07.11.08, 12:26
Witam,
czy miałyście jakieś doświadczenie z ketotifenem? (syrop antyhistaminowy), czy
zdarzyło się Waszym dzieciom, u których stwierdzono skazę białkową, że jej
objawy nie mijały po zastosowaniu nutramigenu? (przez ponad mc już go
stosujemy i mój synek dostał okropnych duszności jak w astmie, w oskrzelach
gra mu orkiestra, wszystko na tle alergicznym, teraz go inhalujemy, by mógł
swobodnie oddychać... ) mamy taki problem i obawiam się o ten ketotifen, że
będzie nam niwelował objawy alergii, ale istnieje ryzyko, że dziecko mi z tej
skazy nie "wyrośnie". wykluczam działanie innych alergenów... chyba że o
jakimś nie pomyślałam... :(
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: ketotifen 09.11.08, 21:09
      Witam,
      Moze najpierw sprobowac zmienic Nutramigen
      na Bebilon Neocate ? Koszt finansowy moze
      byc wysoki,ale warto choc sprobowac
      • ruda.2 Re: ketotifen 10.11.08, 15:34
        Pani Doktor, pytałam dwie lekarki, czy jest coś innego niż nutramigen i odparły,
        że jedynie bebilon pepti, ale wiadomo, że ma "słabsze" działanie. nie słyszałam,
        przyznaję o tym mleku, no z braku innych możliwości, bo moje dziecko dostało
        silnych duszności na tle alergicznym, podajemy mu nutramigen i ketotifen dwa
        razy dziennie... a gdzie to mleko można dostać? w aptece? dziękuję za odp. i
        pozdrawiam
        • mamanadii28 Re: ketotifen 11.11.08, 22:27
          Moge Ci odsprzedać 1 puszkę, którą odkupiłam od gooo123. ja
          podejrzewałam alergię u mojej córeczki, dlatego próbowliśmy jej
          podawać Neocate, jednak okazało się, że nasze problemy są efektem
          refluksu, a córeczka najlepiej toleruje BP. Bebilon Neocate to
          mieszanka elementarna, nie zawiera praktycznie żadnych śladów białka
          mleka krowiego, ponieważ jej składnikiem białkowym są jedynie wolne
          aminokwasy. ale wielu lekarzy z nieznanego mi powodu twierdzi, że
          poza Bebilonem Pepti i Nutramigenem nie ma innego mleka.
          • ruda.2 Re: ketotifen 16.11.08, 13:31
            a ile chcesz za tę puszkę? przyznaję, przeraża mnie ten koszt, ale zrobię, co w
            mojej mocy, a przynajmniej spróbuję... powiedz, ile byś chciała. zastanawiam się
            jeszcze nad tym elecare sprowadzanym przez MZ na import docelowy. na nie jest
            refundacja, zgodnie z tym, co piszą w internecie.
        • barbara.gierowska Re: ketotifen 13.11.08, 21:27
          Witam,
          To nie reklama
          www.dwukropek.pl/2,74376,3100469,23554118,Szczecin_Dla_dziecka___Inne,154-37.html
          Prosze tez zadzwonic do firmy Nutricia w w
          Warszawie i zapytac
          • ruda.2 Re: ketotifen do Pani Doktor 16.11.08, 13:44

Pani Doktor, nawet bym nie podejrzewała, że to reklama, jestem wdzięczna za tę
            informację, bardzo!!!!! po prostu zaskoczył mnie fakt, że obie lekarki, u
            których byłam na moje pyt, czy jest inna alternatywa odparły, że nie..
            przeraziło mnie, że mój malutki ma męczyć się na nutramigenie, a widać, że nie
            działa:( wczoraj i dziś znów śluz w kupce wydalanej pod ciśnieniem:( (daję
            dicoflor 3ci tydzień), wysypka na buźce też jest wciąż obecna:( okresowo
            pojawiają się plamki:( Pani Doktor, a czy to mleczko nadal jest nierefundowane?
            wg informacji, jakich zaczerpnęłam koszt 1 puszki to około 200zł. przy apetycie
            mojego dziecka to byłby wydatek nie na naszą kieszeń, tym bardziej, że wychowuję
            je samotnie, bez wsparcia ojca. dowiadywałam się w tej sprawie i wiem, że jest
            jeszcze mleko elecare, ale niedostępne w Polsce, MZ sprowadza je na import
            docelowy i jest refundowane (ale nie znam jego ceny), wiem, że należy starać się
            o dofinansowanie w NFZ i stawić się osobiście w MZ, przyznaję, że dla mnie to
            kłopot- jestem z południa Polski, ale zrobię wszystko, co mogę, żeby pomóc
            mojemu dziecku. Wiem, że przy alergii ważne jest unikanie kontaktu z alergenem,
            a w przypadku nutramigenu wciąż narażam na to mojego synka. no a może najpierw
            zanim zacznę sięgać daleko spróbuję jeszcze mleka sojowego? przecież
            niekoniecznie powiedziane jest, że dziecko musi się na nie uczulić, prawda? co
            Pani sugeruje? proszę o jakąś podpowiedź, bo tutaj, nie ma kogo pytać. wiem, że
            bebiko sojowe wycifano, ale podobno bebilon nadal jest dostępny. czy powinnam
            spróbować? jeśli tak, gdzie mogę go kupić? w aptece czy zwykłym sklepie i czy na
            receptę jest refundowany? Bardzo będę wdzięczna za odp.
            • mamanadii28 Re: ketotifen do Pani Doktor 16.11.08, 22:01
              Nie pamiętam już ile płaciłam, chyba koło 150 zł za puszkę (kupiłam
              dwie), ale odsprzedam Ci tą puszkę za 100 + koszty przesyłki. Gdybym
              była bogata oddałabym Ci za darmo... koszt faktycznie jest
              przerażający... ale zobaczysz, jak dzieciątko będzie sie po nim
              czuło. wiem, że w WB to mleko jest znacznie tańsze (kosztuje chyba
              około 5 funtów, ale nie jestem pewna, dowiadywałam się, gdy
              sądziłam, że moja córeczka będzie musiała je pić), więc jeśli masz
              tam znajomych, a preparat będzie przez synka dobrze tolerowany,
              możesz spróbować w jakiś sposób je załatwić. moja córcia po
              nutramigenie ulewała niemal bez przerwy, miała też po nim straszne
              bóle brzuszka. jeśli jesteś zainteresowana, proszę o kontakt mailowy.
              • mamanadii28 Re: ketotifen do Pani Doktor 16.11.08, 22:02
                Dopiero teraz zauważyłam, że chyba już kupiłaś. Mam nadzieję, że
                pomoże. Pozdrawiam.
                • ruda.2 Re: ketotifen do Pani Doktor 17.11.08, 11:06
                  nie, jeszcze nie kupiłam. zbieram się w sobie, bo nie wiem, co robić. czy
                  najpierw przejść na sojowe, czy ew. pepti, tutaj chciałabym Pani Doktor się
                  poradzić. Rozważam import docelowy elecare- jest trochę załatwiania, ale koszty
                  są przynajmniej bardziej do przyjęcia. szukam, pytam, czytam już o tym
                  wszystkim, jest jeszcze możliwość, że mój synek może źle reagować na nutramigen,
                  a lepiej na pepti. czy to prawda? no i co sądzi Pani Doktor o sojowym? nie wiem,
                  czy lekarki, u których byłam mają rację mówiąc, że na 100% go uczuli.. skoro
                  jest w tych 5%na które działa hydrolizat białkowy, może będzie w tym przedziale,
                  który nie ma uczulenia na soję. nie wiem, nie znam się, byłabym wdzięczna za
                  pomoc. synek ma 4,5 mca, wyniki morfologii nie są zadowalające, czas wprowadzić
                  do diety nowości, ale 1.alergolog hamuje, bo może być uczulenie, 2. skąd będę
                  wiedziała, że coś go uczula, jeśli jeszcze nie zeszły mu sensacje związane
                  skazą, 3. chyba narażając go na ciągły kontakt z alergenem szkodzę mu
                  bardziej:(((, 4. zauważyłam u mojego synka coś takiego- kiedy zje i nie ma
                  sensacji żołądkowo-kupkowych jest bardziej obsypany, a kiedy zje i za chwilę
                  zrobi kupkę, w której jest niestrawione mleko i śluz ma gładszą skórkę i
                  bledszą, bo kiedy się nie trawi nie ma co trafiać do skóry, ale... jeśli mu się
                  od czasu do czasu tak nie strawi, to chyba pogłębia tą anemię... ? chciałabym mu
                  pomóc i denerwuje mnie, że one po prostu każą mi dawać mu nutramigen i nic
                  więcej, przepraszam ketotifen i flexotide... wolę zmienić mleko na właściwe.
                  bardzo szkoda, że to neocate jest nierefundowane. na mój rozum byłoby prościej
                  refundować coś, co jest w Polsce niż sprowadzać z zagranicy i wypełniać przy tym
                  stos papierków. pozdrawiam
                  ps- co do mleka- mamo Nadii, dam Ci znać, gryzie mnie ten koszt :( a nie chcę
                  też robić tak, że kupię mu puszkę, na więcej nie będzie mnie stać i w efekcie i
                  tak podam co innego.. wolę tak nie mieszać. muszę podjąć jakąś konkretną decyzję
                  na co zmienić i co mu podawać... jednak jeśli bym zdecydowała podać neocate, dam
                  Ci znać. dziękuję
            • barbara.gierowska Re: ketotifen do Pani Doktor 17.11.08, 13:20
              Witam ponownie,
              To trudna decyzja,tym bardziej ,ze nie
              widze dziecka..
              Moze ostroznie sprobowac z bebilonem
              sojowym ( 1 puszka powinna byc na pewno
              bez recepty).
              W nastepnej kolejnosci - moze jednak
              wystapic o import docelowy,dokumentacje i
              wniosek mozna przesłac poczta lub
              kurierem