Dodaj do ulubionych

Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijakom

IP: *.aster.pl 29.08.11, 20:06
Gdyby Pieczewo było wsią lub miejscowością pod Olsztynem, możnaby mówić o ławkach w Pieczewie. Jednak od kiedy Pieczewo jest dzielnicą Olsztyna, POPRAWNĄ formą jest NA PIECZEWIE. Widać, że autor przyjezdny .
Obserwuj wątek
    • Gość: bez.sensu Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijakom IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.08.11, 20:25
      Ławki w Pieczewie
      W Pieczewie? W? Czy autor czytał to co napisał?
      Czy autorka tego tekstu skończyła chociaż szkołę podstawową? Czy może jest obcokrajowcem i z tego powodu nie radzi sobie z językiem polskim? A może.... <cenzura> <cenzura> <cenzura>!
      Pieczewo to obecnie nazwa osiedla, w języku polskim używamy zwrotu "w osiedlu" czy "na osiedlu"? A może przykładzik z pełnym zdaniem: "Ławki na osiedlu Pieczewo..." lub "Ławki na Pieczewie..."
      Czy może ławki też można spotkać W Nagórkach i W Zatorzu? Już wiem! Widziałem je W Starówce!

Ja rozumiem, że Agora przeciwdziała bezrobociu w Olsztynie, ale litości, jakieś wymagania trzeba stawiać!
      • mobydickzolsztyna Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak 31.08.11, 16:37
        Gość portalu: bez.sensu napisał(a):
        > Pieczewo to obecnie nazwa osiedla, w języku polskim używamy zwrotu "w osiedlu"
        > czy "na osiedlu"? A może przykładzik z pełnym zdaniem: "Ławki na osiedlu Piecze
        > wo..." lub "Ławki na Pieczewie..."
        > Czy może ławki też można spotkać W Nagórkach i W Zatorzu? Już wiem! Widziałem j
        > e W Starówce!

Uffff! Ale jestem pozytywnie zaskoczony!
        Internet źródłem poprawnej wiedzy? Ale się narobiło! Ale to prawda!

Odruchowo bym użył "w" i zajadle bronił słuszności tego!
        Bo "na zakładzie" to był mój stary wróg.
        Ale te "w Zatorzu" i "w Starówce" powaliło mnie.
        Całe życie człek się uczy i to by być może od Młodszych!

Tylko dlaczego ja się tym wcale nie martwię, lecz bezwstydnie cieszę?
        • Gość: old_nick Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak IP: *.olsztyn.mm.pl 01.09.11, 10:49
          mobydickzolsztyna napisał:
          > Całe życie człek się uczy i to by być może od Młodszych!

Gdybyś jeszcze pozbył się tej drażniącej maniery pisania raz po raz z dużej litery...
          • mobydickzolsztyna Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak 01.09.11, 16:12
            Gość portalu: old_nick napisał(a):
            > Gdybyś jeszcze pozbył się tej drażniącej maniery
            > pisania raz po raz z dużej litery...

Teoretycy neta przestrzegają przed PISANIEM MAJUSKUŁĄ, BO JEST TO KRZYK!
            Ale jeśli uważam za koniecznie krzyczenie, tak samo, jak bym w rozmowie podniósł głos, to jak mam to wyrazić w piśmie?
            No chyba, tak właśnie, jak to podpowiadają Netykietowcy: - MAJUSKUŁĄ?

Może Ci jednak w Twojej irytacji chodzi o przesadyzm Dużej Pierwszej Litery?
            Jak w powyższych: "Netykietowcy", "Ci", "Twojej" ?

Tak! W wielu przypadkach jest to byk. Mój byk! Świadomy, wyrachowany. Ukochany. Nieodrzucalny.
            To coś podobnego do przyspieszania (ponad moją "naturalną" szybkość) na wąskiej drodze, gdy za mną Ktoś się niecierpliwi. Albo do wpuszczania Nieszczęśnika z podporządkowanej drogi, gdy cała kolumna za mną trąbi na mnie.
            W odniesieniu do tego byka podśpiewuję: "Z moich wad jestem rad ..."

• Gość: Olsztyniak Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijakom IP: *.olsztyn.mm.pl 29.08.11, 20:53
      Polecam do wglądu służb ławeczkę za budynkiem Witosa 19, podobno piaskownice oraz ławeczka a także konik na sprężynie miał służyć dla dzieci, jednak jak dotychczas z wyżej wymienionych atrakcji korzystają jedynie pijani i hałaśliwi degustatorzy mocnych trunków , którzy schodzą się tam grubo po 22 i skutecznie umilają okolicznym mieszkańcom ciszę nocną .

• Gość: allensteiner Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijakom IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.08.11, 21:06
      Jarosław Lipiński, zastępca komendanta straży. - Uważają, że ławeczki są po to, żeby sobie na nich przysiąść i wypić wino.

Szkoda, że pan wicekomendant nie wyspecyfikował czynności, które jego zdaniem na ławeczkach wolno wykonywać. A może obok każdej ławeczki ustawić słupek z tabliczką, do czego ławeczka służy?

Przechodziłem tam kilka razy, owszem, nierzadko siedzą tam (a z braku miejsca i stoją) sympatyczni młodzi ludzie, czasem popijający piwo. Widocznie mają czas... Bywa, że rozmawiają dość głośno nie przebierając w słownictwie, ale to przecież zdarza się w każdym miejscu i z ławeczkami nie ma nic wspólnego. Doprawdy, osobnik leżący we własnych odchodach, to chyba halucynacje "czytelniczki".

Gdyby ławeczek było więcej - może by nastąpiła jakaś specjalizacja - na jednej starsze damy z pieskami, na drugiej i trzeciej całujące się pary w podziale na homo i hetero, na następnej amatorzy piwa, na kolejnej - może nawet wielbiciele wina z kartonów albo filateliści.

Dobrze, że ktoś od czegoś sensownego zaczął
    • Gość: iwaniuk Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.08.11, 21:09

Zostawcie ałtorke w spokoju.

Dziś w gazecie może pracować byle matoł bez matury (nowej).

No to pracują. I piszą "w Pieczewie".
      • mariusz2010 Post o ławkach, czy o W? 30.08.11, 10:44
        Gość portalu: iwaniuk napisał(a): >
        > Zostawcie ałtorke w spokoju. >
        > Dziś w gazecie może pracować byle matoł bez matury (nowej).
        > No to pracują. I piszą "w Pieczewie"
        Jak łatwo pokazać swoją mądrość na forum krytkując pisownię z ominięciem właściwego tematu. Dokopać anonimowo "wstrętnemu" dziennikarzowi i podbudowac w ten sposób własne ego. Pieczewo niedawno było miejscowością i może się zdarzyć tak jak napisano. Dziś jeszcze często mówi się "w Dajtkach", "w Likuzach", siłą rozpędu.
        A tak, dla podbudowania własnego ego, nie pisze się panie Iwaniuk "aktorke", tylko "aktorkę".
        I to by było na tyle;))))
        • Gość: z.nienacka Re: Post o ławkach, czy o W? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.08.11, 11:47
          Z rozpędu to ja wymagam poprawnej polszczyzny w prasie.
          Jeśli media mają prawo komentować i krytykować otaczającą nas sferę publiczną, są opiniotwórcze, a zatem są wzorem to tym bardziej nie powinna mieć miejsca taka sytuacja - a na strona gazety ma miejsce niemal codziennie.
          Pisanie o tym, że Pieczewo niedawno było miejscowością - sprostowanie, od prawie trzydziestu lat jest osiedlem wykracza poza wszelkie ramy rozmowy na jakiś sensownym poziomie intelektualnym.
          Czy Panu Mariuszowi zdarza się wtrącić coś w dyskusji z przyzwyczajenia o bieżącej sytuacji w Czechosłowacji lub o kiepskich stosunkach ze Związkiem Radzieckim po katastrofie w Smoleńsku?
          NIE RÓBMY Z SIEBIE IDIOTÓW! (autorzy z czytelników również)
    • Gość: Rej Mikołaj Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijakom IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.11, 22:17
      To są po prostu ławki w PieczYwie lub ławki w M(D)ajtkach.
    • q-ku zgłosimy a straż miejska przyjedzie? Chyba żart.. 30.08.11, 07:45
      na interwencję straży miejskiej nie liczyłbym, już się na tym sparzyłem. Zresztą olsztyńska policja też nie reaguje na zgłoszenia.
    • Gość: man Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak IP: *.devs.futuro.pl 30.08.11, 10:55
      na zatorzu jakiś czas temu zlikwidowano ławkę, bo ciągle okupowali ja menele
      • Gość: allensteiner Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.08.11, 11:32
        > na zatorzu jakiś czas temu zlikwidowano ławkę, bo ciągle okupowali ja menele

Chociaż ktoś coś na temat..... Cóż wam ta "aktorka" czy "ałtorka" zawiniła? Niestety, ludzie myślą, że po kursie samochodowym umieją jeździć, a po szkole umieją pisać i zaraz traktują to jako zawód.
    • Gość: val Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijakom IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.08.11, 15:09
      Czy pijak to obywatel drugiej kategorii i na ławce posiedzieć nie może?
      • Gość: allensteiner Re: Ławki w Pieczewie już są. Spodobały się pijak IP: *.olsztyn.vectranet.pl 30.08.11, 22:29
        > Czy pijak to obywatel drugiej kategorii i na ławce posiedzieć nie może?

Z akcyzy na alkohol wpływy do budżetu państwa wynoszą ok. 10.000.000.000 zł. Chyba opłaca się tu i ówdzie jakąś ławeczkę postawić.
      • mobydickzolsztyna Owszem, owszem! 31.08.11, 16:47
        Gość portalu: val napisał(a):
        > Czy pijak to obywatel drugiej kategorii i na ławce posiedzieć nie może?

Teraz jest czas strachu przed prawdziwymi i uczciwymi odpowiedziami. To przez Unię, czy jaką inną cholerę?
        A prawdziwa, uczciwa i odważna odpowiedź brzmi: tak!

To Trzeźwy ma być Królem Życia, a nie On, pokątnie w krzakach wzywający taxę, aby go gliny wcześniej nie "zabezpieczyły".

Niech mowa twoja brzmi: tak, tak, nie, nie.
        • Gość: też pieczewianka Re: Owszem, owszem! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 31.08.11, 17:01
          "Przewodnicząca osiedlowej rady liczy, że z czasem zmieni się jednak w miejsce rekreacji z prawdziwego zdarzenia. - Plany mamy ambitne. Chcemy, żeby powstała tam także sieć ścieżek rowerowych. Tylko na razie kasy na to brak - przyznaje Mikulska.

Może należałoby zacząć od zlikwidowania ogromnie wielkich pokrzyw, które zasłaniają to, co dzieje się z ich drugiej strony. Na to nie jest potrzebna strasznie duża kasa. Próbowałam tam chodzić z pieskiem. Niestety, inni też tam bywają. I dobrze,że bywają. Tylko źle, że nie widać ich, ani ich puszczonych luzem wielkich psów, których się boję. Kiedy te chaszcze były małe, to starałam się uciekać z tego "rekreacyjnego" miejsca, kiedy zauważyłam, ze idzie chamujło, które z nikim się nie liczy.
          • Gość: pieczewianka Re: Owszem, owszem! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.09.11, 10:12
            Tak często tam straż nie zagląda. Możecie żłopać, ale wyrzucajcie butelki do worków na śmieci. Nie cierpię wiochmenów puszczających tam luzem swoje psy. Uwierzcie, nie chodzi mi o małe maskotki. To miejsce publiczne i powinno służyć wszystkim w taki sposób, żeby każdy użytkownik czuł się bezpiecznie i postępował tak,żeby inni też tak się czuli. Niestety, chamstwo siedzi w wielu dwunożnych stworzeniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka