Dodaj do ulubionych

Dyscyplinowanie gimnazjalisty

IP: *.dynamic.mts.net 01.03.06, 21:01
Zdyscyplinowany za jeden głupi wybryk? I słusznie. Zapalenie papierosa,
naubliżanie nauczycielowi, wagary itp - to czyny karygodne. Niech dzieciaki
zaczną mysleć o swojej przyszlości wcześnie. Wyjdzie im to na dobre.
Obserwuj wątek
    • Gość: MK Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:24
      A może Pan Rektor by tak poszedł na miesięczną praktykę do któregoś gimnazjum.
      Niech wypowie się po.
      • Gość: AAdaś Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:25
        Na praktykę? Jako gimnazjalista oczywiście?
        • Gość: da mass Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 00:13
          jestem w 100% pewien kompetencji kuratora żakowskiego i wierze w jego dobre
          zamiary lecz nie można stawiać zachowania ponad wiedze ucznia/////trzeba by to
          było przedyskutować w bardzo obiektywnym gronie i ustanowić konkretne
          zasady....wierze że waldi da rade temu sprostać....!!!
    • Gość: ja Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.olsztyn.mm.pl 02.03.06, 01:41
      Wszyscy, włącznie z Panem Rektorem, macie rację, ale chyba nie chccie mieć
      wiedzy na ten temat. Przecież nikt nie mówi o tym, że o przyjęciu ma decydować
      ocena zachowania. Ocena ta może decydwać tylko w sytuacji kiedy z kilku
      najsłabszych uczniów z taką samą ilścią punktów może dostać się np. jeden.
      Wtedy komisja kwalifikacyjna ma prawo wziąć pod uwagę ocenę zachowania. Na sumę
      punktów decydujących o przyjęciu do szkoły ponadgimnazjalnej mają wpływ głównie
      wyniki nauczania (oceny z przedmiotów wskazanych przezszkołę), wyniki egzaminów
      zewnętrznych, dodatkowe pnkty za szczególne osiąnięcia (np. konkursy i
      olimpiady). Najlepsi uczniowie (w granicach 120-160 punków) dostaną się napewno
      w pierwszej kolejności. Jeśli granicą dolną wolnych miejsc będzie np. 50pkt,
      zostanie jedno wolne miejsce, a trzech uczniów będzie miało te 50pkt. to
      komisja kwalifikacyjna ma prawo przyjąć tego ucznia, który ma wyższą ocenę
      zachowania. Proste??? No i chyba nie ma afery??? A swoją drogą to na ocenę
      zachowania składa się wiele czynników, a nie tylko "grzeczność" i posłuszeństwo
      ucznia. Dziwne, że Pan Rektor-pedagog nie ma tej świadomości.
    • Gość: ja Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.olsztyn.mm.pl 02.03.06, 01:44
      To jest, Panie Redaktorze, ocena zachowania, a nie ocena z zachowania. Dobrze
      czasami mieć chociaż podstawową wiedzę na temat, o którym informuje się
      czytelników
    • Gość: gazunia Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.aster.pl 02.03.06, 02:23
      Nikt nikomu nie obniży oceny zachowania w trzeciej klasie za jeden głupi
      wybryk! Taki delikwent musi sobie naprawdę mocno na nią zapracować więc nie
      sądzę, zeby tego rodzaju kryterium łamało zycie, bo ktoś zapalił raz w zyciu
      papierosa i mial pecha, że został złapany. Zresztą z tego co wiem w Warszawie
      ocena zachowania już dawno jest brana pod uwagę i dobrze! Na moich
      gimnazjalistów to dobry straszak
    • Gość: gaba Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 08:14
      Może w takim razie kształcić nauczycieli tak, aby ich uczniowie nie mieli złych
      ocen z zachowania, Panie Rektorze? Łatwo być pedagogiem teoretykiem.
    • Gość: Mama gimnazjalisty Re: Dyscyplinowanie gimnazjalisty IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.03.06, 09:30
      Może to i dobry pomysł, ale niech najpierw Szkoły sie zdyscyplinują.Moje
      dziecko miało przez ostatnie dwa dni tzw, próbny egzamin gimnazjalny- przerwa w
      zajęciach,obowiązkowe ubrania galowe, sprawdzanie legitymacji, wizytatorzy z
      Łomży itp.Okazało się , że gimn.nr III ma egzamin przesuniety w czasie o jeden
      dzień, ale te same testy - czyli nietrudno sie domyslić, że wiekszość wiedziała
      jak ma pisać. Np, moje dziecko cały wczorajszy wieczór spędziło na Gadu-Gadu
      podając znajomym z "trójki" co było na teście, który pisało rano.Potem będzie
      ogłaszanie wyników (chociaż to niby jest próbny test), komentowanie,
      analizowanie, rankingi, rozpaczliwe apele o pieniądze dla nauczycieli
      sprawdzajacych - no właśnie, co spawdzających?Wiedzę czy cwaniactwo, a może
      umiejętność dostosowania sie do życia?Skandal!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka