Dodaj do ulubionych

aparat ruchomy

05.06.06, 19:48
czy w wieku 24 lat można założyć aparat ruchomy przy niewleikiej adzie zgryzu?
Czy ktokolwiek miał takie doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • gosia2751 Re: aparat ruchomy 05.06.06, 20:19
      czesc, ja mam 25 lat i byłam na konsultacji u Orto w Uniwerysteckiej Klinice
      Stomatologicznej i ona powiedziała że u mnie najodpowiedniejszym rozwiązaniem
      mojej wady będzie noszenie aparatu ruchomego (przy czym uprzedziła mnie, że
      efekty bądą widoczne dopiero wówczas gdy będę go nosiła jak najczęsciej
      najlepiej abym go ściągała tylko do jedzenia i mycia zębów), w przyszłym
      tygodniu idę na wycisk i pod koniec liesiąca będę miała aparacik.
      Powodzenia!!!!!
      • ortodonta Re: aparat ruchomy 06.06.06, 10:20
        Aparata ruchomy jest dobrym rozwiązaniem w przypadku leczenia dzieci, gdzie
        oprócz działania aparatu wykorzystuje się potencjał wzrostowy dziecka.

mimo to, tzw " Europejski dwustopniowy system leczenia ortodontycznego" zkłada,
        że po okresie leczenia aparatem ruchomym zakłada się aparaty stałe celem
        precyczyjengo ustawienia zębów.

pacjenci dorośli nie rosną więc leczenie aparatem ruchomym jest bardzo mało
        skuteczne, często może być szkodliwe dla przyzębia.

leczenie ruchomym aparatem pacjentów dorosłych to nasz krajowy wymysł
        wynikający po pierwsze ze względów ekonomicznych, po drugie z braku wiedzy i
        umiejętności w leczeniu aparatami stałymi.

nie widziałem dobrze wyleczonego aparatem ruchomym pacjenta dorosłego,
        praktycznie wszelkie takie próby kończą się niepowodzniem i koniecznością
        założenia aparatów stałych. więc również z ekonomicznego pktu widzenia taka
        kuracja tanio nie wychodzi.

Poza tym aby wyleczyć wadę zgryzu aparatem stałym w 99% przypadków konieczne
        jest założenie aparatu stałego na górne i dolne zęby. a skoro tak, to jak ma
        pomóc ruchomy aparat, noszony nawet 24godz/dobę przez pięc lat, gdy nie pomoaga
        pojedyńczy łuk aparatu stałego na górnych zębach?????????
    • heca5 Re: aparat ruchomy 06.06.06, 23:45
      W ogole aparty ruchome sa wedlug mnie do chrzanu - wiem to z autopsji, nosilam 3 rozne aparaty ruchome... jako dziecko i nastolatka, i nic to nie dalo.... teraz jako osoba dorosla nosze apart staly i jest to po pierwsze znacznie wygodniejsze, znacznie szybsze, mniej kłopotu (mozna sie przyzwyczaic) i co najwazniejsze mniej bolesne smile. Dziala 24h/dobe smile Tylko aparat staly jest w stanie cokolwiek zmienic zwlaszcza u doroslego smile.
      • ortodonta Re: aparat ruchomy 07.06.06, 09:36
        aparaty ruchome, szczególnie czynnościowe, dwuszczękowe, to doskonałe narzędzie
        do leczenia wad czynnościowych. Są dużo lepsze niż aparaty stałe, których w
        okresie uzębienia mieszanego i wczesnego stałego nie powinno się stosować.

jestem gorącym zwolenikiem terapii czynnościowej, czyli leczenia ap. rychomymi
        w okresie rozwojowym.

powiem więcej, ortodpedia czynnościowa, to dziedzina ortodoncji duuuużo
        trudniejsza niż terapia aparatami stałymi.

Ważne aby do danego zaburzenia dobrać odpowiednie narzędzie i technikę leczenia.

Leczenie dorosłego aparatem ruchomym, to naprawianie zegarka młotkiem. Może się
        uda choć szansa na większe popsucie dużo większa.
    • kazuka Re: aparat ruchomy 10.06.06, 21:36
      ja też mam 24 lata i też początkowo chciałam aparat ruchomy ale wystarczyła mi
      jedna wizyta u orto i porady orto tu smile
      za tydzień idę zakładać stały smile
      po pierwsze krócej ma leczenie trwać, a po drugie różnica w cenie aż taka duża
      nie będzie bo nie będę mieć zamków na wszystkie zęby tylko na przód bo tu leży
      problem uncertain
      a nawet problem z estetykąrozwiązała mi orto bo ma mi założyć jakieś
      małowidoczne "chowane" zamki - więc osobiście o 180 stopni zrobiłam zwrot i
      zmieniłam decyzję .
      Ponoć mogłabym ten ruchomy też zaożyć ale po co skoro musiałbym z nim dłużej
      chodzić...
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka