amoremio 21.12.06, 22:12 Norman Davis: „Na początku wieku (XX) Ślązacy, Kaszubi i protestanccy Mazurzy mieli słabsze poczucie polskości niż mówiący po niemiecku mieszkańcy Gdańska." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballest Re: Norman Davis o Slonsku 21.12.06, 22:19 "Cytuje Daviesa- Mikrokosmos str.161: „Z istotnym wyjatkiem waznych srodkow miejskich, wiekszosc niemiecka na Gornym Slasku kurczyla sie na skutek polskie „rekolonizacji“. Na przyklad niemiecka populacja Beuthen (Bytomia) pomiedzy rokiem 1350 a 1500 spadla do zaledwie 53%“ Zaznaczam, ze na Gornym Slasku mieszkalo wtedy duzo Czechow i Morawian ! Odpowiedz Link Zgłoś
orgasmus Re: Norman Davis o Slonsku 21.12.06, 22:28 No to nie bylo wcale tak zle z ta "niemieckoscia" wtedy. Az 53% ? To co ? "Polacy" = 10-15% ? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Śląsk to słowiańska prowincja. 21.12.06, 22:46 A stix czym jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest je Nikim! 21.12.06, 22:58 stix to taki syneczek co w polskie mity wierzy! Odpowiedz Link Zgłoś
stix Niemieckie mity są świetne. 21.12.06, 23:04 Do kabaretu się bardzo dobrze nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Niemieckie mity są świetne. 21.12.06, 23:11 Stisiu, fto wos uochrzciou, fto wom dou niepodleglosc, fto wos finansuje? - tych zebrokow Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
stix Bardzo dobre mity. Zgłoś się do kabaretu. 21.12.06, 23:22 Do polskiego oczywiście. Śmiech to zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Do Stixa 23.12.06, 01:04 Czesc Stix, czytalem kilka Twoi wypowiedzi i choc nie podzielam Twojego puntku widzenia respektuje Cie. "> Ślązacy to Słowianie." To bardzo odwazna teza. Czy wziales po uwage, ze Polacy tez nie sa etnicznie czysci? Przypomina mi to nauke o rasach ludzkich. Kto jest aryjczykiem? Poslugujac sie tak prosta dedukcja mozna znalesc w zyciu codziennym wiele podobnych przykladow: Tlen bieze sie z powietrza. Woda pochodzi z kranu. Prad plynie ze sciany. Pieniadze daje bankomat. Proste, co nie?! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
black.ok Re: Do Stixa 23.12.06, 01:24 Czy Niemcy to germanie, to jest niejasna sprawa, Niemcy nie sa etnicznie czyści, być może nie są czystymi aryjczykami. A kto jest aryjczykiem? Na pewno nie chris:))) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Do Black.ok 23.12.06, 01:47 "A kto jest aryjczykiem? Na pewno nie chri > s:)))" Nie wiem czy jestem aryjczykiem, mam to tez w ...! Jestem urodzony na Gornym Slasku. Wychowalem sie dwujezycznie. Moja zona jest Polka, a nasze dzieci ucza sie dwoch jezykow (polskiego i niemieckiego; jeszcze nie chodza do szkoly (trzeci jezyk)). Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Re: Do black.ok 23.12.06, 01:49 Drogi Black.ok, jezeli mam Cie brac na serio, to nie wyciagaj wypowiedzi z kontekstu! OK? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os myle pojecia? 23.12.06, 01:37 Cytuje: "Przykładowo w Grodźcu koło Ozimka mieszkali czescy Ślązacy, którzy w ramach wysiedlania Ślązaków niemieckich i Niemców zostali także pozbawieni ojczyzny. Jakim prawem? Na jakiej podstawie? Konferencja poczdamska mówiła o przesiedleniu Niemców (czytaj. Ślązaków niemieckich) w żadnym punkcie nie było mowy o Ślązakach czeskich. Czyżby w ramach "czystki etnicznej", trzeba było także wyrugować to co nie było czysto polskie?" Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: myle pojecia? 23.12.06, 01:39 "Sam szef obozu Gęborski, 20 letni mężczyzna na tak poważnym stanowisku (!!??) przyznał, "że być może w obozie byli osadzeni Polacy, jednak mówili tak niezrozumiałą gwarą, że trudno było ich uznać za Polaków lub wyróżnić spośród Niemców". A oni po prostu mówili śląską gwarą. "W czasie przyjmowania do obozu nie brano pod uwagę ludzi, którzy faktycznie byli Polakami, a ich nawet najmłodsze dzieci władały językiem polskim" (protokół przesłuchania świadka Władysława Duchniaka). "Znęcano się również na tymi, którzy przyznawali się do narodowości polskiej" (Cień Łambinowic)" bye:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Śląsk to słowiańska prowincja. 23.12.06, 16:58 stix napisał: > Ślązacy to Słowianie. Tak,ale podobno Sląsk był wiecznie polski. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Norman Davies. 23.12.06, 20:42 "Służalczość wszystkich Niemców w stosunku do przedstawicieli Armii Czerwonej - raportował oficer sowiecki - jest trudna do opisania, a prostytucja wśród kobiet niemieckich budzi obrzydzenie. Nie niemieckie kobiety są gwałcone przez żołnierzy radzieckich, lecz odwrotnie, żołnierze Armii Czerwonej są napastowani przez sprostytuowane kobiety niemieckie" Odpowiedz Link Zgłoś