Dodaj do ulubionych

sterylizacja butelek

12.02.09, 21:28
Szanowna Pani Doktor ,jak to jest z ta sterylizacją butelek bo już sama zgłupiałam? jedni mówią ze należy wygotowywac butelki przed kazdym karmieniem , inni ze wystarczy raz na dzien i raz na noc, i czy mozna myc butelki płynem do mycia naczyń? z góry dziękuje!
Obserwuj wątek
    • ania.master Re: sterylizacja butelek 13.02.09, 06:26
      Przy okazji butelek ja też mam pytanko. Mój mały skończył 6 mcy. Czy wystarczy
      już umyć butelkę ciepłą wodą z płynem do naczyń i porządnie wypłukać?
      • elzbieta_1983 Re: sterylizacja butelek 13.02.09, 08:37
        Ja na początku wygotowywałam butelki często- co dziennie, później co drugi
        dzień, aż trafiłam na pediatrę, który stwierdził, że dwa razy w tygodniu
        wystarczy a myć mogę choćby piaskiem, a mam dobrze wypłukać.. no to się
        zdziwiłam.. i mniej więcej po 2 miesiącach karmienia butlą zaczęłam wygotowywać
        2 razy w tygodniu a w międzyczasie sparzałam po myciu gorącą wodą. Teraz mała ma
        7,5 miesiąca i gotuję raz na 2 tygodnie, myję płynem i płuczę pod kranem do
        oporu. Ale polewam przegotowaną wodą:) nie gorącą ale to tak z ostrożności:)
        • myszka_1405 Re: sterylizacja butelek 13.02.09, 11:07
          moja niunia ma 2 m-ce.... butelki gotuje tylko w ostatecznosci.... tak to dokladnie myje pod kranem.... jak narazie dzidzia nie miala zadnych problemow.... trzeba dzieci przyzwyczajac do flory bakteryjnej otoczenia.... :)
          • 4freddy Re: sterylizacja butelek 13.02.09, 15:19
            moja córka obecnie ma 4,5 m-ca. Butelki były wygotowane raz - zaraz po zakupie.
            Są dokładnie myte i sparzone wrzątkiem - na noc. Po prostu zalewamy je w
            miseczce zagotowaną wodą i zostawiamy. Za dnia tylko je myję i ewentualnie
            "przelewam" przegotowaną wodą...tak na wszelki wypadek ;) Od początku - nie
            gotowaliśmy codziennie. Mała nie ma żadnych pleśniawek, rozstrojów brzuszka ani
            Bóg wie co jeszcze.
            • wawan1 Re: sterylizacja butelek 16.02.09, 19:04
              Robiłam i robię dokłądnie to samo. Córcia ma 5,5 m-ca. I tez żadnych
              problemów z tego powodu.
    • barbara.gierowska Re: sterylizacja butelek 14.02.09, 22:59
      Witam,
      Zaleca sie sterylizacje butelek i akcesoriow do karmienia do ukonczenia 6
      miesiecy. Sterylizacja moze sie odbyc raz dziennie,zalezy od tego ile ma pani
      butelek do dyspozycji :)
      W drugim polroczu zycia i później, wystarczajace jest porzadne wymycie i
      wypłukanie ( tez staranne ,zwłaszcza gdy został uzyty płyn do mycia naczyń)
    • zebedeuszowa Re: sterylizacja butelek 26.03.09, 15:41
      witam
      zgadzam się z Panią Doktor.
      Ja sterylizuje butelki co 3 użycie i wyparzam wrzątkiem przed każdym użyciem.
      Może się wydać, że przesadzam, ale do 6 mies tak trzeba, a bakterii dziecko
      zdąży się jeszcze nałykać. Myję je szczotką do butelek i płynem do naczyń, ale
      tylko używam go przed sterylizacją, tak to dobrze płukam. Nie uważam żeby
      piaskiem myć, bo można pocharować butelkę, gdzie będzie się zbierało mleko i
      trudno będzie wymyć butelkę dokładnie.
      pozdrawiam
      • carmita80 Re: sterylizacja butelek 26.03.09, 19:43
        Butelki, smoczki, gryzaczki, mylam woda i plynem do mycia naczyn,
        plukalam. Potem wkladalam do naczynia do sterylizacji wypelnionego
        woda i dolewalam plynu lub wrzucalam tabletke specjalnie do tego
        przeznaczona, majaca wysterylizowac, zostawialam to na 24 godziny.
        tak robilam do ok.8 m-ca zycia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka