Dodaj do ulubionych

ile mleka dla 7 mies + dieta

16.03.06, 08:46
Pani Doktor,

Prosze o rade w nastpeujacych sprawach:
1) Podaje synkowi 3x 210ml mleka - Bebilon HA - wg. rozpiski na mleku.
Dziecko za 3 dni skonczy 7 miesiecy. Wazy 8400g. Ostatnio znajoma zdziwila
sie, ze to chyba za malo, bo ona ma corke 15 mies. i tez podaje mleko 3x na
dobe.

2)
Synek jest potencjalnym alergikiem (skaza bialkowa w 6 tyg. natomiast jednak
lekarz stwierdzil, zeby nie podawac jeszcze hydrolizatow i obserwowac reakcje
na mleko HA i generalnie nic takiego sie nie dzieje... Eozynofile spadly z 9%
do 4% mimo podawania mleka HA zamiast hydrolizatow), wiec dosc ostroznie
rozszerzamy diete. Na razie dostaje dynie, ziemniaki, marchew, kukurydze,
brokuly (wzdecia i gazy po nich), a z deserkow jabluszko i jablko z
marchewka, kisiel.
Do mleka dodaje czasami kleik kukurydziany lub ryzowy.

Co moge jeszcze dziecku podac z warzyw i owocow? Ktore sa najbezpieczniejsze
i mozna je wprowadzac w tym wieku? Sliwki? Winogrona? Morele? Banan?
Czy moge powoli wprowadzac do diety kurczaka/indyka?
Czy moge podac dziecku takze chrupki kukurydziane do pogryzania?
Czy juz powoli zmieniac konsystencje posikiow? Z tym ze synek dostaje pokarmy
ze sloiczkow, bo o tej porze roku nie sadze aby jablka,marchew itd. byly bez
chemii, wiec raczej zmiana konsystencji mialaby zastosowanie do mieska.

3) Jadlospis wyglada tak:
rano, ok. 8 - mleko
11.00 - kleik/kaszka na wodzie z jabluszkiem
14.00 - sloiczek dynia+ ziemniak (marchew + ziemniak) + sloiczek dyni
17.00 jabluszko lub jabluszko z marchewka i/lub kisiel z jabluszkiem
sloiczkowym
20.00 - mleko
02 - mleko z kleikiem
Dziecko raczej ma apetyt i chetnie zjada posilki. Wyjatkiem byl okres
wyzynania sie dwoch pierwszych zabkow na dole.

Czy to jest prawidlowy rozklad posilkow u takiego dziecka?

4)
Synek niechetnie pije herbatki i soczki od jakiegos czasu, choc wczesniej,
gdy jeszcze byl karmiony piersia i dokarmiany nie bylo oporow przed piciem.
Zawsze staram sie mu podac choc troche plynow miedzy posilkami, ale na dzien
nie jest to wiecej niz 100ml. Z kupkami raczej nie mamy problemu - robi nawet
do 5 dziennie (ostatnio mial dosc sciskle kupki po marchewce).
Czy dalej starac sie go dopajac?

Bede bardzo wdzieczna za wszelkie uwagi i sugestie.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odp.

Obserwuj wątek
    • blizniaczka1 Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 09:43
      Pani Doktor, prosze o odpowiedz chociaz na czesc pytan, zwlaszcza nt. ilosci
      mleka.
      Wczoraj synek opuscil podwieczorek - nie chcial nic jesc. O 20 dostal mleko,a o
      23.30 obudzil sie i nie chcial spac, w koncu o 24 podalam mu 210 ml mleka z 3
      lyzkami kleiku kukurydzianego i spal do 4.30, po czym znowu pobudka.Podalam mu
      herbatke, ktorej nie chcial, za to wypil kolejne 210 ml mleka.
      Rano o 8 glodny nie byl. Nie wiem czy sztywno trzymac sie ilosci 210ml mleka
      czy mozna dziecku podac wiecej albo czy np. nie zwiekszyc tej ilosci o 30 ml
      (jedna miarka)?
      NIania zauwazyla, ze po 100ml kleiku na wodzie z owocem, ktore dostaje ok.
      11.00, o 14.00 dziecko jest juz bardzo glodne.
      Byc moze popelniam jakis blad zywieniowy, o ktorym nie wiem.
      Synek mial wage urodzeniowa 4000 g, przybieral tak:
      w wieku 6 tyg: 5100g,
      2 mies. 3 tyg - 6200g,
      3 mies i 2/4 - 6700g
      6,5 mies - 7460g
      6,5 mies - 8380g
      Z gory dziekuje za pomoc!

• blizniaczka1 Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 09:56
      Dodaje ze dziecko dostaje teraz 2 krople Vigantolu oraz 3 krople Cebionu i
      Furagin na bakterie w moczu.
      Do tego zabkuje.

Strasznie duzo czynnikow sie tu pewnie naklada na siebie, a ja juz nie wiem co
      robic. Niestety nie mam lekarza, ktory dobrze by mi doradzil, pani doktor
      ostatnio stwierdzila, ze nie wie czy sucha skora jest objawem alergii czy nie
      (moze tak, a moze reakcja na zmiane plynu do kapieli, a moze okres zimowy,,,
      itd, itp.).
      Bardzo prosze o pomoc, jakas porade!
    • bea-ta Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 10:20
      Pare linków do poczytania;
      www.nutricia.com.pl/klub_schemat_zywienia.php?PHPSESSID=376a28be178813337f6cad3fda394a48
      www.mp.pl/artykuly/?aid=1226
      dziecko.nestle.pl/in_menu1_007_mapa_serwisu.asp
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/8,54930,2321730.html
      Posiłków mlecznych powinno byc 4 - w tym 1 kaszka lub kleik na mleku, 5 posiłek
      to zupka. Co do objetośći to nie ma obowiązku trzymania sie tabeli ze schematu
      czy puszki- kieruj sie apetytem malucha( waga jest ok:-))
      Po 12mż wystarczy 2 posiłki mleczne:-)łacznie 500-700ml mieszanki.
      Co do owoców to każde z wyjatkiem truskawek i cytrusów( niżej w linkach
      zamiściłam potencjalne alergeny). Ze słoiczka i z mrozonki Hortexy sliwki,
      morele, brzoskiwnie sloiczkowe, banay sloiczkowe, winogrona sloiczkowe9 te
      naturalne moga byc pryskane chemia podobnie jak banany)
      Mięsko może maluch jeśc każde z wyjątkiem cielęciny- skaza na mleko może
      powodowac uczylenie na cielęcine, ale kurczak indyk, królik, jagnęcina - jak
      najbardziej!Wieprzowina-oczywiścietrzeba przetestowac nie ma wyjścia, bo nic nie
      wiadomo z góry;-) Mozna podac chrupki kukurydziane dla nauki gryzienia, czyste
      bez dodatków- prosze zwracac uwage na napisy na opakowaniu chrupek, któr
      zamieszcza producentnp.: w zakładzie robione sa produkty z zawartością orzechów-
      lepiej takich nie podawac chrupek, bo oznaczac to może, że w chrupkach przez
      przypadek mogły znaleźć sie orzechy.
      Dobrez powoli rezygnowac z miksowania. Może Pani uczyc dziecko gryzienia dając
      gotowanego ziemniaka do łapki,kalafiora, marchewke, jablko miekkie , gruszke-
      zawsze w pani obacności, ze względu ba grozbe zadławienia( w takim przypadku
      przekładamy dziecko przez kolano glową w dół i klepiemy energicznie miedzy
      łopatki). MOżna gotować zupki w opraciu o mrozonki- dobrej jakości np. z Hortexu
      są kalafiro, brokuły, fasolka szparagowa, buraczki czerwoene, prosze pamietac
      gotując o oliwie z oliwek, pestek winogron, oleju slonecznikowym , ktory trzeba
      dodac do zupki i o tym, że gotujemuy osobno warzywa i osobno mięsko, bo wywaru
      mięsnego nie podajemy.
      Co do jadłospisu to zamiast owoców na kleiku na woidzie prosze robic kleik na
      mleku i bedzie idealnie;-)))
      Na kupki dobrze robi kukurydza, brokul, surowe warzywa, sliwki i kompot z nich,
      a dopajac prosze na spokojnie ile sie da, ale nie zaraz po posiłku- nie da rady
      mały żołądek- godzine po posilku czy godzine przed posilkiem następnym.
      Tu jeszcze oalergenach pokarmowych na co szczególnie trzeba uważać przy
      sklonności do alergii( przy czym alergia na bailko krowie nie musi oznaczac
      alergii na inne składniki)
      www.dzieckook.pl/choroby/chor_alergia_pok.html
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,57460,2213082.html
      www.resmedica.pl/zdart10003.html
      jest zasada taka, że jak pani na swoim maluchu nie przetestuje danego pokarmu to
      nie bedzie widaomo czy uczula czy nie- tu nie ma zasady. marchewka uważana za
      bezpieczna może uczulac, ryz, a może nieuczulac cos co jest potencjalnie
      uczulające. Istotne sa białka krowie, soi, gluten, ryby, pomidory, cytrusy,
      orzechy, soja, truskawki, bialko kurze to sa silne alergeny i wprowdzanie ich
      mozna odlozyc na 1-2 misięca i póxniej np. gluten po 12mż., ale tez nie ma
      zasady, boalergia na bialko krowie nie musi współistniec z alergia na gluten.
      ważnbe jest wporwadzanie nowości raz na tydzień, aby była pewnośc, co uczula a
      co nie.
      Co z zółtkiem?Póbowała Pani podac co 2 dzień 1/2?Mniej alergizujące są jaja
      przepiórcze dostepne w marketach. Oczywiście najbardziej alergizuje bialko. Beata
      • bea-ta Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 10:23
        Na sucha skóre dobrze kapać w emulsji Oilatum na zmiane z krochmalem- raz to raz
        to, a do nawilżania np. krem Aquastop( krem tez dobry na spacery, bo bez wody,
        cena cos 14zł firma Ziołolek- polecam świetny) jesli skóra bedzie nadal sucha po
        kapieli. Kapiel krótka w niezbyt ciepłej wodzie i nie wycieraj malca a tylko
        osuszaj dotykając skóry ręcznikiem. Na zime robi sie skóra bardziej sucha.
        • bea-ta Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 10:25
          Przy bakteriach w moczu dobrze podawac więcej picia, bo wyplukujemy bakterie z
          ukl. moczowego. Dobrze tez robi herbatka z Zurawiny- są w marketach, zurawina
          dezynfekuje ukl. moczowy. Troche duzo tego Vigantolu- maluch ma apetyt, doba
          wage?Ja dawałabym 1 kropelke + cebionmulti, bo przeciez w mieszance dziecko tez
          dostaje wit. D3 a nadmiar bardziej szkodzi niz niewielki niedobór, poza tym
          nadmiar zmniejsza apetyt i powoduje zaparcia- nie odstawiaj sama , ale zapytaj
          przy okazji wizyty pediatre o ta dawke. B
          • blizniaczka1 Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 11:23
            Pani Bea-to, dziekuje pieknie za szybka odpowiedz i wyczerpujace info.
            Musze sobie to na spokojnie przeanalizowac.

Tylko od razu powiem, ze daje to mleko wg. wskazan na puszce: 3 x 210 ml na
            dobe, wiec nie wiem czy zwiekszenie ilosci mleka jest ok? Zwlaszcza ze dziecko
            nie chce za bardzo pic nic innego (tak od miesiaca jest, moze mu sie odmieni?)
            Pediatra postraszyla mnie ze "zaraz siada nerki"" jesli nie dostanie ok. 200 ml
            plynow obojetnych na dzien. Nie wiem skad takie podejrzenie, bo wyniki ogolnie
            ma dobre, a inna pediatra przy szczepieniu powiedziala, ze probowac dopajac,
            ale wiadomo, ze jak sie nie da, to sie nie da. To samo dr Albrecht tutaj.

Ilosc Vigantolu zostala zwiekszona do 2 kropli wlasnie na zalecenie pediatry po
            zmianie diety i zakoneczniu karmienia naturalnego, choc wiem ze to jest
            sprzeczne! Inna pediatra przy szczepieniu tez mowila o 2 kroplach, bo jeszcze
            sie dopytalam.
            Natomiast Cebion jest podawany wraz z Furaginem przez 10 dni.
            Potem ewentualnie mam podac cebion multi - synkowi przez miesiac pekaly usta i
            nie pomagala masc z wit A, linomag, bepanthen. Dopiero odkad daje Cebion usta
            wygladaja ok, wiec moze brak witamin? ZObacze co bedzie po zakonczeniu kuracji
            Furaginem.

Dziekuje raz jeszcze za wszystkie cenne informacje i pozdrawiam serdecznie!
            Milego dnia!
    • bea-ta Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 12:27
      Coś się źle zrozumiałyśmy:-)W 7mz nalezy podawać 4 posiłki mleczne w tym 1 mleko
      z kaszka lub kleikiem oraz jako 5 posiłek zupka- średnia objetośc posiłków to
      180-220 ml tak mówią schematy zywieniowe opracowane przez specjalistów i to sa
      dla nas najwazniejsze wytyczne, ale tez nie nalezy traktowac tego jak godmat a
      jak propozycje. Puszką radze się nie sugerować, mój syn nigdy nie jadł tak jak
      na puszce, zreszta podawałam bebiko omneo i wg. puszki były tam bzdury, bo syn w
      zyciu tak by nie zjadł, zreszta co puszka to inne wytyczne, a schmat jest jeden
      opracowany przez IMiDz. Sama Pani pisała, że zwrócono uwage, że jest coś nie tak
      z mlekiem, bo daje pani 3x mieszanke, wiec stad napisałam, że porcji powinno być
      4 i jęsli po kleiku z owocami dziecko jest glodne( tez pani słowa) to można
      zrobić ten kleik na mleku bedzie bardziej sysy a maluch dostanie swoją porcje
      mleka. Mleko jest jedynym żródłem wapnia w tym wieku a norma dla 6-12mz to 600mg
      na dobę. Tu jest jeszcze jeden schemat może bardziej czytelny na popracie moich słów
      www.forumpediatryczne.pl/txt/a,13,0,1
      W 10mz wystarcza 3 posilki mleczne, bo zaczyna się wpowadzac inny nabiał od
      11mz, a po 12mz juz 2 posiłki mleczne to dośc, ale likwidując kolejne mieszanki
      zwiekszamy ilośc porcji z 180-220 do 250-270ml- zalezy to od apetytu, a nie
      puszki czy nawet schematu, nie zawsze dzieci chca jeśc wg. tabelek, a chcąc
      zapobiegac otylości kierujemy się apetytem dziecka i szanujemy jego gusta
      kulinarne:-)Beata
      • blizniaczka1 Re: ile mleka dla 7 mies + dieta 17.03.06, 16:48
        Mysle, ze sie dobrze zrozumialysmy ;-)
        Ja daje wg. rozpiski producenta Bebilonu HA (2) czyli 3x 210ml na dobe, w tym
        jedna butelka jest z kleikiem lub kaszka (posilek nocny). Dodatkowo jeden
        posilek to kleik na wodzie z owocem, oraz drugi = 200 gram przecieru warzywnego
        (dynia, ziemniak, marchew, kukurydza, brokul) i ostatni niemleczny to sloiczek
        z owocem i/lub kisiel na wodzie z owocem (jablka).
        Razem na dobe to jest 6 posilkow (3 mleczne i 3 bezmleczne).
        Wg. Pani sugestii sprobuje zmienic kleik na wodzie na kleik na mleku w dzien,
        ale w jakiej ilosci mleka i kleiku powinnam sie zamknac?
        Wczesniej, na przelomie 6 i 7 mies. synek dostawal jedna porcje mleka wiecej
        wg. producenta 9180 ml x 4 x na dobe), z tym ze jak sie zaczelo zabkowanie to
        zmniejszyl mu sie apetyt i przez jakis czas 3x 210 ml mleka oraz pozostale
        posilki jak wyzej bylo OK.
        Teraz wydaje mi sie ze jest glodny. Stad moje pytanie i niepokoj po uwadze
        kolezanki. 3x 210 ml = 660 ml na dobe, a to chyba faktycznie dla dziecka
        zaczynajacego 8 miesiac to ciut malo.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka