Gość: jadzixson IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.16, 09:12 Czy w weekend odbywaja sie kontrole lekarskie z zusu jesli ktos wie prosze o odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: konok 12345678 Re: zus IP: *.chelmno.mm.pl 10.10.16, 10:31 konok a co boisz sie czegos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: zus IP: *.cust.tele2.se 10.10.16, 16:55 Tak. Oni nigdy nie śpią. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: zus IP: *.tvgawex.pl 11.10.16, 01:38 NIE TYLKO ZUS Pracodawca może też kontrolować na własną rękę, np wytypować pracowników, którzy - z jego ramienia - odwiedzą w domu pracownika korzystającego ze zwolnienia lekarskiego. Upoważniony pracownik udaje się wówczas do pracownika przebywającego na zwolnieniu w domu i spisuje protokół z takiej wizyty. Jeśli zostaną wykryte nieprawidłowości, np. okaże się, że pracownika nie ma w domu, a w tym czasie spaceruje po centrum handlowym, albo jest w domu, ale remontuje mieszkanie, może zostać pozbawiony prawa do wynagrodzenia za ten okres. .......WIĘC PILNUJ SIĘ BO LICHO NIE ŚPI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baltazar Re: zus IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.16, 16:00 rozumiem, że zamysłem była chęć 'postraszenia' ludzi. Niestety nieudana. jestem lekarzem, mam uprawnienia do wystawiania druków ZUS ZLA. w praktyce wygląda to w ten sposób, że kontrole są baaardzo sporadyczne. jedyną osobą upoważnioną do oceny, czy pracownik faktycznie 'leczy się' a nie jedzie na narty jest ORZECZNIK ZUS. w żadnym wypadku KOLEGA Z PRACY! brednie niesłychane. Wystarczy, że podasz, że w trakcie zwolnienia lekarskiego będziesz przebywał tu i tam, np w domu, ale i u teściów/dziadków itp itd. Tak naprawdę kontrole to bat jedynie na tych, którzy biorą zwolnienie i idą do innej pracy - nie obejmuje to pracy w domu, na podwórku czy wizyty w galerii handlowej - gdyby jakimś cudem orzecznik zgłosił ów fakt, że byłeś w sklepie, na bazarze, w galerii handlowej itp to wystarczy że powiesz, że kupowałeś witaminę C i jesteś 'oczyszczony' z zarzutów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: zus IP: *.tvgawex.pl 11.10.16, 17:07 " Pracodawca może też kontrolować na własną rękę" to nie straszenie a przestroga że bywają tacy pracodawcy że tak robią ,BO ROBIĄ i nie jest to zakazane prawnie .... w dni wolne od pracy też można być skontrolowanym przez ZUS bo nadgorliwych nie brakuje za to mają profity ....jak to mówią w "zusie" wszystko zależy od długości zwolnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: zus IP: 171.25.230.* 11.10.16, 23:16 Oczywiście że chodzą. Jak nie z zusu to od pracodawcy. Co myślałeś że na l4 można robić co się chce. A na wymówke że byłeś po lekarstwa lepiej miej paragony. Nikt na słowo bez potwierdzenia nie uwierzy ci. Odpowiedz Link Zgłoś