nekroskop88 Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.05, 21:14 jest, chociaż nie byłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.07.05, 21:14 Dawno nie byłem :( Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.05, 21:15 Gość portalu: Ed napisał(a): > Dawno nie byłem :( a więc zapraszam,przystanek Olecko jeszcze trwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 23.07.05, 21:19 Mam teoretycznie jeszcze parę dni wolnego, tylko nie wiem, czy się uda mi właściwie poukładać aktualny harmonogram urlopowy. Ale kto wie, czy nie zrobię sobie takiego jednodniowego wypadu? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.05, 21:22 Gość portalu: Ed napisał(a): > Mam teoretycznie jeszcze parę dni wolnego, tylko nie wiem, czy się uda mi > właściwie poukładać aktualny harmonogram urlopowy. Ale kto wie, czy nie zrobię > sobie takiego jednodniowego wypadu? Kiedy tylko chcesz,przyjeżdżaj:) Turysci są u nas przez całe wakacje! pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: www.przystanek.pl to adres stronki:) 23.07.05, 21:22 nigdy tam nie byłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.05, 22:04 bez up ;) przyjeliśmy , ze Olecko jest piękne , ale piekniejszy jest Olsztyn ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oletzky Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:46 Nieprawda, Olsztyn to obciach, nawet nie ma co porownywac do Olecka ... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.07.05, 22:47 dobra , zgadzam się , tylko już nie podnoś watku - Olsztyn w czolówce ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oletzky Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:07 OK, przyjmuje do wiadomości - i piekne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bad_habit Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.isb.com.pl 24.07.05, 23:14 i w tej chwili tętni życie kulturalnym;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.141.* 25.07.05, 09:42 Mieszkam w Olecku 27 lat i nic pięknego w nim nie widzę.Jest miastem nędzy,biedy,dziesiątek bezpańskich psów kulawych.Młodzież coraz bardziej spada na dno.Wystarczy popatrzeć jak młodzież z Olecka bawi się na pólrotundzie aż żal na to patrzeć.Poprostu-żadnej nadziei na lepsze jutro.Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.07.05, 16:58 Gość portalu: ja napisał(a): > Mieszkam w Olecku 27 lat i nic pięknego w nim nie widzę.Jest miastem > nędzy,biedy,dziesiątek bezpańskich psów kulawych.Młodzież coraz bardziej spada > na dno.Wystarczy popatrzeć jak młodzież z Olecka bawi się na pólrotundzie aż > żal na to patrzeć.Poprostu-żadnej nadziei na lepsze jutro.Pa. ja mieszkam 19,a jeśli chodzi o młodzież,cóż,nic na to njie poradzę:/ wszędzie jest tak samo,ta sama młodzież:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robiii Re: OLECKO jest piękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.195.139.* 25.07.05, 10:33 olecko piękne? a czemu nie ale tylko dwa tygodnie w roku tej piękności a reszta to małomiasteczkowa egzystencja ani ładniej ani brzydziej niż gdzie indziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi a forum Olecka puste.............................. 25.07.05, 18:50 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=95 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Olecko 25.07.05, 20:32 Ciekawe skąd ta nazwa miasteczka ? Wydaje się jakby to miasteczko mialo 44 lat li tylko . Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Olecko 25.07.05, 20:50 przepraszam , zle policzyłam - miasto istnieje od 1946 roku No to co Łolsztyn ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Olecko 26.07.05, 16:40 rita100 napisała: > przepraszam , zle policzyłam - miasto istnieje od 1946 roku > No to co Łolsztyn ;) prawa miejskie otrzymało w 1560 roku,początkowo nazywało się Margrrabowa a potem Treuburg no i Olecko osatecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Olecko 26.07.05, 21:05 Co to znaczy ostatecznie nazwano Olecko ? Czy była jakaś debata w 1946 roku nad nazwą miasta ? Dlaczego nie zostawiliście nazwy mazurskiej np. Margrabowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Olecko 26.07.05, 22:09 rita100 napisała: > Co to znaczy ostatecznie nazwano Olecko ? > Czy była jakaś debata w 1946 roku nad nazwą miasta ? > Dlaczego nie zostawiliście nazwy mazurskiej np. Margrabowo ? > nie wiem,bo prostu zmieniali się "właściciele" miasta i dlatego wielokrotnie zmieniano nazwę,a że było w rękach Niemców przez tyle lat... Mam w domu książkę o Olecku,musiałabym przeczytać dokłądniej jak to się stało,mie się podoba nazwa Treuburg:) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Olecko 26.07.05, 22:12 rita100 napisała: > Co to znaczy ostatecznie nazwano Olecko ? > Czy była jakaś debata w 1946 roku nad nazwą miasta ? > Dlaczego nie zostawiliście nazwy mazurskiej np. Margrabowo ? > www.olecko.com/historia.htm tu jest w skrócie historia miasta:) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Olecko 26.07.05, 22:26 W puszczy Galindzkiej na wąskim cyplu między jeziorem Oleckie Wielkie , oraz nazwa pochodzi od zamku Oletzko - tak nazywanym. Nazwa miasta ładna, związana z ziemią - podoba mi się Olecka - pilnuj go jak oka w glowie ;))))))) Piękna nazwa, naprawdę , jest taka mazurska - fajnie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś