Dodaj do ulubionych

p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o pomoc

20.03.06, 09:15
Mój synek ma skończone 9 miesięcy i od 3 tygodni jest na Nutramigenie. 7
miesięcy karmiłam małego piersią a później dostawał Bebilon-wyszło uczulenie
więc p.dr przepisała Bebilon pepti. Po 2tyg znowu pojawiło się uczulenie.
Teraz synek dostaje Nutramigen którego niecierpi! Czy tak już może być że nie
będzie go tolerował czy po jakimś czasie powinien zaakceptować? jak długo
męczyć dziecko wpychając mu mleko(podaję wyłącznie na gęsto łyżeczką z kaszką
smakową).Czasami mały ma odruch wymiotny i mimo że jest głodny to odpycha mi
rękę z łyżeczką...Proszę o pomoc,co robić bo są przecież inne preparaty
mlekozastępcze-czy można zmienić na inny,czy raczaj się nie powinno...p.dr
powiedziała nam że tak już bywa że dzieci tego nie lubią...ale czy mam mu tak
zawsze już wpychać to mleko?. Jak próbuję czy jest już chłodne i gotowe do
jedzenia to sama tym pluję.Co robić?!
Obserwuj wątek
    • atopik Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 20.03.06, 12:04
      Hydrolizaty mają to do siebie, że są gorzkie. O jakich innych mieszankach
      mlekozastepszych piszesz ? A z Sinlacem próbowałaś ?
      • paulla981 Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 20.03.06, 12:55
        Mam na myśli ProSobe,Alfare,Isomil,Bebilon amino itp.(oczywiście po konsultacji
        z lekarzem).Jeszcze nie próbowałam Sinlacu,a czy on ma zbliżone wartości do
        mleka? i do jakiego stopnia można nim zastąpić Nutrę? zastanawiam się tylko jak
        długo należy czekać na akceptację dziecka i przyzwyczajenie się do tego
        ochydnego smaku...muszę powiedzieć mężowi żeby kupił glukozę-może to coś
        da...bo każde karmienie to koszmar i nie dziwię się małemu że tego nie chce jeść
        bidulek...
    • joanamom Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 20.03.06, 12:16
      No u nas nutramigen nie przeszedł-8 mies. karmiłam piersią.nutra doprowadzał do
      takiego stanu, ze Mała zwracała wszystko-zupki obiadki i deserki.Na szczęście u
      nas udało się z bebilonem pepti, ale też mocno podpieramy się sinlacem.powodzenia.
    • iwona_rudzinska Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 21.03.06, 21:17
      niestety synek ma już swoje wyrobione smaczki i pewnie dlatego nie chce
      Nutramigenu; może Pani spróbować dodawać sok dla zmiany smaku, no i Sinlac jak
      już nic nie pomoże
      • paulla981 Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 21.03.06, 21:37
        Synek nie chce już jeść niczego,wszystko mu wmuszam łyżeczką i zabawiam.Nie chce
        nawet gotowanej przezemnie świeżej zupki z mięsem którą zawsze uwielbiał,ani
        deseru...dzisiaj wymiotował Nutarmigenem z kaszką i próbował też zupą. Pediatra
        przepisała mu dzisiaj Isomil-na próbę obawiam się że to się nie powiedzie bo już
        po kąpieli(o 20.30)pojawiły się niewielkie plamki na pleckach(jadł Isomil o
        17.00). Dzisiaj jak nigdy usnął biedak bez jedzenia wieczornego, więc próbowałam
        mu podać Isomil z kaszką przez sen ale też nie chciał,krzywił się i
        odwracał...Pani doktor co robić? jak długo mały może nie jeść? Jak go zachęcić
        do jedzenia? Nutramigen przygotowywałam na soczku i dosładzałam,co jeszcze można
        zrobić?
        • aria11 Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 22.03.06, 06:27
          moja córka nie jest alegikiem <podobno> ale mleka nie chce pić pod żadną
          postacią <lącznie z kaszkami> pediatra mi doradziła, aby nie zmuszać, bo
          przestanie całkowicie jeść. Polecił aby podawać czesciej zupki i owoce,np. na
          sniadanie zupke, na obad... . Od kileznki syn w wieku 11 m0cy odmowił picia
          mleka. Wcześniej wyszła mu skaza bialkowa, pił mleko sojowe,teraz pije zwykłe
          mleko krowie,i ma sie bardzo dobrze:)
          • paulla981 Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 22.03.06, 08:29
            no tak ale przecież mleko ma swoje wartości niezbędne dla tak małego
            organizmu,jak je uzupełniacie?
    • hanka17 Re: p.Dr synek niecierpi Nutramigenu...proszę o p 22.03.06, 08:48

moja córeczka (8msc) też go nie nie cierpi, mnie jest bardzo żal że musi pić to
      ohydztwo śmierdzące, ale każde inne mleko ją uczula (były wypróbowanych
      większosć preparatów)

Wiesz co działa na moją pociechę ? Ostatnio jakiś czas temu zastrajkowała i ZERO
      mleka

Teraz pije nutramigen ze smakiem gdy dodam MUS BOBOVITY - jabłko z bananem
      (dodaje go troche - tak że 1 idzie na cały dzień w dawkach podzielonych do mleka)

Próbowałam wiele soków i nie znalazałm nic co by było tak pyszne jak ten mus z
      nutramigenem - nawet ja to wypijam czasem i pyszne jak z moiodzikiem

Inny sposób - to dodaje na butle nieałą miarkę (czyli przeszło 1 łyzeczke)
      kaszki kukurydzianej - te ż to lubi

A jak już nie chce nic, to robie ze sinlackiem (sinlac na wodzie mieszam z
      mlekiem - nie dodaje sinlacu do mleka tylko robie go osbno na wodzie i mieszam z
      mlekiem) na mleku byłby za silny - to też jest pyszne i na pewno posmakuje
      Twojemu synkowi _ naprawde dobre (mówię z perspektywy własnych kubków smakowych)

SPRÓBUJ !!!
      • hanka17 MUS 22.03.06, 08:56
        ten mus Bobovity jest pakowany w 4 kubeczki plastikowe (takie zgrzewki) nie w
        słoiczkach ! - są różne smaki
        ja na razie wypróbowałam ten jabłkowo bananowy (skarby ogrodu czy jakoś
        podobnie) - moze inne też są smaczne, spróbuj tego naprawde polecam (moja corcia
        z dnia na dzień zaczęła pić mleczko z tym musem a wczesniej robiłam po 4 butle
        na raz z różnymi soczkami i nic jej nie pasowało...)
        • paulla981 Re: MUS 22.03.06, 09:18
          Bardzo dziękuję za radę,na pewno wypróbuję. Na razie podałam małemy 2x
          Isomil(jest dobry)ale zobaczymy czy go nie uczuli...do Nutramigenu podawałam już
          różne soczki,deserki i nic nie jadł ze smakiem,a kaszka smakowa musi być u nas
          obowiązkowo. Przez ostatnie dni nie chciał już nic kompletnie jeść. Dzisiaj rano
          wypił ze smakiem butlę Isomilu z kaszką(ale nie jadł od ok.17.00, poprzedniego
          dnia. Modlę się żeby tylko go to mleko nie uczuliło to by było rozwiązanie
          naszych problemów z jedzeniem w przeciwnym razie musimy wrócić do Nutry...
          • hanka17 Re: MUS 22.03.06, 09:43

moją córeczke uczuliły niestety kaszki smakowe choć np. z owoców leśnych bardzo
            jej smakowała no i niestety już nie mogę ich w ogóle podawać bo ja uczuliły w
            końcu od częstego używania :-(
            • paulla981 Re: MUS 22.03.06, 12:10
              a skąd wiedziałaś że to nie mleko?
              • hanka17 Re: MUS 22.03.06, 19:47
                nie mleko, bo nutramigen pije juz bardzo długi i okazał sie dla nas wybawieniem,
                gdyby nie on nie byłoby juz mleka dla mojej córki !!!
                na kazde inne (nawet dla alergików) reagowała silnym uczuleniem
                to samo było po kaszkach smakowych - niestey mają dużo różnych barwników i
                polepszaczy smaku i moje dziecko "wyczuło" tę chemię reagując prawie natychmiast
                uczuleniem, stąd nie było trudno dojść do tego co ją uczuliło
                PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka