IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.05.13, 20:31
Czy to prawda ze ruszylo targowisko na rynku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ryenk działa Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:52
      Tak to prawda dzisiaj przechodziłem przez Rynek byli sprzedający i kupujący. Jeszcze niewielu. Podobno dziś pierwszy dzień i taki rozruch ale fajnie znowu zobaczyć na Rynku życie. Pozdrawiam kupców i życzę dobrych klientów na Rynku!!!!!!!!!
      Wraca koloryt miasta.
    • Gość: Tak Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 21:58
      Działa pomalutku ale się rozkręca. Jak zawsze początki bywaja trudne
      • Gość: Nareszcie Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 22:03
        nareszcie sie doczekalismy. dzieki
    • Gość: TOM Re: Rynek IP: *.chelmno.mm.pl 23.05.13, 06:23
      Super. Życzę powodzenia
      • Gość: XXX Re: Rynek IP: *.kpsi.pl 23.05.13, 07:28
        znowu ta beznadzieja wrocila i szpeci Rynek... bleh
        • Gość: aaa Re: Rynek IP: *.tvgawex.pl 23.05.13, 08:16
          i te stanowisko z gaciami ma sklep na rynku a stoi na straganie po co to
          • Gość: Żeby Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 09:01
            Rynek uwarunkowany tu historycznie jest po to żeby ludzie mieli pracę a inni ludzie mieli blisko na targowisko. Nawet Pan Konserwator wyraża na to zgodę.

A dla estetów postawiono na Rynku fontannę mogą się więc napawać jej pięknem i harmonią z historyczną zabudową miasta Chełmna .
            Dookoła Rynku zawieszono też stylowe lampy, postawiono stylowe kwietniki i stylowe ławki , nawiązujące poziomem piękna do stylowych straganów na Rynku.

Nie zachęcam też estetów do odwiedzania targowiska przy Biedronce. Tam to dopiero jest "misz masz...." wolność Tomku w swoim domku

Pozdrawiam normalnych i super estetów
            • Gość: Prawo Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 09:08
              A tam przy Biedronce nie działa na targowisku ten sam obostrzony regulamin, co na Rynku?
              Mamy różne prawa dla różnych targowisk???
              • Gość: nord Re: Rynek IP: *.ip.netia.com.pl 23.05.13, 09:20
                Niestety dziala inny. Ale może radni którzy tak dbaja o estetykę zajmą sie porzadkami na targowisku przy Biedronce?
              • Gość: gdh Re: Rynek IP: *.sat1bayern.de 23.05.13, 10:20
                Dlaczego maja obowiazywac dwa regulaminy?Przy "Biedronce" -(hulaj dusza piekla nie ma) a na rynku nakazy ,zakazy.
                • Gość: No nie wiem Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 12:31
                  Pewno przyczyn moze byc wiele.

Moze wladza lubi bardziej lokalizacje przy Biedronce i tam "odpuszcza " a nie lubi chelminskiego Rynku i tam gnebi, nie wiem.
                  Bo z racjonalnego punktu widzenia trudno mi to wytlumaczyc. W koncu jedno miasto , objete opieka konserwatorska.

Moze ten sprawny Pan placowy jak sie przekona, ze wymyslil genialny regulamin dla Rynku to stworzy rownie genialna kopie regulaminu dla biedronkowego targowiska.

Moze trzeba by go zapytac czy juz pracuje nad tym tematem.

Bo widac, ze jemu na pieknie i porzadku bardzo zalezalo.

• Gość: Regulamin Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 12:37
                    A gdzie mozna przeczytac regulamin dla tych handlujacych kolo biedronki?
                    • Gość: Radni Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 14:44
                      Myślę, że mamy myślących radnych idąc ze swych szkół widzą, że z tym regulaminem na Rynku to placowemy coś nie wyszło ... zamiast zachęcać do prowadzenia działalności gospodarczej na naszym rynku to skutecznie odstrasza.

No chyba ze taki był cel.
                      • Gość: aaa Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 15:41
                        Jakoś wam z tym targowiskiem na Rynku nie wyszło. Teraz widzę dalej mącicie. Szukacie winy we wszystkich dookoła tylko nie w sobie. Na razie widać, że wasze krzyki niewielu i handlujących i niewielu kupujących interesuje.
                        • Gość: Tak Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 18:07
                          Rzeczywiście budowę przez nasze władze takiego targowiska na Rynku i podpisanie takiego regulaminu też uznaję za porażkę.

Ale dobry gospodarz zawsze myśli , żeby poprawić swoje błędy, by nie wydawać kasy nadaremno.
                          Dajmy więc władzy szansę.
                          • Gość: ona Re: Rynek IP: *.tvgawex.pl 24.05.13, 06:56
                            TYLU BYŁO WALCZĄCYCH O RYNEK A JAK NARAZIE TO WIDAĆ KTO NA NIEGO WRÓCIŁ ( GACIE KAPCIE ITP) LUDZIE JAK CHCĄ TO PÓJDĄ NA TAMTEN RYNEK I TYLE
                            PORAŻKA GRATULUJĘ TYM KTÓRZY TAM ZOSTALI I SIĘ NIE OŚMIESZAJĄ
                            • Gość: Do ona Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 08:15
                              Masz rację porażka regulaminu, porażka zabudowy, ale tp przeciez poczatek , wladza widzi wladza poprawi.

Sama wiesz, że gdyby na Rynku były takie "preferencyjne " warunki jak przy biedronce wrocilibysmy wszyscy.
                              Ale i to się pewno kiedyś nam tu skończy i ktoś skontroluje jak zaniżane są dochody miasta.
                              Kazdy zaplaci uczciwie za tyle stolow ile zajmuje i tez " zejdziemy na ziemie" z naszym wymadrzaniem .
                              Nie jest powodem do niczyjej radosci ze na rynku jest bubel. Nie zycz drugiemu.... bo nam tez zaostrza regulamin i zaczna liczyc stoly ile faktycznie zajmujemy. Im nawet kartonow na ziemie zabraniaj astawiac. To jakis horror. Nie dziw sie ze jest jak jest .

• Gość: do STRAGANIARZY Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 09:12
                                a ja proponuję wystapic z postulatem o wyburzenie RATUSZA
                                i w jego miejscu postawienia namotow,łózek polowych i innych maszkaronów............co tam.........dostaliscie palec i zrobiliscie na powrot z rynku plac targowy, teraz zawalczcie o cała rękę,jak szaleć to szaleć..............gacie górą :)

• Gość: asb Re:do straganiarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 10:26
      Nie ośmieszajcie się dalej ciągle krytykując innych a nie widzicie błędów u siebie. Widać wyraźnie, że histeryczna walka o bzdurny powrót targowiska na Rynek na szczęście okazał się fiaskiem. Skończcie te ciągłe narzekania, bo robi się to niestrawne.
      • Gość: abs do a s b Re:do straganiarzy IP: *.play-internet.pl 24.05.13, 14:39
        "Panie Boże, jakiego mnie stworzyłeś, takiego mnie masz", a jak masz niestrawność to zażyj Bioprazol ,to może nie będziesz taki "nadęty". A tak na marginesie ,walka o powrót handlu na płytę Rynku nie była walką histeryczną tylko heroiczną a to duża różnica i jak nie masz o niej zielonego pojęcia to nas (niewielu zresztą do końca wytrwałych) nie obrażaj. A handel na Rynku ożyje w odpowiednim czasie,najpierw muszą być zbiory aby je sprzedać, to chyba jest dość logiczne. Proszę wszystkich niechętnych, nam, którzy pragniemy w spokoju pracować na Rynku nie atakujcie nas, bo jesteśmy już naprawdę zmęczeni, a osoby,które są nam życzliwe od zawsze serdecznie zapraszamy ,miło nam będzie się z Państwem znów spotkać.Dziękując za liczne wsparcie i pomoc wielu osób, a Burmistrzowi Miasta Chełmna ,że zrozumiał(nareszcie po wielu miesiącach przepychanek), i podjął jedynie słuszną decyzję reszta należy do nas sprzedających i do Was kupujących.Serdecznie wszystkich pozdrawiam.
        • Gość: zbych2 Re:Do zwolenników i przeciwników IP: *.30.41.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.05.13, 21:37
          Dajmy czas czasowi.Śmieje się ten, kto śmieje się ostatni.Dziwią mnie tylko wypowiedzi przeciwników gaci.Czy oni muszą chodzić w pampersach [wtedy ich przepraszam],a może tak długo chodzą w jednych,że zdejmują je przez głowę.Zazdroszczą może młodym ludziom,że sobie radzą.Dają pracę innym.Może tak właśnie od nich by się uczyć zaradności.[znam ich i naprawdę nie jeden maruda,by mógł brać z nich przykład].A że regulamin na starym rynku jest jaki jest.Na taki się zgodziliśmy.Lecz teraz jeszcze wymyśla się zakazy,których w regulaminie nie ma.Handel ODBYWA SIĘ ZE STOŁÓW,ale nic nie ma w regulaminie o miejscu pod straganami.W pierwszym dniu rano był PAN co napisał regulamin,straż miejska.My się rozłożyliśmy z towarem i nikomu nie przeszkadzało.Dopiero póżniej przyszedł PAN KASJER i nas zwołał.Okazało się ,że komuś się to nie podoba.Dziwne,że rano było wszystko zgodnie z regulaminem[PAN,co pisał regulamin nawet pochwalił,że tak ma być] i jestem przekonany,że komuś naprawdę jesteśmy solą w oku.Łatwo się pisze anonimowo [jakieś abs-y,czy resory].Z APRASZAM NA STARY RYNEK.Tam możemy sobie prosto w oczy spojrzeć i porozmawiać. ZBYNEK.
          • Gość: Ale wojna na słowa Re:Do zwolenników i przeciwników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 22:02
            Cieszy mnie ożywiony Rynek. Chociaż kwiatki wciśnięte głęboko pod stoły przypominają mi tylko jak głupota ludzka może być wielka ( nie wiem czy tez czasami zależy od masy ) .

Dla mnie dzisiejszy widok targu na Rynku to przejaw nieudolności naszej władzy.
            Jak można zbudować pawilony, z których nawet kwiatki, sałatki trudno sprzedawać???
            Jak można "dręczyć" ludzi regulaminem i placowym by im było jeszcze trudniej ???

Takie postępowanie niestety nie mieszczą się w moim pojęciu racjonalności działania.
            Pozdrawiam Handlujących

• Gość: Do krytyków Re:Do zwolenników i przeciwników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 22:29
              Wszyscy, którzy zwracają uwagę na " osowiały :" handel na Rynku powinni swoje uwagi kierować w szczególności do winowajców takiego stanu rzeczy a nie wyśmiewać tych którzy o powrót handlu na Rynek walczyli ani kupców którzy odważyli się wrócić mimo bardzo wielu utrudnień.

To, że nie wszyscy mogliśmy wrócić np. my tekstylni nie wynika wcale z braku naszych chęci tylko z braku możliwości , bo nie możemy na Rynku wyeksponować towaru.
              Taki los nam zgotowano.
              Ale bardzo się cieszę , że handel tam wrócił i mam nadzieję, że nadejdzie czas , że i mi dane będzie tam handlować.
              Walczyliśmy by handel na Rynku znowu był i uważam ze to wielki historyczny dzień, wielki sukces . Podziękują nam kiedyś nasze dzieci , wnuki , że potrafiliśmy walczyć o przetrwanie tak pięknej wielowiekowej tradycji . Już dziś cieszą się mieszkańcy Starówki.

Nikt nie jest raz na zawsze przy władzy. Ludzie rodzą się , odchodzą, umierają. Kiedyś będzie inna rada , inna władza , inni urzędnicy i może inne podejście do nas ciężko pracujących ludzi. Może będzie dialog, wspólne dyskusje społeczne a nie narzucanie swoich reguł gry i krzyki ... bo widzimy, że nie jest to dobra droga.

Trzymajcie się kochane kobietki i faceci na Rynku . Ja trzymam kciuki za wasze powodzenie.
              Pozdrawiam Koleżanka
              • Gość: zbych2 Re:Do zwolenników i przeciwników IP: *.204.67.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.05.13, 18:54
                Fajnie,że są ludzie którzy cenią historię CHEŁMNA.Właśnie historia pomogła nam w rozmowie z konserwatorem wojewódzkim.CHEŁMNO ma wspaniałą tradycję kupiecką.W 1298 r.CHEŁMNO otrzymało prawo targowe,oraz zezwolenie na budowę domu kupieckiego na rynku.W latach 1300-1437 CHEŁMNO należało do związku handlowego HANZA.W tym czasie pobudowano całą starówkę.Właśnie handlowi zawdzięczamy piękno starówki.Myślę,że dzień zgody w którym wydano zezwolenie na powrót handlu na rynek,też przejdzie do historii.Prawdziwi CHEŁMINIAKI to docenią.Szkoda,że nas rozdzielono.Fajnie czytać prawdę dlaczego reszta została przy BIEDRONCE.To władza z nas zakpiła.Byłem w TORUNIU,w imieniu wszystkich.MYŚLĘ,ŻE SOBIE NIC NIE MAM DO ZARZUCANIA.Zawsze byłem za wspólnym przejściem na nasze miejsce [rynek przy ratuszu].Rozumiem tych co zostali.Obiecano nam w RELAKSIE ŁADNE NOWE STRAGANY.Szkoda,że tego nikt nie nagrywał.Teraz naprawdę możecie mi wierzyć[ci przy BIEDRONCE] JAK ZOBACZYMY NA STARYM RYNKU PANA KASJERA [straż miejska,izba skarbowa,policja] w jednej osobie.Wiem,że ten PAN tylko wykonuje to co mu każą.My rozumiemy postępowanie pracownika urzędu.Taka jego praca.Handlowanie z pod lady przerabialiśmy w innym systemie [socjaliżmie,nie mylić z komunizmem bo tego w POLSCE nigdy nie było.Jest w CHINACH i KOREI].Myślę, że doczekam dnia kiedy zapłacę postojowe i nie będzie więcej spotkań po których naprawdę dorośli ludzie zmuszani są do płaczu.Rozdzielono nas,ale bądżmy razem.Cały czas jestem przekonany,że będziemy razem handlować.A nowe stragany to kwestia tylko czasu.Radni są ludżmy myślącymi i na pewno widzą,że na dłuższą metę tak handel w mieście CHEŁMNO nie racji bytu.POZDRAWIAM.
                • Gość: Prawda Re:Do zwolenników i przeciwników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.13, 20:09
                  TO święta prawda, "świat handlem stoi, kto handluje ten żyje......

Myślę, że wkrótce urzędnicy zabiorą się do swojej pracy, tyle widać do zrobienia i sprawa zacznie się toczyć normalniejszym tokiem ...

A straż - możemy jej zapewnić również interwencje przy Biedronce ... skoro nie mają poważniejszych zadań i zajmują się nawet sposobem układania i magazynowania towaru na targowisku, niech kontrolują w końcu całe miasto, porządek musi być wszędzie...

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka