Dodaj do ulubionych

które mleko?polecacie

26.01.06, 12:35
Moje pytanie dotyczy mleka (dla dziecka powyzej roku).Które bardziej
polecacie .Dodam jeszcze ze mały ma problemy z zaparciami,więc myslałam o
bebilonie 3 albo o nan bifidus(nie wiem jak się pisze)Do tej pory pił bebilon
2 i było w miarę ok,przeszlismy na 3 i zaczeły się zaparcia(gorsze).Dlatego
zastanawiam się nad zmianą mleka.Dieta bogata w soki ,codziennie je surowe
jabłko,w zupce duzo warzyw.Moze ktos ma jakis pomysł?Lekarka rozkłada ręce
mowiąc ze to taka uroda
Dziękuję za kazdą odpowiedz
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: które mleko?polecacie 26.01.06, 13:12
      Może zacznijmy co dokładnie je Twoje dziecko?Ryż i jego pochodne, marchew w tym
      soki, jagody gotowane w tym soki z ich zawartością, banany, slodycze- kakao,
      herbata zwykła, biały chleb, w tym slodkie byłki itp.?Ile dajesz wit. D3 jesli
      dajesz, jakieś inne witaminy?Maluch wstrzymuje kupe?
      Tu masz link:
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,81
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,269
      zapotrzebowanie na picie
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,359
      dieta bogatoresztkowa
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,88
      Zas z mlek z prebiotykami to masz do wyboru oprócz bebilonu 3 , Humane 3r
      bananowa z prebiotykiem, ale jest z kelikiem ryżowym i bananem więć nie polecam,
      pozostaje wiec Ew. NAN Bifidus junior- z probiotykami- ważne, żeby przestrzegać
      przepisu o temp. wody do robienia mleka, do 37 st. C, jesli uzyjeszc cieplejszej
      bakterie pod wpływem zbyt groacej wody gina i diabli bira dobroczynne działanie.
      Duzo dajesz tego bebilonu?MOże tu jest pies pogrzebany, bo mieszanki zapieraja
      nawet jakbby złote były:-)2 posilki rano i wieczorem wystarcza, nawet jeden ale
      inny nabiał w diecie wtedy obowiązkowo- jogurty, kefiry- b. dobrze lecza
      zaparcia i biegunki, bo dostarczaja dobrych bakterii. jakich kaszek uzywasz do
      mleka- mam nadzieje, że nie ryżowych z owocami- kukurydziane lub te z Nestle
      Bifidus. Teraz jest problem z owocami, ale dobre byłyby surowe gruszki( krajowe
      oczywiście), brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony bez marchewki( masz
      tyle mrożonek Hortexu)- rewelacja, kiszony ogórek!!!Używaj do kanapek ciemnego
      pieczywa - 7 ziaren , graham, ale nie jakies podróby farbowane karmelem-
      prawdzywy razowy chleb!!Kasze zamiast ziemniaków. Soki przecierowe, ale bez
      marchwii i jagód w składzie - gruszkowy, brzoskwiniowy, kompot ze sliwek,
      suszone owoce w tym sliwjki, byle nie konserwowane siarka a suszone bezpośrednio
      na słońcu. Ziarna slonecznika, dyni - mielone, żeby maluch się nie zadławił.
      Dieta to podstawa. Pozdr, Beata
      • katisza Re: które mleko?polecacie 26.01.06, 17:39
        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz.Pozwole sobie napisac jak wygląda jadłospis
        mojego syna

rano ok 8 kaszka przenna z bananami łyzeczką dosc gęsta
        II sniad wędlina ,ogorek kiszony( za pieczywem nie przepada)
        i jabłko albo banan albo cos ze słoiczka (owoce często sliwka gerbera)
        ok13/14 obiad jedno danie zupka (często daje kaszę jaglaną,kaszkę kukurydzianą
        czasami makaron albo sporadycznie ryz,do tego warzywa
        marchew ,seler ,pietrucha ,brokuł,fasolka szparagowa,buraczki,ogórki kiszone...
        dodaje tez tyzeczke oliwy z oliwek)
        ok 17 deserek ze słoiczka czasami z jogurtem naturalnym
        20 mleko +_ kaszka bifidus nestle 270 ml przez butle

popija to wszystko sokiem ok ml 250
        i herbatka malinowa hipa ok 200

czasami jajecznica,klopsy z ziemniakami,placki z jabłkiem,
        witamine d3 daje 1 krople 3 x w tyg miałam dawac codziennie po 2 ale
        przystopowałam(rozwija się ok,ma 16 zębow)
        nie daje mu słodyczy czasami miskopta i chrupki kukurydziane
        pozdrawiam
        dziękuję jeszcze raz
        • bea-ta Re: które mleko?polecacie 27.01.06, 09:36
          W zasadzie nie ma czego sie przyczepić?Banan można wyrzucic, ryz i marchew
          całkiem- żródłem beta-karotenu sa pomarańczowe owoce- brzoskwinia, morela. Jak
          nie je pieczywa to może więcej kaszy- zódlo błonnika i weglowodanów zlozonych i
          nie tylko kukurydziana czy jaglana, ale każdą inna może spokojnie podawać-
          gryczana do krupniku. Owoce słoiczkowe czy musy owocowe które są gotowane często
          z dodatkiem kleiku ryżowego( sloiczki z owocami, w tym te z jogurtem- gdzie jest
          minim. ilośc jogurtu a przewaga owoców) moga zapierac. Zamiast herbatki
          malinowej może spróbuj podawac rumianek- delikatny roztwór( nie musi byc to h.
          niemowlęca) zresztą teraz wyszła jakaś nowa linia dla dzieci w aptece tez z
          ziołami- anyż, rumianek itp, firmy nie pamiętam- herbatka jest w saszetkach od
          6mż. Może rumianek zmiekczy kupe, możesz kupić zwykły i robic delikatny rozt. ,
          bo zbyt mocny bedzie gorzki. Kompot sliwkowy z suszonych owoców i nie musi być
          słodki.
          Może zamiast kaszki pszennej bananowej( to jest kaszka mleczna - wtedy bym
          wyrzuciła czy bezmleczna dodawana do bebilonu- tak lepiej) podawaj ta Bifidus -
          sa 2 rodzaje z bebilonem 3.
          Może to być wina mieszanki modyfikowanej,róznie dzieci tolerują. Może warto
          spróbowac NAN Bifidus.
          Ja bym serwowała maluchowi kefir np. ze szypiorkiem i koperkiem do sniadania II,
          jogurt musli- ziarna mielone- słonecznik, dynia, poping z amarantusa, owoce
          suszone- ale nie konserwowane siarką, tylko suszone na słoneczku, płatki
          kupurydziane jak nie dostaniesz amarantusa( jest czasem na pókach z kaszami),
          mozę jeszcze mozna zmniejszyc dawke wit. D3 jesli nie jest ona konieczna?Ja
          swojemu 20m maluchowi z 16 zebami daje juvitmulti, bo dawke D3 dostaje w
          mieszance- mozna przeliczyc czy jest 400j.m , bo to jest dawka profilaktyczna.
          czasem wszystko ponad to powoduje zaparcia. jesli nie ma p/wskazań to może
          odstaw na jakieś 1-2 tyg. D3 i zobacz czy kupy sie nie poprawią - czasem tu jest
          pies pogrzebany.
          jak to wina mieszanki można jesli maluch nie ma skłonności do alergii podac
          jeden posiłek na mleku modyfikowanym a reszte wapnia dostarczyc w nabiale innym-
          twarożek, jogurty, kefiry, ser zołty - dziecko pije 3 wiec jest po 12mż. i może
          jęśc to wszystko, może manna, płatki owsiane, jęczmienne na mleku krowim 3,2% 1
          posiłek nie powinien zaszkodzić - nie namamwiam, ale jeśli kupy sa duzym
          problemmem to warto spróbować róznych obcji i obserwowac kiedy kupa jest
          ładniejsza akiedy gorsza- kupa dzisiejsza to produkcja z dnia wczorajszego:-)
          Oczywiście bez gwałtownych ruchów w diecie, żeby nie namieszac gorzej:-)Z
          wyczuciem. Dobrym starym sposobem jest podanie przed pierwszym posilkiem zwykłej
          wody!
          Przy uporczywych zaparciach i duzym wysiku, żeby nie popekała śluzówka odbytnicy
          mozna podawac Laktuzlose - syrop- 1-3 ml/kg m.c/dobę.
          Pozdr., Beata
          • katisza Re: które mleko?polecacie 27.01.06, 11:53
            dziękuję bardzo za odpowiedz.
            Będziemy probowac dalej.Martwi mnie to ,ze ostatnio juz 2 razy była krew w
            stolcu.Bylismy u naszego pediatry ale kazała dawac siemie do picia i nic
            więcej...
            moze zmiana mieszanki cos pomoze ,dziękujemy za rady naprawde są cenne.Mam
            jeszcze pytanie jakie owoce mozna podawac w takim okresie jak jest teraz (mamy
            się wstrzymac co do cytrusów bo mały ma prawdopodobnie alergie wziewną)Dodam ze
            nie mamy sprawdzonych i zaufanych sklepów.Ma 16m skonczone
            pozdrawiam
            K
            • bea-ta Re: które mleko?polecacie 27.01.06, 12:36
              Krew w kupce może byc od zaparcia i pęknięcia śluzówki odbytu w czasie parcia.
              Cięzko sie goja jak maluch cały czas cierpi na zaparcia. Dziecko nie mailo
              alergii na białko krowie?Zaparcia uporczywe bez względu na diete też moga byc
              jej objawem, to pytanie dla Twojego pediatry, chociaz alergia w tym wieku to
              rzadkość.
              Krajowe owoce możesz dać każde!Sliwki, wisnie, jagody surowe- rozluźniaja
              kupe(zapierają gotowane i sok!), truskawki- porzeczki- to znajdziesz w
              mrozonkach Hortexy, sa jabłka nasze i krajowe gruszki odmianany zimowe. Owoców
              zagranicznych nie kupuj- pryskane np. chińskie czy portugalskie gruszki, czy
              cytrusy( są zrywane surowe i mocno polewane chemia), nie radze tez zagranicznych
              ziemniaków nawet jak super wyglądaja i generalnie w zimie jade na Hortexie-
              brokuły ugotowane i polane masełkiem z bułka tarta, to samo fasolka szpar, czy
              kalafior( ten po ugotowaniu możesz zrobic inaczej polej jogurtem naturalnym z
              koperkiem i szczypiorkiem tez najlepiej z wlasnego okna:-)z odrobina przypraw
              sól i pieprz.
              Albo ugotowanego ziemniaka w skorupce obierz, pokrój w kostke , do tego ogórek
              kiszony i polac tak samo jogurtem naturalnym z kop. i szcz. , ja to daje na II
              sniadenie:-)
              Zreszta w okresie zimowym posiłkuje sie sokami owocowymi przecierowymi dla
              niemowlat, chcoż syn ma juz 20m. Taki sok to to samo co owoc tyle, że przetarty
              z odrobiną wody. Wybierz z dynia, gruszkowy, brzoskwiniowy- nektary z Hippa-
              mają działanie na stolec rozluxniający. Zreszta jak kupujesz juz słoiczek to na
              Hippie jako jedynym pisze jakie dany sloiczek ma na stolec-czytaj na odwrocie!
              Do tego siemienia może coś z probviotyków podawaj, ja mama ulubiony lacidofil po
              1/2 proszku z kapsułki 2xdz do mleka. Lek cud na zaparcia, biegunke, brzydkie
              kupy przy ząbkowaniu:-)Pałeczki kw. mlekowego tęz powinny pomóc.
              Może maluch wstrzymuje kupe- wtedy mamy nawykowe zaparcia?Zauwazyłas coś
              takiego?Kupy powodujące ból nalezy zikwidowac, bo moga one włąsnie byc skutkiem
              zaparc nawykowych no i peknięc sluzówki odbytu i żeby się to nie zdarzało to
              jednak podawałabym laktuloze. Jest to newralgiczne miejsce, pekniecie sprawia
              ból - www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,80, trudno się goi, wiec
              zapytaj lekarza o podawanie laktulozy- systematycznie, nawet przez dłuzszy czas.
              Nie wiem co Pan doktor powiedziałby na otreby w diecie takiego dziecka dodawane
              do jogurtu- czy to dobry czy zły pomysł.
              Pestki o których pisałam mielone, żeby maluch sie nie zadławił!Nie pamietam czy
              wspominałam:-)B.
              • katisza Re: które mleko?polecacie 27.01.06, 13:12
                z tą alergią sama nie wiem.Mały miał szorstkie poliki i raczki (miał 2 m )
                potem przeszły .Karmiony był trochę piersią ale pozniej nan ha i bebilon ha(
                ten był lepszy na zaparcia).Od 6 miesiąca walczymy z alericznym zapaleniem
                spojowek(od konca marca do Pazdziernika)Ledwo wywalczyłam skierowanie do
                alergologa.Ma miec robione testy ale wziewne .Pokarmowe ponoc nie
                potrzebne.Męczy mnie jednak fakt ze od czasu do czasu ma małe plamki suche na
                ciele.Jednak nie jestem lekarzem a jego lekarze nic z tym nie robią ,...Więc
                sama probuje szukac przyczyny tego wszystjiego...
                Dlatego kazda porada jest dla mnie bardzo wazna
                k
                • bea-ta Re: które mleko?polecacie 28.01.06, 11:54
                  To co napisałaś w tym poście jest najwazniejsze i zmienia postać rzeczy i
                  deaktualizuje częściowo moje rady!Udzeliałam ich nt. zaparć- częstej ale błahej
                  dolegliwości u dzieci na mieszance. Z nowymi inf. moge powiedzieć, że rady dot.
                  podawnia krowiego mleka na 1 posiłek odpadają( pisałam o mannie), zwiękzsenie
                  nabiału- odpada a i na truskawki uważaj, bo tez moga alergizopwać.
                  Nie jestem lekarzem, ale moim skromnym zdaniem zapytałabym w takim wypadku o
                  odstawienie mleka i podanie BP- mieszanki mlekozastepczej lub mleka sojowego lub
                  podawanie sinalku- posiłek bezmleczny zastępujący mleko, a wr. braków wapnia
                  suplementacja w syropie- Calcium dla dzieci, w wieku 16m da się żyć bez mleka
                  jak masz rozszerzona diete i dobe posiłki pod względem ilościowym i jakościowym.
                  Odstawic inny nabiał i przy rozszerzonej diecie taka próba na 1-2 czy wiecej
                  miesięcy ( ustalisz to z pediatra )nie zaszkodzi a zobaczysz co sie bedzie
                  działo z dolegliwościami skórnymi, zaparciami czy innymi problemami.
                  Druga rzecz- zrobiłabym dziecku kał na krew utajoną( oczywiście jak nie bedzie
                  krwi na kupie, bo wtedy wiadomo, że jest ) - wynik dodatni świadczy o
                  mikrokrawawieniach do światła jelit i przemawia za alergią - to teraz na szybko.
                  Krew na stolcu może świadczyc także o alergi ale przy zaparciach jest
                  najczęściej objawem pęknięcia sluzówki odbytu( czasem innych schorzeń np. polip
                  jelit) stąd moje wczesniejsze sugestie. Tu są wiadomości :
                  www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,152
                  IgE specyficzne o to mi dokładnie chodziło
                  www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,153
                  Trzecia rzecz- zapytałabym o sens zrobienia dziecku panelu pokarmowego. Pisze
                  sens, bo przy alergiach IgE zależnych i IgE niezależnych wyniki nie
                  odwierciedlają zawsze stanu faktycznego.
                  Pisze to, bo czasem w okresie niemowlęcym przeoczy sie objawy alergii. Nie
                  zawsze sa książkowe, czasem dyskretne- wzdęcia, zaparcia, ulewanie, płaczliwośc,
                  sucha skóra- które niemowle ich nie ma a nie każde ma alergie. Przy czym czasem
                  objawia się ona niespecyficznie, bo z innego niz układu niz pokarmowy. Dziecko
                  ma częste zak. dr oddechowych i leczone jest wieloma antybiotykami a okazuje
                  się, że wszystko mija po odstawieniu alergenu. Ponieważ mleko jest podstawa
                  diety i silnym alergenem, wiec najczęściej na nie pada podejrzenie. Może obecne
                  problemy Twjego dziecka sa tym spowodowane - nie ma dokładnej 100% diagnostyki
                  alergii - objawy i ich ustapienie po eliminacji alergenu to jest sedno
                  diagnostyki. Rozważ to ze swoim pediatrą.
                  Myśle, że sugesteie naszego eksperta beda tu cenne, bo może to glębszy problem
                  niz same zaparcia. Pozdr., Beata

• katisza Re: które mleko?polecacie 28.01.06, 22:34
                    bardzo,bardzo dziękuję...
                    Wczoraj było ok dzisiaj znowu awaria....w poniedziałek lecę do pediatry,tak nie
                    moze byc.
                    k
      • katisza Re: które mleko?polecacie 26.01.06, 17:42
        zapomniałam kupy nie wstrzymuje robi codziennie ale z wielkim wysiłkiem często
        na raty,
        soki daję bez banana ,bez jagod i bez marchwi jedynie czasami trafia się jabłko.
        Kakao tez nie dostaje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka