy ostrozni z wprowadzaniem pełnego
          mleka, soi, kakao, orzechów, ryb, cytrusów - czyli tzw. silnych alergenów.
          Czasem mozna dopiero podac to po 2rż. Wszystko zalezy od indywidualnej reakcji
          dziecka na pokarmy. Beata
          • betty_boop Re: bebika i nany 01.08.05, 13:04
            Bardzo dziękuję za cenne porady i że poświęciłaś mi czas, kupię jeszcze HA i
            zobaczę co powie lekarka jak wróci z urlopu.
    • piotr-albrecht Re: bebika i nany 02.08.05, 10:52
      Dawać dowolne mleko modyfikowane oznaczone nr 2 - takie jakie Pani serce
      dyktuje lub sąsiadka lub ktokolwiek inny doradzi. Wszystkie mleka modyfikowane
      dostępne na rynku spełniaja normy europejskie.
      • betty_boop Re: bebika i nany 02.08.05, 21:10
        Dziękuję Panie Piotrze, tylko moja wątpliwość polegała na tym czy musi to być
        HA koniecznie, czy mogę wrócić do zwykłej "dwójki", i czy faktycznie nie
        powinno się skakać pomiędzy firmami- Nan na Bebiko np.
        Będę wdzięczna jeśli jeszcze raz udzieli Pan fachowej porady
        Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka