anakonda500 13.05.06, 20:52 Moj syn 10 miesiecy sam odstawil sobie mleko , nie chce pic nawet przez sen, zajada sie " naszym jedzonkiem , ale nie chce mleczka. Bardzo prosze o rade , co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: nie pije mleka 13.05.06, 22:13 Kaszki mleczne czy sinalk próbowałaś podawać?Ew. zacznij wprowadzać nabiał. Maluch w tym wieku powinien otrzymać 600mg wapnia na dobę.Jak nie w mleku to jego przetworach czy podając calium w syropie- dawke najlepiej ustali pediatra> BEata Odpowiedz Link Zgłoś
ajtb Re: nie pije mleka 14.05.06, 22:48 a 600mg to jak to się ma do ilości przetworów mlecznych?????bo ja mam ten sam problem.. Odpowiedz Link Zgłoś
helga76 Re: nie pije mleka 15.05.06, 06:31 witaj, mam ten sam problem ale corka odstawiał sie od mleka duzo wczesniej, 5,5 m-ca,teraz na 8-mcy i dale mleko beee. Fakt faktem do tej pory udaje mi sie podac jej raz czasami dwa razy na dobe butelke mleka. Jednakze jesli mi sie nie uda, ona nie zassie, nie stresuje sie tym. Podawaj dziecku sinlac (produkt NESTLE) 2 razy dziennie (np. na sniadanie razem z owocami i kolację mozesz starkowac do tej porcji sucharka),i dwa razy dziennie zupke z mięskiem (wiecej mieska), plus owocki. Spróbuj z jogurtem naturalnym i owocami, niektórzy robią budyn, ale jak nie chce mleka to ci go nie zje. Mozesz podać kaszę mannę,(moja jak nie chciała jesc kaszki z mlekiem, to gotowałam banana, i na tej wodzie z banana ugotowałam kaszę mannę -KRUPICZKĘ- i dodałam 2 łyżki SINLACA). Jeśli dziecko nie ma allergi, to mozesz spróbować podać mu, na początku troche zwykłego mleka 2%, ale NIE 'UHT;, ale pasteryzowanego, z krótkim terminem przydatnosci. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
helga76 Re: nie pije mleka 15.05.06, 07:01 a co do norm, są i będa, tak samo ja podaje sie ze dziecko w wielu 8 mcy powinno wypijac 180-210 mleka. Moja corka nigdy nie piła zgodnie z tabelą zywieniową. Ktoś kiedyś stworzył normy, to dobrze, ale nie znaczy to ze kazde dziecko bedzie sie ich trzymało. Ważne jest aby twoje dziecko jadło mięsko, najlepiej domowej roboty, jeśli odmawia mleka. Co do podawania wszelkich preparatów, z pewnością nie są złe, ale nim podasz, popróbuj jeszcze. Tak jak pisałam sinlac ma bardzo duzo wapnia, jak pisała 'bea-ta'spróbuj z jogurtem, serkami, jak trzeba to troche dosłodz, albo dodaj slodkie owoce. Duzo dziewdzyn bardzo neguje cukier, ja na poczatku tez tak negowała, ale zmieniłam zdanie wole czasami cos dosłodzic i miec pewnosc ze moje dziecko zje, niz rwac włosy i stersowac sie czy zje. I nawazniejsze, NIC na SIŁĘ. Zniechęcisz dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś