Dodaj do ulubionych

Polski romans współczesny

08.12.12, 12:11
Pomóżcie dziewczęta , proszę. Moja znajoma szuka czegos do poczytania, ale ja jej niestety pomóc nie mogę, gdyż z polską literaturą jestem na bakier. Ma być romansowo, po polsku i współcześnie (nawet lata 80 nie wchodzą w rachubą). Podobno przeczytała juz Grocholę i Dom Nad Rozlewiskiem. Jakies sugestie...?
Obserwuj wątek
    • ango5 Re: Polski romans współczesny 08.12.12, 13:28
      "Alibi na szczęście" i 2 cz. "Krok do szczęścia" Anny Ficner-Ogonowskiej
      "Jestem nudziarą" M. Szwaja
      • moleslaw Re: Polski romans współczesny 09.12.12, 08:12
        Szwaja obowiązkowo ! MAtuszkiewzicz ale to bardziej obyczaj i kryminał a może choć ja nie czytam Michalak.
        • nchyb Re: Polski romans współczesny 22.01.13, 19:10
          Michalak to ta od Zachcianków i Poczekajek o dla autorki wątku powinna być jak znalazł.
          • bizuerat Re: Polski romans współczesny 31.01.13, 13:40
            Szwaja? No nie wiem. Pod klimat Rozlewiska piszą Michalak, Szepielak i Gutowska. Ale to chyba nie do końca romanse jak u Grocholi.
            • nchyb Re: Polski romans współczesny 01.02.13, 06:46
              romansem książek Grocholi to ja bym nie nazwała, za duże uproszczenie.
              Jeden jedyny raz trafiłam na naprawdę polskie romansidło - harlekina. Ale za nic nie mogę sobie przypomnieć tytułu i autorki. Współczesne to było, końcówka 20 lub początek 21w. Aż mdło się po lekturze robiło.
              • ona_007 Re: Polski romans współczesny 01.02.13, 11:31
                Może to Grażyna Jeromin-Gałuszka - Kobiety z Czerwonych Bagien ?
                Chociaż trochę przez wieki historie miłosne ale z takim motywem współczesnym ?

Nie gustuję w romansach ani polskich ani zagranicznych więc cięzko cos polecić ...
                Znalazłam jeśzcze taka pania : Katarzyna Zyskowska-Ignaciak - aleprzyznam ze nie czytałam
                lubimyczytac.pl/ksiazka/86591/niebieskie-migdaly
                Może coś Hanki Lemańskiej ?
                Anna Pasikowska. Pałac z lusterkami.
                Anna Łacina. Kradzione róże.

I tyle znalazłam . Nie wiem czy dobre czy nie- na pewno współczesne wink chyba wink
                • nchyb Re: Polski romans współczesny 01.02.13, 23:45
                  żadna z tych, to był autentyczny polski harlekin, takie romansidło, nic obyczajowego tylko i wyłacznie romans harlekinopodobny.

Panna zaczyna prace u jakiegoś wdowca czy rozwodnika, zajmuje się jego dzieckiem, zakochują się w sobie (pan i panna - nie dziecko), schematycznie jakaś przeszkoda wyrasta, ale potem się godza i żyją długo i szczęśliwie
                  zero treści wiecej, gdyby nie polskie imiona i realia, w życiu nie poznałabym, ze to nie mała książeczka z arlekinem smile
                  • liri-th Re: Polski romans współczesny 03.02.13, 16:46
                    To ja polecę debiutancka powieść Małgorzaty Rogali "To co najważniejsze"- typowy romans
                    i jeszcze romans mniej typowy z humorem "Babskie gadanie" Izabeli Pietrzyk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka