Dodaj do ulubionych

Mam dość karmienia piersią- jak przejść na butelkę

01.02.07, 15:32
Witam, moja córcia 12.02 skończy 4 miesiące. Od urodzenia karmię piersią.
Jednak mała słabo przybywa na wadze. Cały czas ma problemy z brzuszkiem (
wzdęcia, gazy i kupy co 3-4 dni, które ja bardzo męczą) mimo że ja jestem na
drakońskiej diecie. Nie jem w zasadzie już nic, sama jestem cieniem człowieka
a jej nic lepiej, ciągle się pręży i puszcza bąki ( są chyba dla niej bolesne
bo płacze) W nocy też się wybudza przez te bąki. Zasugerowano mi przejście na
karmienie mlekiem sztucznym. Powiem szczerze, że jestem tak umęczona i
wygłodzona , że chętnie bym to uczyniła ale moje dziecko nie chce pić mleka
sztucznego. Już na widok butelki jest wrzask. Jak ją przekonać do jedzenia
mleka sztucznego?? I drugie pytanie: czy są tu jakieś mamy u których dzieci
dolegliwości takie jak opisałam wyżej minęły po wprowadzeniu mleka
modyfikowanego??
Obserwuj wątek
    • emilly4 Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 01.02.07, 17:22
      Przejdz na forum _karmienie butla-na pewno cie poprowadza!!!
      :-)
    • etiennette Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 01.02.07, 17:34
      U mojej corki mineły. Płacz, bole brzuszka, wreszcie zaczeła prawidłowo
      przybierac na wadze. Tylko, ze moja corka bez problemu zaakceptowała butelkę-
      potraktowała ją jako cos, dzięki czemu wreszcie może sobie pojesc do syta :-)
      Poprobuj ze smoczkami, albo niech mąz nakarmi córkę kiedy będzie głodna.
      Czasami smak mleka modyfikowanego dziecku nie smakuje. Moze odciągnij swoje?
      Jezeli zaakceptuje butelkę, ponownie sprobuj z modyfikowanym.
      • phantomka Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 01.02.07, 17:36
        Problemem moze byc zle dobrany smoczek lub po prostu nie smakuje jej mleko.
        Moje dziecko nie chcialo pic Omneo, pozniej po Humanie mialo potworne bole
        brzucha, a dopiero Bebilon jest bardzo posmakowal. Takze trzeba moze sprobowac
        z innym mlekiem.
    • agni71 Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 02.02.07, 23:17
      Ja po prostu cierpliwie ponawiałam próby podawania mleka modyfikowanego z
      butelki. Były dni, kiedy wypiła (z trudem) 20-30ml, były też dni, kiedy na sam
      widok butelki był potworny wrzask. Wtedy robiłam przerwę na kilka dni i znowu
      podsuwałam mleko. Być może problemem był smak, bo zaczęłam od Nan 2 HA, które
      jest jakby gorzkawe. Przez jakiś czas próbowałam podawać zwykłe Nan 2, lub
      mieszałam te dwa rodzaje mleka. Aż w którymś momencie mała załapała i wypiła
      50ml, póżniej 70ml jednorazowo, teraz wypija i 180-190ml (ma dokładnie 6
      mies.). W sumie dość długo to przestawianie trwało, bo pierwsze próby pojęłyśmy
      ok. 4,5 mies., póżniej była dłuższa przerwa, bo mała chorowała - w sumie takie
      konkretne przekonywanie do butelki trwalo ok. miesiąca.

aga
    • jdylag75 Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 02.02.07, 23:32
      W 3 miesiącu, na początku przeszliśmy na Bebilon Pepti, kolki minęły od razu,
      waga dziecka w normie. Moja waga też, bo wreszcie mogłam jeść wszystko. Z tym,
      ze ja karmiłam odciąganym mlekiem więc nie było problemu z przejściem na butlę.
      Może poeksperymentuj ze smoczkami, mam na myśli rózne kształty, twardości i
      wielkości dziurek, ja mam tego cały zapas, kupowałam do skutku, dopóki mały nie
      zaakceptował dużego profilowanego Nuka do papki ;-))
      Mieszaj swoje odciągane mleko z modyfikowanym, stopniowo zmieniając proporcje.
      Może kup inną mieszankę, na pewno mieszanki NL są dla dzieci kolkowych, B.
      Pepti też, Nutramigen, te 2 ostatnie są na receptę dla alergików.
    • mariken dobra butelka 03.02.07, 00:24
      ja mam butelki tommee tippee, które kształtem smoczka bardzo przypominają
      pierś - to pomaga, dziecku jest łatwiej uchwycić smoczek
      z butelką jest smoczek 1 (0-3 mies), ale można dokupić same smoczki 3+ (powyżej
      3 miesięcy, większa dziurka, dobra do bardziej gęstych mieszanek)

joaśka
    • mynia0 Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 03.02.07, 10:46
      musisz próbowac - metodą prób i błędów, niestety. to się tyczy zarówno rodzaju
      mleka - bo każde dziecko inaczej toleruje takie albo inne, i smoczków
      butelkowych. myśle, że możesz spróbować z niekapkiem, moja córka w tym czasie
      używała niekapka Aventu i nie karmiliśmy jej smoczkiem wcale, potem nie było
      kłopotu z odstawieniem butli. a jesli smoczek - to może ten dwuprzepływowy.

i niech karmi dziecko ktoś inny, a nie Ty - bo Ciebie dziecko kojarzy z
      cycem , a nie z butlą.
    • sabka22 Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 03.02.07, 10:52
      mysle że poprostu powinnas poczekac az naprawde zgłodnieje i może wtedy sie
      przekona do butelki.Moja znajoma tak zrobiła i podziałało,ja sama na szczescie
      nie miałam z tym problemu,synek pił z butli jakby wogóle nie zauważył zmiany.
    • aldomaba Re: Mam dość karmienia piersią- jak przejść na bu 03.02.07, 10:59
      ja moje dziecko przyzwyczajalam do butelki ok.2 miesiecy.Bylo identycznie jak
      opowowiadasz tzn.wrzask na widok butelki itp.,glodzilam go po kilka dobrych
      godzin zeby BARDZOOO zglodnial ale on wolal byc glodny niz zjesc butle,szok!
      cierpliwie podawalam mu kilka razy dziennie butle az zaczal mi pic po
      troszku,raz 20ml,nastepnym razem 30ml,no i teraz jestesmy na etapie 150ml a
      moje dziecko ma 9mies.wiec to i tak nie rewelacja!ale jestem dobrej mysli :-)
      aldomaba@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka