Dodaj do ulubionych

dres i kaptur

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.13, 21:46
Witam wszystkich forumowiczów. Nie jestem z Chełmna ale będąc gościnnie w Chełmnie chciałem się z Wami podzielić pewną zaobserwowaną w Waszym mieście charakterystyczną cechą... Otóż z moich obserwacji doszedłem do dwóch wniosków: młodzi chełmnianie masowo uprawiają sport i dlatego większość chodzi ubrana w dresy oraz że w Chełmnie często pada i mocno wieje wiatr przez co większość młodych mężczyzn w tym mieście chodzi w kapturach. Być może inna jest przyczyna i mogę się mylić ale to wówczas chętnie bym poznał tę przyczynę. A może to taki regionalny strój ludowy dla mężczyzn? a może to chwyt na podryw ładnej chełmnianki? Skądinąd właśnie wielu z tych młodych panów w dresach przechadzało się przez miasto z ładnymi towarzyszkami :) Więc czy to może to taki gust kobiet w Chełmnie i pod ich gusta część męska tego miasta tak się ubiera?;) Więc bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego zjawiska z tymi dresami i kapturami jeśli ktoś zna odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim chełmnianom pogodnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia :)
Obserwuj wątek
    • Gość: spectro Re: dres i kaptur IP: *.swiecie.vectranet.pl 25.12.13, 22:11
      po Krzyżakach im to zostało
      • Gość: dog Re: dres i kaptur IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.13, 22:43
        przede wszystkim kłamiesz autorze wątku,że nie jesteś z Chełmna,bo jesteś i w dodatku jesteś powiązany z jednym z chełmińskich brukowców, dowód?

to w tym brukowcu wymyślono neologizm,pt : chełmnianie,który rzekomo ma określać mieszkańców Chełmna :))

A powinno być : chełminianie, i możesz sobie do samego prof.Miodka w tym temacie pisać o konsultację ..
        • Gość: Turysta Re: dres i kaptur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.13, 23:56
          Drogi dogu abo bardziej po polsku drogi "psie" po pierwsze mylisz się, że jestem z Chełmna, a twój argument jest tak głupi że aż śmieszny, nieźle mnie ubawiłeś swoim sposobem rozumowania i argumentacji ;) Nie jestem powiązany z żadnym brukowcem ani tez nawet z gazetą ani też nie czytam gazet z waszego miasta. Co do użycia przeze mnie słowa "chełmnianin" a nie "chełminianin" napisałem tak bo tak jest poprawnie wg słownika. Pisząc "chełminianin" słownik komputerowy mi podkreśla, że to jest błąd. Nie wiem jak wy mówicie na siebie, natomiast mi wydaje się naturalnie i poprawnie mówić na mieszkańca Chełmna "chełmnianin". W gwarze lokalnej natomiast być może bardziej popularna i stosowana jest forma "chełminianin" i przez to wydaje się być prawidłową wśród niektórych osób. Ale właśnie to jest bardziej dowodem na to że nie jestem z Chełmna ;) To nie jakiś brukowiec tworzy neologizmy ale słowniki!!! Na dodatek podam tez definicję tego słowa definicja.net/wyjaśnienie-pojęcia-Chełmnianin Pozdrawiam i dziękuję za poprawienie mi humoru ;)))
        • Gość: MIESZ.... Re: dres i kaptur IP: *.pl 27.12.13, 13:11
          my pochodzimy z Chełmna( i jesteśmy chełmnianie) a nie z chełmina.....i tego nie wymyślono dziś , to jest poprawna forma a jeżeli ci się nie podoba to twoja sprawa !

PISZEMY CHEŁMNIANIE !!!!!!!!!!!!
      • Gość: Do spectro Re: dres i kaptur IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.13, 11:35
        "Po krzyżakach im to zostało" Hahahahahaha :D
    • Gość: Facet Re: dres i kaptur IP: *.chelmno.mm.pl 25.12.13, 23:43
      (Bez)styl mody, o ktory pytasz to czesc subkultury znanej jako: chelmning;)
    • Gość: ares Re: dres i kaptur IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.13, 02:24
      Dresów nie posiadam, a co do kaptura- np. mi jest o tej porze roku zimno, więc go zakładam.
      • Gość: kierowca Re: dres i kaptur IP: *.chelmno.mm.pl 26.12.13, 12:14
        Kapturowcy z Chelmna po prostu maja troszkie krwi Faszystowskiej, lubia napadac, upodobniaja sie do klu kluks klanu i nie chca byc rozpoznani za ich zle czyny. Mysle ze z braku pracy i zajecia powstaja grupy nacjonalistyczne.
        • Gość: chełminianka Re: dres i kaptur IP: *.opera-mini.net 27.12.13, 01:28
          a mi się poprostu wydaje że macie coś z głowami. Każdy się nosi tak jak lubi, o stylach jak i o gustach nie powinno się dyskutować. Ja osobiście nie lubię facetów noszących bardziej obcisłych spodni od swoich kobiet bo to dla mnie pedaling..
          • Gość: Facet Re: dres i kaptur IP: *.chelmno.mm.pl 27.12.13, 11:51
            Mniejsza z tym czy to "pedaling" , ale mezczyzni nie powinni nosic obcislych spodni. Cokolwiek klejnoty przegrzewaja sie co wplywa niekorzystnie na jakosc plemnikow.

• Gość: Nod Re: dres i kaptur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 14:05
              Jak dla mnie turysto ,jestes tylk turystą jednego miasta :) z ktorego dalej jak poza gmine nigdy nie wyjechales .....gdyby bylo inaczej wiedzialbys ze w Toruniu Bydgoszczy , czy innym Wroclawiu mlodziez chodzi podobnie ubrana. Onegdaj w kraju krolowala subkultura punk ! ale nie ograniczala sie tylko do Chelmna ! Punkowy styl krolowal w calym kraju a fryzura irokeza byla tak samo znana w calym kraju jak dzisiejszy dresiarz :)
              Wniosek jaki mi sie nasuwa to taki ze zaden z ciebie turysta !
              • Gość: Pustkowie Re: dres i kaptur IP: *.pl 27.12.13, 14:46
                Może będę monotematyczny, ale nie mogę się powstrzymać... Najśmieszniej wyglądają, kiedy przechodząc (o zgrozo) przez przejście dla pieszych spoglądają w lewo (a jak), spogląda w prawo (a jak) i co widzą? Bok kaptura. Ma jeden z drugim do tego kaptura tak ogromne zaufanie, że skoro kaptur mu nie mówi 'zajęte' wchodzi (żeby nie powiedzieć bardziej okrutnie) wprost pod nadjeżdżający samochód.

Latem to pół biedy bo samochód zdąży wyhamować, ale zimą macie marne szanse. Jednak zapewne wam o to chodzi, poleżeć na ortopedii w dużym mieście. Ubezpieczyciel pokryje Twoje straty, blachę się wyklepie, nóg pewnie nie uda się bez uszczerbku złożyć.
                • Gość: Oj Re: dres i kaptur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 16:20
                  Oj już nie macie się czego czepiac, babcie marudzą ze chodze bez czapki Wy ze w kapturze....mi nie przeszkadzają wasze bereciki i staromodne donaszane kurteczki
              • Gość: Turysta Re: dres i kaptur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 16:28
                To prawda żaden ze mnie turysta, zwykły, normalny ze mnie zjadacz chleba, to jest oczywiście tylko mój nick i to nie musi oznaczać, że tym kimś dokładnie jestem. Jakby już szukać analogii to jestem bardziej "turysta od święta" tak jak "kierowca niedzielny". Owszem bywałem w różnych miejscach i widywałem młodzież w kapturach i w dresach ale w Chełmnie to zjawisko wyróżnia się jeszcze bardziej wyraziście tak jakby przeciętna była dużo wyższa niż gdzie indziej ;) Dlatego napisałem ten post bo to "rzuciło mi się w oczy", żeby to była jedna, dwie, trzy osoby które akurat minąłem ulicą w Chełmnie to pewnie bym na to zjawisko nie zwrócił uwagi, ale to zjawisko było wręcz powszechne w Chełmnie. Tak jak w deszczowy dzień można spotkać ludzi z parasolką w ręku ;) Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i próby rozwikłania tego zjawiska i jeśli ktoś zna jeszcze jakąś odpowiedź to zapraszam i zachęcam do podzielenia się z forumowiczami ;)
                • Gość: malina Re: dres i kaptur IP: *.opera-mini.net 27.12.13, 20:37
                  noszą bo lubią, bo dobrze się tak czują...
                  • Gość: ss Re: dres i kaptur IP: *.chelmno.mm.pl 27.12.13, 21:35
                    mam 40 lat chodze w dresach i czasami jak piździ to naciagam kaptur . C o to ku... kogos obchodzi?! Ja pie... !!! Domagajcie sie sprzatniecia zasranego rynku. Ponoc taki monitorowany a nikt nie potrafi wyegzekwowac od właqscicieli psów aby sprzatali po swoich zasrancach. Najlepszego w Nowym Roku - WSZYSTKIM!!!
                    • Gość: Turysta Re: dres i kaptur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.13, 22:01
                      Co do tych psich odchodów to popieram w całości przedmówcę. To jest zresztą nie tylko problem Chełmna ale wielu Polskich miast. Ale wracając do wątku mnie to właśnie obchodzi ;) Jak można się dowiedzieć, nie tylko młodzież chodzi w kapturach ale nieco starsi też. Dodam jeszcze coś.. Mam rodzinę w Chełmnie i czasami odwiedzam Chełmno i byłem też w tamtejszej farze na Mszy Św. bardzo piękny kościół. Ale i tam też spotkałem młodych panów w dresach ;))) Wydawało by się że do kościoła przystoi nieco inny strój ale chyba faktycznie chyba jest coś na rzeczy... Dres i kaptur jest po prostu w Chełmnie ubraniem niemal kultowym ;) Noszą go młodzi, noszą go starsi, na ulicy i do kościoła, wyprowadzając psa czy na spacer z dziewczyną. Strój uniwersalny na każdą pogodę i dzień tygodnia ;) Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego weekendu :)
                      • Gość: malina Re: dres i kaptur IP: *.opera-mini.net 28.12.13, 13:07
                        myśle że w kościele liczy się chęć spotkania z Bogiem a nie strój gra pierwszą rolę.. Po za tym paru przedmówców stwierdziło że tak zwani dresi to luje itp a okazuje się że i w kościele tacy są. Więdz zastanówcie się zanim kogoś urazicie. Podobno nie szata zdobi człowieka czyż nie. P.S jestem kobietą i też czasem lubię wskoczyć w dresy bo jest to wygodne, a co inni o tym myslą to ich sprawa.
                        • Gość: Turysta Re: dres i kaptur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.13, 14:25
                          Owszem, masz wiele racji, wcale też nie mówię dres=luj itp. Nie chodzi tez by kogokolwiek urazić ale bardziej wyjaśnić to "zjawisko" i to jest tyko próba znalezienia odpowiedzi. Po przeczytaniu Twojego postu "Malina" skłaniam się do jednej z mojej teorii, że to gust chełmnianek właśnie po części determinuje taki a nie inny strój u mężczyzn w tym mieście ;) A mężczyźni chodzą tak by przypodobać się kobietom. Co do stroju w kościele i w innych miejscach.. Nie mówię, że strój jest najważniejszy ale w niektórych sytuacjach jest dość ważny i po prostu nie wypada ubrać się "jak chcę". Oczywiście w kościele liczy się chęć spotkania z Bogiem ale czy do ślubu też by Ci nie przeszkadzało gdyby Twój mężczyzna był w dresie? Albo na studniówce, na balu sylwestrowym albo do teatru? W wielu sytuacjach strój ma znaczenie i to jak idziemy ubrani w dane miejsce świadczy o nas. Dla mnie nie jest to samo, bieganie po lesie, wyjście z przyjaciółmi do pubu i wyjście na Mszę Św. do kościoła. Dlatego tez stosownie do sytuacji inaczej się ubieram. Natomiast wielu ma zgoła odmienne podejście do tej kwestii i wybiera dres i kaptur jako strój uniwersalny na każdą okazję ;)
                          • Gość: malina Re: dres i kaptur IP: *.opera-mini.net 28.12.13, 16:11
                            owszem masz wiele racji..
                            • Gość: Magda Re: dres i kaptur IP: *.chelmno.mm.pl 29.12.13, 18:41
                              Ja proponuje zakladac kapelusze to bardzo eleganckie nakrycie glowy, panowie w kapeluszach sa bardzo mescy i seksowni.
                              • Gość: ja Re: dres i kaptur IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.01.14, 23:57
                                A ja proponuję chodzić nago lubię jak mi flintą powiewa w tak mroźną pogodę jak mi się robią sopelki na jajach a suty mam jak wentyle od stara.:)
                                • Gość: sylwuch Re: dres i kaptur IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.14, 16:48
                                  z tymi jajami to przegiecie a z sutami to zenada. jestes na forum dyskusyjnym wiec podyskutuj ja dorosly czlowiek a nie jak sopel miedzy nogami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka