Dodaj do ulubionych

niechęć do bebilonu pepti

26.01.06, 14:11
Mój synek czteromiesięczny od 3 tyg. pije bebilon pepti (przepisany przez
alergologa). Niestety nie chce pic tego mleka. Jeśli jest juz bardzo
wygłodniały i zmęczony marudzeniem to wypije. Raz dodałam pare kryształków
cukru i wypił od razu. Czy mogę dodawac cukier, czy jest jakies inne wyjście?
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: niechęć do bebilonu pepti 26.01.06, 14:16
      Może robienie na wodzie z sokiem owocowym byłoby zdrowsze( z przewaga wody nie
      soku:-)), czasem słodza mamy glukozą ( odrobine) a jak wprowadzisz kaszke to z
      jej dodatkiem może lepiej posmakuje i nie msiu to byc kit, ale odrobian dla
      zmiany smaku) jak nie ma innego wyjścia to cos takiego osatecznie możesz zrobić,
      byle nie przesadzać. Może się odbić tym, że maluch bedzie chciał tylko
      słoskości. Mieszanki sojowe sa lepsze smakowo to tez wyjście. Za to może chociaz
      dopajaj woda sama a nie slodką herbatką. Beata
      • mycha231 Re: niechęć do bebilonu pepti 26.01.06, 20:04
        moja córa nie chciała pić Nutramigenu lekarz kazał zmienić na Humanę Sl i
        wszystko było ok.
        • agam26 Re: niechęć do bebilonu pepti 26.01.06, 20:59
          Humana Sl to sojowe, a soja często uczula
          • bea-ta Re: niechęć do bebilonu pepti 27.01.06, 08:42
            Soja uczula w dużym procencie, ale znam dzieci wychowane z powodzeniem na mleku
            sojowym. U maluchów do 3mż i w profialktyce nie powinno się stosować mlek
            sojowych, potem czemu nie. W przypadku kiedy dziekco ma niechęc to mieszanki
            mlekozastepczej mozna zaproponowac mleko sojowe, bo mają lepszy smak. Ale prawdą
            jest, że z terapeutycznego punktu widzenia hydrolizaty silne - BP, NUTA sa
            lepsze od mlek sojowych, ale co zrobic jak maluch nie chce wcale pić
            mlekozastepczej mieszanki, a zyc czyms musi przynajmniej przez pierwsze 8-10 m
            kiedy bedzie mial w miare przyzwoicie rozszerzoną diete i mleko nieco straci
            swoje znaczenie. Beata
    • piotr-albrecht Re: niechęć do bebilonu pepti 29.01.06, 18:27
      Na pewno przejściowo mozna dodawac zmniejszając nastepnie stopniowo stężenie
      cukru az do jego odstawienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka