Dodaj do ulubionych

Czerwone plamy wokół ust po nabiale

28.05.08, 14:47
proszę o pomoc, gdy syn zje serek, jogrt to natychmiast wychodzą mu czerwone
plamy wokół ust, nie są to krosty tylko duże plamy, znikaja po kilkunastu
minutach, swędzi go też oczko i ma czerwone i kaciku, czy tak objawia sie
alergia? czy mam przestać dawać mu nabiał, Wiki ma 10 miesiecy
Obserwuj wątek
    • gkoz Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 28.05.08, 16:16
      mój synek miał tak po mleku modyfikowanym, nie daje mu go,
      wykluczyłam z diety swojej nabiał, do tego że to skaza przekonało
      mnie że po mleku dla alergików nie miał plam, to oczko to też może
      być alergiczny objaw, jakim mlekiem karmiłaś wcześniej dzidiusia?
    • barbara.gierowska Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 00:31
      Witam,
      z opisu wyglada na podrazanienie
      kontaktowe. Moze to inny czynnik działa
      drazniaco np barwniki ,konserwanty ?
      a jak wyglada reakcja na mieszanke
      mleczną ?
      • sylpal13 Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 10:49
        syn pije nutramigen, wcześniej nan ale i po nanie nic takiego mu nie wychodziło,
        żółtko jaja kurzego też mu nie szkodzi, dodam ze kupki ok jedynie te pojawiające
        się na kilkanaście minut plami, które same znikają. Ma alergię dlatego lekarz
        kazał dawać nutramigen, niby skaza ale okazało sie że raczej konserwanty, tylko
        w tych serkach i jogurtach ich nie ma, tak bynajmniej jest napisane na
        opakowaniu. I alergia inaczej się objawia śluz w kupce i krosty
        • gkoz Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 20:33
          ja bym nie dawała produktów mlecznych skoro jest alergikiem, u mnie
          chociaż też nie mam pewności tylko podejrzenia wstrzymam się z
          podawaniem mlecznych nowości do 12 miesiecy, tweraz karmię piersią,
          a rozszerzam dietę tylko o sinlac i niemleczne słoiczki
        • gkoz Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 20:35
          alergia moze tak się objawiać , chociaż to nie musi być alergia :)
          • gkoz Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 20:36
            a jakie były objawy ze lekarz kazał przejść na nutramigen?
            • sylpal13 Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 21:44
              miał wysypkę na twarzy, kupki były zawsze ładne, reszta ciałka tez a i malutka
              ciemieniucha, ale po przejściu na nutramigen nie zniknęła, czekałam 3 miesiace i
              poprawy nie było, dopiero jak odstawiłam herbatki hippa takze pewnie one go
              uczulały a nie mleko. A po maśle i żółtku mu nie wychodzą te plamki, nie rozumiem.
              • zuzakm Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 22:59
                hmm.. moja mała miala wysypke na buzi od 2 miesiaca do ok 4, jadłam wszystko , a
                byla na samej piersi. Potem wysypka zniknela. Teraz ma 6 miesiecy i pije mleko
                modyfikowane normalne nan activ i nie widze zadnych oznak uczulenia. Tak wiec
                czasem wysypka nie musi oznaczac odroazu uczulenia, skazy itd. A z tego co wiem
                to ciemieniuche ma duzo dzieci i ona nie oznacza uczulenia na cos.
                • zuzakm Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 29.05.08, 23:02
                  napisalas ze pil nan i nic mu ni bylo to dalczego przeszlas z nim na
                  nutramigen?? jakby to bylo mleko to by zle na nie reagowal raczej. Mysle ze tak
                  jak napisala p. dotor moze byc na jakis konserwant w jogurcie czy cos takiego
                  uczulony.
                  • sylpal13 Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 30.05.08, 12:43
                    lekarka kazała przejść na nutramigen przez te krosty, że ponoć skaza, aj wtedy
                    jeszcze zielona byłam w sprawach zdrowia więc jej posłuchałam, teraz wiem że to
                    nie skaza, bo jak pisałam przy nutramigenie i tak nie zeszły mu te krosty,
                    dopiero jak herbatki odstawiłam, ale nie chciałam już dziecku mieszać i zostałam
                    przy nutramigenie. Zastanawiam się bo dzisiaj dałam mu twarożek i tych plamek
                    mniej, może to po prostu pokrzywka na nowy pokarm? hm będę dalej obserwować,
                    dziękuję za odzew
                    • gkoz Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 30.05.08, 15:31
                      a czasem w tej herbatce w składzi nie było laktozy - cukru
                      mlecznego? Mi jednak się wydaje że może to być skaza białkowa
                      • gkoz Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 30.05.08, 15:33
                        a i jeszcze jedno u mnie kupy też zawsze ładne tylko lekka wysypka
                        (po odstawieniu mlecznych produktów zniknęła) i czerwone plamy po
                        modyfikowanym znikające po kilkunastu minutach
        • barbara.gierowska Re: Czerwone plamy wokół ust po nabiale 02.06.08, 13:54
          Witam,
          Skoro maluch pije mieszanke mlekozastepcza
          i nie ma jeszcze roczku - prosze wstrzymac
          sie z podawaniem przetworów mleka krowiego
          az do pierwszych urodzin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka