Dodaj do ulubionych

Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.12.11, 07:19
Jako uzupełnienia można potraktować wpisy z bloga Przewodniczącego SLD w Olsztynie:

krzysztof.kacprzycki.pl/?p=1503 - dotyczy placówki Konsularnej i połączenia kolejowego pomiędzy miastami partnerskimi

krzysztof.kacprzycki.pl/?p=1523 - tu o szkodliwym desancie PiS z Trójmiasta, komentarz do wizyty

krzysztof.kacprzycki.pl/?p=1541 tu ustosunkowanie się do nieodpowiedzialnej działalności posła PiS w regionie
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec_warm-m Idiota PiS_owski IP: *.mofnet.gov.pl 14.12.11, 07:26
      bredzi, co Jarosław mu kazał. Czekamy tu na Rosjan jak na zbawienie - mają kasę i lubią ją wydawać. A i o tańsze papierosy i benzynę będzie łatwiej. Szmit - WON do Watykanu!!!
      • Gość: gość z RP Re: Idiota PiS_owski IP: *.olsztyn.mm.pl 14.12.11, 07:39
        Osobiście daleki jestem od retoryki w w klimacie "idiota" ponieważ czułbym się upodobniony do Pana Szmita pod względem intelektualnym, kulturowym i światopoglądowym. Nie posiadam jednak legitymacji PIS i dlatego nie zamierzam używać pewnego rodzaju języka.
        Słyszałem raz wypowiedzi Pana posła S. w wąskim gronie i wiem że niem on nic wspólnego z kandydatem podczas wyborów o tym samym nazwisku.
        Nie powinniśmy być zaskoczeni stanowiskiem prowincjonalnego posła reprezentującego homofobiczną, zaściankową partię. Sam poseł Szmit sprawiał wrażenie irracjonalnego lęku przed własnym cieniem :)
    • Gość: LG Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.rev.sprintdatacenter.pl 14.12.11, 07:57
      To proste: BO JEST RUSOFOBEM.....I JEST Z PiS....
    • Gość: b28 Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.11, 08:09
      Przecie PISowcy muszą każda wypowiedź uzgodnić z Kaczyńskim więc co innego miał powiedzieć biedny Szmit?
      Szmit nie ma się czego obawiać, powinien się cieszyć, przecie będzie mógł się ścigać z kierowcami z Rosji, czyli to co lubi najbardziej.
      • Gość: żul Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: *.unimasz.pl 14.12.11, 08:24
        Nie po to chłopina latami zabiegał o jedynkę na liście, żeby teraz mieć własne zdanie czyt. inne niż prezes. A jak się tak boi aroganckich chłopaków z Rosji, to niech wyjdzie czasami nocą na miasto, to zobaczy aroganckich chłopaków z Polski, z Olsztyna, różnią się tylko tym od kolegów z Rosji, że maja mniej kasy.
    • Gość: K jak Krzysztof W PiS się nie myśli. W PiS się wykonuje rozkazy IP: 77.237.28.* 14.12.11, 08:18
      Wczoraj jego szalony Wódz gloryfikował Chiny.
      • Gość: GOŚĆ Re: W PiS się nie myśli. W PiS się wykonuje rozka IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:43
        KALININFRAD TO MAFIA
    • ewa1-23 Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu 14.12.11, 08:20
      Charakterystyczną cechą skrajnie prymitywnych ludzi jest całkowity brak tolerancji dla odmiennych poglądów (chociaż żądają oni szacunku dla własnych). Zamiast szermować argumentami plują zajadle na przeciwników. A może jakieś argumenty, jak pięknie rozwijała się współpraca z Rosjanami, kiedy nie było wiz? Albo, jakie korzyści odniesie nasze społeczeństwo z kontaktów z tak demokratycznym, praworządnym i pozbawionym mafii państwem? Nauczyły się prymitywy słow: rusofob, homofob, faszysta, rasista i powtarzają. A kto komu przeszkodzi być rusofobem?
      • Gość: K jak Krzysztof Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: 77.237.28.* 14.12.11, 08:21
        Spuśćmy zasłonę milczenia nad tym idiotą.
      • Gość: do Ewy1-23 Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.12.11, 08:34
        Droga Ewo

Zacznę od końca: posłowi, senatorowi, politykowi czy osobie na pewnych stanowiskach nie wypada wypowiadać pewnych słów. Tym bardziej, że nijak się mają do otwarcia ruchu granicznego - co z tego, że tam kradną? U nas też. Po prostu pewnym osobom nie wypada wypowiadać się w takim tonie. Wstyd mi za b.minster Fotygę, która w jeszcze gorszym tonie wypowiadała się. siedlisko zła, przestępczości? Zachęcam do odwiedzenia głębokich zakątków Moskwy, a później Afganistanu i kolejnych miejsc opanowanych przez prawdziwe siedliska zła! Ci ludzie w Kaliningradzie to tak jak i w Olsztynie - drobna mafia. Czemu nikt o tym nie wspomina, że w Olsztynie też jest mafia? Czemu nie zajmiemy się tymi sprawami? Czemu Panu Posłowi nie starczy odwagi żeby podjąć ten temat? A może boi się o swój samochód w Polsce?
        Rosja od czasu kiedy wprowadzili wizy bardzo mocno się rozwinęła, mocno czerpie z zachodnich wzorców, ich mentalność jest trochę inna niż jak to większość pamięta pseudo biznesmenów na rynku, sprzedających papierosy, wódkę i elektronikę. Polska również w tym czasie się zmieniła i może zaoferować dużo więcej niż w latach 80 czy 90. Chociażby lepszą jakość hoteli, dobrą kuchnię, biżuterię, trochę atrakcji turystycznych, oraz przede wszystkim baseny, aquaparki - czyli coś, czego w Rosji brak. Jestem więcej niż pewien, że Rosjanie chętnie będą korzystali z baz hotelowo-rozrywkowych w Olsztynie, Mikołajkach czy w Trójmieście. Czy te argumenty są wystarczające aby podjąć dyskusję czy też będziesz nadal uznawała, że jestem prymitywem?
        • ewa1-23 Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o 14.12.11, 09:20
          OK, jesteś na dobrej drodze. Kontynuuj....
          • Gość: do ewy1-23 Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.12.11, 09:53
            Ale co mam kontynuować? Przedstawiłem argumenty, od Ciebie nie usłyszałem żadnych. Jak na razie to wygląda na to, że zgadasz się z Posłem, tylko po to żeby się z nim zgadzać.
            • ewa1-23 Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o 14.12.11, 10:27
              Po pierwsze - nigdy nie byłam zwolenniczką PIS, więc nie odnoś moich wypowiedzi do P. Szmita.
              Po drugie: ciągle nie wiem, PO CO otwieramy granice Schengen Rosjanom (bo wystarczy, że przesiądą się do samochodów z inną rejestracją i dojadą, gdzie zechcą - nikt im nie przeszkodzi.
              Jakie są korzyści polityczne? Żadne. Rosja ciągle nam grozi (a to Iskandery, a to atomówki), szydzi z krewnych ofiar Katynia (bo nie znali swoich ojców..), na koniec jest typowym państwem rozbójniczym ( Miedwiediew, wściekły na Turkmenistan i Azerbejdżan w sprawie gazociągu Nabucco zagroził, że zastosuje "wariant gruziński", czym przyznał się do napaści na Gruzję i grozi kolejną). Ostatnie sfałszowane wybory świadczą, że nie jest to w żadnym wypadku państwo demokratyczne i Polska nie uzyskała żadnych korzyści politycznych z grzeczności, jaką jest otwarcie Rosjanom granic UE.
              Korzyści gospodarcze? Bogaci Rosjanie podróżują po całej Europie (miałam okazję widzieć ich zachowanie, podbudowane grubymi portfelami), natomiast nasz region liczy na.....przemyt. Czyż to nie jest żałosne? Nie wierzę w cudowny najazd rosyjskich turystów, który przyniesie nam kokosy.
              A co z korzyściami dla naszych turystów? Byłam w Obwodzie dwukrotnie i nie wyniosłam dobrych wrażeń ( poza radością, że uratowałam głowę, bo przechodzenie w Kaliningradzie przez jezdnię odbywa się na własną odpowiedzialność(samochód ma pierwszeństwo, pasów brak), a jazda taksówką była tak ekstremalna, że jako kierowca starałam się zamknąć oczy (przepisy nie obowiązują)). Poza tym - byłam świadkiem dwukrotnego pobierania łapówek/opłat przez milicjantów za nic. I czego by nie powiedzieć, to jednak zły stan sanitarny toalet, brudne szyby w oknach (domow i pojazdów) są faktem - tego się nie przeskoczy. A zatem - wyjazd do Rosji nie jawi się jako atrakcyjny, a może być niebezpieczny. Zresztą - jak mówią Rosjanie - pażywiom, uwidzim.
              Martwię się tylko, czy z powodu niedopilnowania szczelności granic nie wylecimy ze strefy Schengen, lub nie będziemy mieli innych nieprzyjemności.
              A tak przy okazji - czy wyobrażasz sobie wypowiedzenie tej umowy przez Polskę z powodu naruszania przez Rosjan zasad? Przecież oni wtedy zagrożą nam nie tylko atomówkami!
    • Gość: GG Poseł Szmit ma rację IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 08:43
      Komentarze do wypowiedzi posła Szmita to bezrozumny bełkot pozbawiony jakichkolwiek argumentów, naładowany wyłącznie antypisowską histerią. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem wypowiedź posła, żeby przyznać mu rację:
      "Są z tym otwarciem związane pewne szanse na ożywienie handlowe i turystyczne. Ale nie powinniśmy w takich sprawach zachowywać się naiwnie i podchodzić zbyt optymistycznie".

• Gość: rusofil Re: Poseł Szmit ma rację IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.11, 09:20
        100%prawdy - trzeba podejść do tego rozsądnie i z dystansem - dla długotrwałych, obopulnych korzyści.
        Dziwne jest nasze społeczeństwo - opluwa i vetuje jakby na jakiejś fali i bez zastanowienia.
    • Gość: pan Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 09:25
      panie szmit niech pan zajmie się problemami polskiej policji i prokuratury, wystarczy włączyć telewizor aby zobaczyć co oni wyprawiają a nie martwić się o te służby w Rosji
    • Gość: marioss71 Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.12.11, 09:35
      Cała ta partia PIS na czele ze Szmitem szefem w Olsztynie ma potężne problemy z psychiką .Takich dupolizów Kaczyniaka nie było nawet w PZPR ,PIS mota się między młotem a kowadłem,chrześcijanie którzy są za karą śmierci ?,nie udało się z Rydzykiem to próbują zwrócić na siebie uwagę w inny sposób.Panie Szmit niech się Pan zajmie poważnymi problemami w Olsztynie,jako poseł niech Pan wypromuje Olsztyn i Warmię ,bona razie jedyne co Pan potrafi to tylko krytykować i jeść z ręki władzom PIS-u(aby tylko się utrzymać przy władzy) )
    • Gość: eee Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl.A.115.19.83.in-addr.arpa 14.12.11, 10:11
      Szmit nienawidzi Olsztyna. Taka jest prawda, udowodniał to przez wszystkie ostatnie lata kompletnie ignorując mieszkańców i nie wsłuchując się w ich głosy. Można być uparty, ale nie można być upartym w nieskończoność. Człowiek ten nie zrobił dla Olsztyna nic. Zupełnie niezorientowany w tym czym jest miasto i jego historia, zawsze ślepy ideologicznie. Żebym był dobrze zrozumiany - jestem zwolennikiem PiS. Jestem pisiorem i popieram niezależne Polskie państwo, ale Szmita niecierpię, uważam że to szkodnik. Dla regionalnego PiS-u to totalna porażka. To między innymi przez niego od tylu lat prawica nie potrafi przebić się w tym mieście.
    • Gość: załątwione! Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 10:18
      Radosław Sikorski, fot. Paweł Supernak PAP
      fot. PAP/Paweł Supernak Minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski i szef rosyjskiej dyplomacji Siergiej Ławrow podpisali dzisiaj w Moskwie umowę o małym ruchu granicznym między obwodem kaliningradzkim, a częścią Pomorza, Warmii i Mazur. Umowa może zacząć obowiązywać od lata.

Porozumienie umożliwi wielokrotne przekraczanie granicy polsko-rosyjskiej przez mieszkańców stref przygranicznych obu państw. Obejmie po stronie Polski w województwie pomorskim: Gdynię, Gdańsk, Sopot oraz powiaty pucki, gdański, nowodworski i malborski, a w województwie warmińsko-mazurskim: Elbląg i powiaty elbląski, braniewski, lidzbarski, bartoszycki i Olsztyn, jak również powiaty: olsztyński, kętrzyński, mrągowski, węgorzewski, giżycki, gołdapski i olecki.

• Gość: eee-tam Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 11:07
      Zgadzam się z opinią forumianina o nicki "eee". Problemem jest osoba samego S. o którym wypowiedzenie dobrego słowa jest niemożliwe. Człowiek ten nienawidzi innych ludzi, własny czubek nosa jest dla niego wszystkim. Śmierć Szczygły umożliwiła mu zostanie posłem i jest to dla niego cel sam w sobie i nadrzędny. Te elementy powodują że część opinii jest taka jaka jest. Sam podchodzę do sprawy dość powściągliwie. Na pewno ucieszą się mrówki oraz drobni przemytnicy z obu stron. Usługo seksualne potanieją. Rozwój stosunków gospodarczych po obu stronach granicy zależy od decyzji podjętych każdorazowo w Moskwie i ruch przygraniczny na to nie ma wpływu. Dzisiaj można w obwodzie wydzierżawić np 500 ha i założyć tam gospodarstwo rolne będąc Polakiem. Nikt takiego jeszcze nie założył bowiem musiałby posłużyć się rosyjskim pracownikiem (a to skutecznie odstręcza biorąc jego wydajność i nawyki nieodpłatnego dzielenia się owocami jego pracy). Kilku polskich przedsiębiorców w obwodzie podległo procesowi dekapitacji (min. dwóch przedsiębiorców którzy pojechali dokonać zakupów surowca tartacznego i mieli przy sobie kwotę 7000 USD).
      Z ta zarazą rozprzestrzeniającą się na teren UE byłbym spokojny. Nie wystarczy bowiem przesiąść się do samochodu na polskich numerach rejestracyjnych trzeba jeszcze ukraść polski dowód osobisty. Tak czy inaczej chyba dużo szumu w kwestii gospodarczo w zasadzie nieznaczącej. Uruchomienie bezpośredniego połaczenia kolejowego Olsztyn-Kaliningrad z odprawą w Olsztynie poszerza teren działań mrówek o Olsztyn i okolice. Samo w sobie zachęcające ale nam globalnie chodzi o wyższe cele. Otwarcie konsulatu w Olsztynie wobec zniesienia wiz jest nieporozumieniem. Sprawy wizowe stanowią clue działań konsulatu. Sprawy wymiany należą do ambasad.
      • zygzak_fro.net.pl Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o 14.12.11, 12:52
        Gość portalu: eee-tam napisał(a):
        Uruchomienie bezpośredniego połaczenia kolejowego Olsztyn-Kaliningrad z odprawą w Olsztynie poszerza teren działań mrówek o Olsztyn i okolice.

Nie zgadzam się z tą tezą. W jaki niby sposób tzw. "mrówki" mają korzystać z pociągu do którego bilet będzie kosztował pewnie ok. 100 zł a w trakcie jazdy będą kontrole? Przecież to bez sensu. Ten pociąg nie jest dla "mrówek" ale dla normalnych ludzi - turystów i osób jadących do Olsztyna w interesach.
        • grzymowiczmusiodejsc Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o 14.12.11, 22:26
          poseł Szmit wie lepiej!
    • Gość: kotrowiak Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.uwm.edu.pl 14.12.11, 11:16
      Bo pan poseł jest mocno zakompleksiony i ma wypaczony obraz rzeczywistości. Żal i człowieka i tej partii, łączacej nieudaczników i frustratów.
    • Gość: Ziomal Odprawa celna IP: 195.80.190.* 14.12.11, 12:07
      Czy napewno odprawa celna na stacji w Olsztynie skrocila by postoj na granicy?
      Niejestem rozeznany w temacie ale czy na granicy nie trzeba wymieniac zawieszenia wagonow? Jaka szerokosc maja tory kolejowe na trasie do Kalinigradu?
      • Gość: ccc Re: Odprawa celna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 12:16
        Tam chyba w ogóle nie ma torów łączących granicę obwodu z Królewcem. Przypomnę że przed wojną do Królewca biegły trasy komunikacyjne promieniście min autostrada Elbląg- Królewiec, drogi kolejowe Korsze-Królewiec, które zostały przez Rosjan rozebrane i ze strony polskiej kończyły się w polu.
    • Gość: Toski Obawy Olsztynianina IP: *.olsztyn.mm.pl 14.12.11, 14:03
      Jestem z Olsztyna i nie życzę sobie tutaj zorganizowanej ruskiej mafii, ani drobnych ruskich złodzieji. Przestępczość wzrośnie i poskutkuje to tylko wzrostem wydatków na policję itp.
      • Gość: do Toski Re: Obawy Olsztynianina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 15:00
        Zorganizowana mafia mój drogi ma tyle kasy, że nie musi ustawiać się w kolejce po jakieś "zezwolenie na wyjazd" Oni już maja wizy dawno i jesteśmy za ciency, żeby nami się zainteresowali. Twoje obawy mogą dotyczyć drobnych złodziejaszków, których i u nas pod dostatkiem. Twoje myślenie ogranicza się do własnego nosa i nie przyjmujesz racjonalnych argumentów. Jestem pewna, że nigdy nie byłeś w Kaliningradzie i powtarzasz jakieś brednie, których Tobie naiwnemu ktoś naopowiadał, może nawet dla żartu, aby ciebie wystraszyć. Żyjemy w 21 wieku, kumasz?
        • Gość: Toski Re: Obawy Olsztynianina IP: *.olsztyn.mm.pl 14.12.11, 18:00
          XXI wiek Rosji nie obowiązuje. Ja w Rosji nie byłem, ale masa moich znajomych była. Naprawdę dużo nasłyszałem się o dziczy, która tam panuje.

I jaki czubek własnego nosa? To nasz wspólny interes, żeby tych złodziei nie wpuszczać. Jakie my z tego zyski mamy mieć? Turystyka oczywiście będzie, ale tylko ta złodziejska.
    • ewa1-23 Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu 14.12.11, 18:57
      Mało nie popłakałam się ze śmiechu - UE chce sankcji dla Rosji, jakichś zakazów wjazdu
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10818193,PE_chce_nowych_wyborow___Rosja_nie_spelnia_standardow_.html
      A Sikorski podpisuje umowę o ruchu bezwizowym.....
    • privus Proste 14.12.11, 19:01
      Wywiad GURU miał znacznie większe rozeznanie w sytuacji, niż nasza bezpieka. Sądzę, że dla rzeczonego nie jest to żadną tajemnicą.
      • grzymowiczmusiodejsc Re: Proste 14.12.11, 22:27
        Słyszałem z ust posła Szmita że to ludzie powiązanie z SLD maja taką wiedzę.
        • Gość: mk Re: Proste IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 22:58
          Być może. Wcześniej czy później prawda balkonowa zobaczy światło dzienne chociaż by dla przewietrzenia tej tworzonej stęchłej atmosfery wokół pseudo męczenników :)
    • Gość: Kola Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: *.centertel.pl 14.12.11, 21:38
      się stało
      wirtualnapolonia.com/2011/12/14/bez-wiz-do-kaliningradu/
      • Gość: mk Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.11, 23:00
        Mnie tam to nie przeszkadza. Nawet z chęcią wybiorę się z samej ciekawości do Kaliningradu.
    • Gość: Gość Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:38
      POSEŁ SZMIGT MA NIESTETY RACJE.
    • Gość: JANUSZ Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:39
      POSEŁ SZMIDT MA RACJĘ
    • Gość: GOŚĆ Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:42
      BYŁEM W KALININGRADZIE-STRASZNE DZIADOSTWO
    • Gość: JERZY Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:44
      TEN SZMIDT MA RACJE
    • Gość: ZENEK Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:46
      SZMIDT MA RACJE.
    • Gość: GOŚĆ Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z obwodu IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.12.11, 21:47
      WIEMY CO TAM JEST-NIE PISZCIE BZDUR.
      • Gość: mix Ale IP: *.180.178.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 22:04
        zupełnie nie ma racji :)
    • Gość: czytelnik Re: Dlaczego poseł Jerzy Szmit boi się Rosjan z o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 17:01
      Szefa się trzeba słuchać bo źle się może skończyć. Przecież za niecałe cztery lata wybory. A o prace trudno, szczególnie za taką kasę jaką dostaje poseł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka