jiwa
23.01.07, 18:30
Pani Doktor, ponownie zwracam się do Pani z prośbą o poradę. 3 lutego mój synek skończy 4 miesiące. Od kiedy skończył miesiąc jest karmiony mlekiem Bebilon AR ze względu na ulewanie. Kilka tygodni temu próbowaliśmy przejść na Bebiko Omneo, ale synek znowu zaczął ulewać, więc zgodnie z Pani sugestią zostaliśmy przy Bebilonie AR i wszystko było dobrze. Niestety, ostatnio synkowi mleko to przestało wystarczać (mam takie wrażenie).Mały od urodzenia jest wielkim żarłoczkiem, jadł dużo więcej i częściej niż przewidują normy (7 razy na dobę porcje do 180ml).Przybierał też sporo na wadze (2900g przy urodzeniu, teraz ponad 7kg - nie wiem dokładnie). Sytuacja unormowała się trochę w ostatnim miesiącu. Synek przestał domagać sie ciągle większych porcji. Jadł 5-6 razy na dobę od 100 do 180ml mleka, średnio - zgodnie z normami.W nocy robił sobie przerwę od 6 do nawet 8 godzin.Tak było przez ok. miesiąc, jednak od kilku dni nastąpiła zmiana. Synek budzi się w nocy co 3-4 godziny i domaga się jedzenia. Wypija całe porcje mleka, podobnie w dzień - je co 3 godziny po 180 ml, nie zostawia nic. Wczoraj wieczorem podałam mu większą porcję - 210ml- wypił wszystko i spał 6 godzin. Mam więc pytanie: znowu zwiększać porcje, czy może spróbować już teraz wprowadzać stopniowo mleko z 2, żeby po skończeniu przez synka 4 miesięcy móc je zagęszczać kaszką. Nie wiem jakie mleko wybrać, myślałam o Bebiko Omneo2, ale nie wiem, czy można je później zagęszczać kleikiem lub kaszką. Bardzo proszę o radę. Wiem, że większym problemem jest, gdy dziecko nie chce jeść, ale bardzo boję się, że przekarmiam synka (już teraz jest małym pultaskiem). Oczywiście, nie wyobrażam sobie ograniczenia mu jedzenia, bo chyba jest na to za malutki. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam - jiwa.
Może odezwą się Mamy, które też mają w domu takie głodomorki.