aniutek22 25.09.05, 09:54 moj synek ma 4 miesiace czy to normalne ze jeszcze nie probuje nawet siadac. nawet jak za raczki sie go trzyma to nie podnosi sie sam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anecik10 Re: siadanie 25.09.05, 10:07 Przeciez to jeszcze za wczesnie! Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, ale to podciąganie to po 5 miesiącu, a siedzenie jeszcze póżniej OKOŁO 7 mies, a siadanie to już wyższa szkola jazdy. Bądz cierpliwa i niczego na siłe nie stymuluj. Narazie kładz dziecko dużo na brzuszku,zeby wzmocniło mieśnie karku i kręgosłupa. Przed siedzeniem dzidzius powinien opanować przewracanie się z pleców na brzuszek. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
chrenata Re: siadanie 25.09.05, 19:38 Czy masz problemy z przewijaniem swojego dziecka? Pewnie nie. A teraz wyobraź sobie, że ono nauczyło się już siadać. Myślisz, że będzie cierpliwie leżało przy zmianie pieluchy, kiedy świat je wzywa? A jak zacznie raczkować, to będzie Ci uciekać. Zachwycaj się nim teraz, takim, jakie jest, bo 4 miesięcy nie będzie mieć już nigdy. I nie czytaj rankingów, które dziecko potrafi już to, czy tamto. Przecież Twoje jest i tak wyjątkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: siadanie 26.09.05, 00:22 <Przed siedzeniem dzidzius powinien opanować przewracanie się z > pleców na brzuszek. Powinien albo i nie. Moja Julia wczoraj skończyła 6 miesięcy i od tygodnia siedzi stabilnie. Zaczęła siadać jakoś ze 2-3 tygodnie temu. A nie przewróci się z brzuszka na plecy ani odwrotnie za żadne skarby, bo nosi rozwórkę Koszli i po prostu nie umie. Aż jestem ciekawa, jak to się stało, że pewnego ranka obudziłam się i zobaczyłam ja siedzącą w łóżeczku:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: siadanie 25.09.05, 23:17 Pociągany za ręce powinien sie podciągac do siadania, chyba, że był wczesniakiem. To taka ocena z daleka, ale żeby coś powiedzieć wiąząco musiałbym dziecko zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś