Dodaj do ulubionych

Nutramigen

29.06.07, 22:26
Witam, mój maluszek 3 lipca skończy 4 tyg. niestety nie jest karmiony
piersią.Był karmiony Bebiko ale ma straszne kolki i zaparcia.Dziś byłam u
lekarza i przepisał mleczko Nutramigen.Po jakim czasie stosowania mleczka
przejdzie kolka bo kupka już dziś się zmieniła ale nadal jak śpi jest nie
spokojny i się napina.I czy mieszać z Bebiko czy podawać samo.Wydaje mi się że
się nie najada jakby było za rzadkie,a jak podałam więcej to zwymiotował. Z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • sabko Re: Nutramigen 29.06.07, 23:28
      Nasz Jaś ma 5 tygodni i też od kilku dni jesteśmy na Nutramigenie. Powodem były
      nitki krwi w kupce, a że wszystkie wyniki ma dobre a w rodzinie są przypadki
      alergii na białko mleka, więc pediatra postawił taką właśnie diagnozę.
      Faktycznie kupki poprawiły się niemal od pierwszego dnia ale mały nie bardzo
      chce jeść to "pyszne" mleczko. Gdy zaspokoi pierwszy głód zaczyna pluć
      mleczkiem, wypuszczać smoczek itp. W rezultacie łyka sporo powietrza i chyba
      przez to zaczął ulewać a dziś rano też zwymiotował.
      Mam nadzieję, że się przyzwyczai bo inaczej to już nie wiem co będzie pił,
      próbowaliśmy najpierw z sojowym ale po kilku dniach kropeczki krwi powróciły
      więc pewnie soja też go uczula :-(
      • edyta0 Re: Nutramigen 30.06.07, 20:07
        Mleko sojowe podaje się zazwyczaj od 3 miesiąca a poza tym bardziej uczula soja
        niż mleko (niestety dowiedziałam się od lekarza, bo mądra pani doktor również
        zleciła takiemu małemu dziecku mleko sojowe, dopiero inna lekarka powiedziała,
        że więcej złego niż pożytku można zrobić podając soję).
      • agnieszkaw19 Re: Nutramigen 02.07.07, 11:24
        Proponuje narazie mieszać nutramigen z poprzednim mleczkiem dopóki maluchy się
        nie przyzwyczają do jego "świetnego" smaku i co jakiś czas zwiększać dawkę
        nutramigenu. My tak robiliśmy i sie udało, ale długo mieszaliśmy mleczka, aż
        wreszcie powróciliśmy do normalnego mleka Bebilonu, wczesniej pił bebiko i miał
        zaparcia i wysypka minęła, więc niewiadomo wkońcu na co był uczulony! Pozdrawiam
        • anja_d Re: Nutramigen 02.07.07, 20:05
          Nasz Stas tez pil Nutramigen bardzo długo. Niestety z tego co się dowiedziałam
          od mam karmiących nutramigenem i lekarzy, dzieci po Nutramigenie często ulewają
          i wymiotują. Jest na to rada... można dodawać Nutriton do zagęszczania mleka.
          My też mieliśmy duuuży problem z cofaniem i ulewaniem się pokarmu. Staś
          potrafił nam się zakrztusić na śnie. Jak tylko zaczeliśmy zagęszczać mleko
          problem zginął.
          • asia999922 Re: Nutramigen 03.07.07, 14:23
            Od piątku używam tego mleczka i kupki się poprawiły do niedzieli,ale dziś już
            musiałam pomóc mojemu maleństwu bo płakał i nie mógł zrobić.Kolki też nie
            znikły.Nie wiem jak mu pomóc,przepajam koperkiem włoskim ale nie wiem czy jest
            sęs podawania mu takiego niedobrego mleczka chociaż mam jeszcze 5 puszek więc
            muszę je wykorzystać.Z ulewaniem i wymiotami nie mam na razie problemu.Ale jeśli
            ktoś wie jak pomóc maleństwu z tymi kupkami i kolkami to proszę o radę będę
            wdzięczna.Mój Dominik nawet ma w dzień kolki, dlatego już sama nie wiem co mam
            robić żeby mu ulżyć.
            • anja_d Re: Nutramigen 03.07.07, 15:08
              Proponuję dać mu herbatkę Hipp na trawienie (od1 miesiaca), a do tego jeśli długo nie może zrobić kupy czopki glicerynowe, ale nie za często bo dziecko się przyzwyczaja. Jeśli chodzi o koperek to w przypadku kolki i zaparć raczj jest nie wskazany bo można jeszcze dodatkowo dziecko zagazować. Lepszy jest rumianek. Pomoże też herbatka na uspokojenie Hipp, wtedy lepiej dziecko pryka i nie płacze, a więcej śpi i odpoczywa. Do tego dużoooo układać na brzuszku i masować plecyki, albo klepać po pieluszce. Przede wszystkim przepajac przepajac i jeszcze raz przepajac...
              • asia999922 Re: Nutramigen 03.07.07, 15:22
                To co lepiej kupić rumianek herbatkę na uspokojenie czy na trawienie bo ja już
                się pogubiłam
                • anneczka78 Re: Nutramigen 09.07.07, 11:59
                  Trzeba poczekać na efekty działania nutramigenu! U nas kolki się zmniejszyły po
                  2 tygodniach. Dobrze jeszcze nie jest, ale poprawa jest na pewno :-)
                  • anja_d Re: Nutramigen 11.07.07, 15:07
                    Z tego co piszecie wynika, że mój pediatra się pomylił z tymi kupkami...
    • anja_d Re: Nutramigen 03.07.07, 15:09
      I jeszcze jedno dziecko potrzebuje ok 10 dni na przyswojenie nowego mleczka wiec bądźmy dobrej myśli...
      • asia999922 Re: Nutramigen 03.07.07, 15:14
        Dzięki lecę po rumianek
    • brulka1 Re: Nutramigen 03.07.07, 20:34
      Kochana łacze się z Toba w problemie.
      Mój KRzys (3,5 mies)od miesiąca nie jest juz karmiony piersią a w tym czasie
      karmiłam juz go bebiko omneo, enfamil, enfamil ar, nan. Nie chciał jesc żadnego
      z nich. Po bebiko dostał wysypki, a po nan bolał go brzuszek. Najlepszy był
      enfamil ale premium nie ar. Wczoraj bylismy u doktora i dosta tez nutramigen.
      No i zobaczymy jak to bedzie. Póki co jak ulewał tak ulewa. chyba bede musiała
      dodawac ten nutriton. Kupki tez wcale nie sa lepsze-zielone! ;(
      Ale trzymam kciuki za to przepyszne mleko :) moze jednak sie uda. Mały nawet go
      je bo dosładzam troszkę. Ale jak ulewał tak ulewa. Acha i staram sie karmic go
      kiedy juz spi lub usypia wtedy chetniej je. To działa! :)))
      • anja_d Re: Nutramigen 04.07.07, 15:07
        Jeśli chodzi o to czym przepajać to można dać albo sam rumianek, albo herbatkę na uspokojenie bo tam też jest rumianek. Raz to raz to. W herbatce na trawienie też jest rumianek. Na zielone kupki radzę zrobić posiew kału na bakterie i wirusy zwłaszcza jeśli są cuchnące bo po nutramigenie powinny być żółciutkie.U nas wyszły bakterie, ale teraz po kuracji Biseptolem jest ok.
        • szurkas do anja_d 05.07.07, 10:16
          Moja mała ma 1 rok i kupki po nutramigenie nigdy nie były żółciutkie, żołto
          szare ale bardziej szare niż żołte, a teraz je marchwke to są pomarańczowe :)
          • buzka5 Nutramigen ma w skaładzie soję 05.07.07, 11:20
            Dziecko uczulone na soję nie może pic tego mleka.Są to co prawda sladowe
            ilości,ale jednak.Mój Mikołaj jest uczulony na Nutramigen właśnie pzez
            soję.Poza tym po tym mleczku kupki mają prawo być zielone,wynika to z hydrolizy
            białka.Ulewanie z czasem powinno minąć.
            • anneczka78 Re: Nutramigen ma w skaładzie soję 05.07.07, 12:02
              Kupy po nutramigenie i innych hydrolizatach białka mogą być zielonkawe, Pani
              Doktor tłumaczyła to w wielu wątkach.
              • brulka1 Re: Nutramigen ma w skaładzie soję 05.07.07, 13:46
                Tak się własnie wczytuję i muszę przyznać że mój Krzyś też robi zeilonkawe
                kupki po nutramigenie. Wczoraj aż się zaczęłam zastanawiać (jak przeczytałam że
                maja byc żólte) czy to aby dobry objaw?
                Ale widzę, że maly dobrze toleruje to mleko-pije je chetnie a to najwazniesze.
                Ale nie co 3h ale co 4-5h. To mleko jest bardzo wysokoenergetyczne i
                kaloryczne. Dziecko jak wypije tak 230 ml wystarcza mu na 5h a nawet więcej.
                Ulewanie...widzę, że już coraz rzadziej mu się to zdarza a dopiero zaczelismy
                stosować .
                Pozdr
                • asia999922 Re: Nutramigen ma w skaładzie soję 05.07.07, 15:39
                  U mnie kupki są jeszcze trochę za gęste (dziś musiałam mu pomóc zrobić)a jak z
                  kolkami?jest u was bo u mnie są nawet w dzień nie wspomnę o nocy nawet przez sen
                  się pręży i kwęka.I to samo w dzień.
                  • brulka1 Re: Nutramigen ma w skaładzie soję 06.07.07, 22:14
                    Cos Ty! Nie ma juz zadnych kolek. Mały spi spokojnie i raz na dobe robi kupkę,
                    czasem mu sie zdarza 2x. ale rzadko. Dajesz mu do picia herbatke koperkową? ja
                    mojemu od miesiąca i działa. Poza tym podawalam debridat i espumisan ale tylko
                    czasem kiedy miał problem.No i msuję go co wieczór! To pomaga. Weź oliwke na
                    reke i masuj mu brzuszek okręznymi ruchami delikatnie. Może pomoże
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka