Dodaj do ulubionych

do bea-ta i mam stosujących bebil.1

07.07.06, 11:43
witaj, jestem tu po raz pierwszy i przeczytawszy kilka wątków myślę, że
możesz mi pomóc - o co bardzo Cię proszę:)
Laurka ma 11 tygodni, po trzech tyg.karmienia piersią przeszłam na bebilon1,
ale i tak w drugim tyg. życia Lala dostała kolki i wzdęć(więc dlatego
przeszłam na butlę)
na początku stosowałam infacol i gripe water - pomagało, ale przez chwilę;
potem dałam jej esputicon i też na chwilę; obecnie(od 3 dni) lekarz kazał
debridad i esputicon, ale córcia pręży się jak zwariowana podczas karmienia i
zjada 60-70ml, a 3 dni temu zjadała 90-120ml co 3 godz. nie prężyła się, ale
puszczała masę b.głośnych i śmierdzących bąków;kupkę robi raz dziennie i póki
co pomagam jej czopkami glcerynowymi:(
moje pytanie brzmi: czy zmienić mleko, czy przestać stosowania debridadu, co
mam zrobić żeby pomóc mojej malutkiej?
z niecierpliwością oczekuję na dpowiedż; pozdrawiam, Basia.
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: do bea-ta i mam stosujących bebil.1 07.07.06, 12:49
      Jesli to prężenie i pogorszenie apetytu jest po zastosowaniu debridatu to odstaw
      go, może nie słuzyc dziecku. Nie nalezy zmieniać co i rusz środków na wzdęcia,
      bo to nic dobrego. Nie licz, że zdziałają cuda, bo dziecko ma wiele dolegliwości
      związanych z niedojzrałościa ukl. pokarmowego czy trawieniem ciężkostrawnej
      mieszanki. Z dostepnych u nas preparatów najwiekszą dobowa dawke symeticonu ma
      infacol i podawaj go do każdego karmienia. Badania udowodniły, że lepiej od tych
      preparatów działa koper, więc jak najbardziej woda koperkowa, herbatka koperkowa
      np. Kobrus,, bobofen, bobinisan, ale nie spajaj dziecka dużą ilości, bo 2 xdz po
      50 ml wystarzcy, a tak zwykła woda. Możesz do mleka dodać kapsułke lacidofilu,
      który uzupełni florę jelit i reguluje wypróznienia - podziel proszek na 2x np.
      rano i wieczorem do mieszanki przed podaniem.
      Układaj często dziecko na brzuszku- w tym bezpośrednio przed posiłkiem, nos na
      ramieniu- wtedy ucisk na brzusz powduje delikatny masaz brzuszka i pobudzenie
      pracy jelit, masu w kapieli. Maluch ma sie porządnie w ciagu dnia wyprukać, bo
      zlegające gazy w jelitach osłabiają perystaltyke, powoduja bóle brzuszka i
      zaparcia. Ja uważam, że u dziecka tak małego, które od urodzenia jest karmione
      mieszanką to powinna byc ona HA, a to dlatego, że u młodszych niemowlat jelita
      się przepuszczalne dla alergenów, niedojrzały ukl. pok. łatwiej o alergie,
      niestrawności, mleka HA są z zasady z obnizona ilościa laktozy która jest
      obwiniana o wiekszośc dolegliwości ukl. pok. Może bebiko omneo ?To mieszanka na
      zaparcia, kolki, na białka serwatkowe więc mniej alergizujące. Poza tym duzo
      cierpliwości, bo te problemy sa domeną niemowlat w tym wieku i często nie ma na
      nie rady tylko przeczekac aż dojrzeje ukl. pokarmowy. Czopki glicerynowe to
      ostatecznośc!BEata
      • laurka112 Re: do bea-ta i mam stosujących bebil.1 07.07.06, 19:42
        dzięki za odpowiedż:))
        odstawiam czopki w takim razie i zostawię ten debridad jeszcze na jeden dzień i
        będę obserwować małą;
        cały czas jednak myślę o zmianie mleka bebilon na bebiko omneo1 - mam jednak
        wątpliwości czy zmiany u takiego malucha są dobre??
        jak sądzisz?
        • bryca Re: do bea-ta i mam stosujących bebil.1 15.07.06, 22:00
          Ja teraz karmie tym mlekiem. Mala ma 2,5 miesiaca. Zaczynalam od Humany.Mala
          miala bole brzuszka. Potem Bebilon Pepti zeby sie pozbyc kolek ale od niego
          miala zaparcia i nie mogla kupki zrobic. Potem byl Bebilon Ha. Czula sie super
          a teraz zmienilam na zwykly Bebilon 1 i nie narzekam. Lekarka kazala mi
          zmieniac dopoki nie trafimy. Debridat zostawilysmy na ostatecznosc.Zmiana musi
          byc ze jeden dzien podajesz pol na pol z nowym a nastepny dopiero samo nowe
          mleko.
          • ninka70 Re: do bea-ta i mam stosujących bebil.1 18.07.06, 10:00
            Niektore mamy polecaly jeszcze ukladanie dziecka na lezaczku, ono wtedy lezy
            nie zupelnie na plasko, a troszke zgiete i to chyba dobrze wplywa na brzuszek.
            Oczywiscie nie na caly dzien, a na troche po jedzeniu. U nas problemy z
            brzuszkiem troche przeszly, jak maly zaczal siadac - moze taka pozycja
            polsiedaca lepiej wplywa na prace ukladu pokarmowego. Moje dziecko jest na
            butli praktycznie od poczatku - i juz w 2 tygodniu przeszlismy na Bebiko Omneo
            (wczesniej bylo zwykle Bebiko i straszne kolki) i bylo troche lepiej. Omneo
            jest chyba niezlym mlekiem na te wszystkie problemy brzuszkowo-gazikowo-
            kolkowe, bo potem jak musielismy przejsc na BP ze wzgledu na alergie klopoty z
            brzuchem wrocily i przeszly dopiero ok. 8 miesiaca.
            • ninka70 Re: do bea-ta i mam stosujących bebil.1 18.07.06, 10:03
              A i polecam rowniez zwykla herbatke z kopru wloskiego, taka z torebki parzona -
              ja ja stosowalam na zmiane z bobotikiem, chyba najbardziej skuteczna. I jeszcze
              taka gimnastyka podciaganie nozek do brzuszka - kilka razy dziennie - to pomaga
              dziecku oddac gazy.
              • laurka112 Re: do bea-ta i mam stosujących bebil.1 18.07.06, 11:56
                dzięki dziewczyny:)
                zmieniłam mleko na bebiko omneo; nadal stosuję debridat i eputikon, masujemy
                brzucholek i dużo ćwiczymy - jest trochę lepiej, ale nadal zdarzają się bolesne
                gazy, natomiast nie ma problemu z kupką:)
                oby Lala już siedziała i nie cierpiała:))
                pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka