Dodaj do ulubionych

Mieszkania coraz droższe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:00
wystarczy znac studium rozwojo , co porzedza plan zagospodarowania- a
studium ... tworzą....duczszki- k mac jasniej?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: chłopak z Powiśla Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 02:11
      "Cena za metr kwadratowy rozpoczyna się od 6 tys. zł"

Ooo, wysokie macie ceny jak na prowincję, drożej od Poznania czy Gdańska. W
      dzielnicy Warszawy Wesoła mogę kupić nowe mieszkanie o wiele taniej a nie w
      niespełna 200.000 miasteczku.
      • Gość: HAHA "Warszawa Wesola" IP: 141.194.5.* 26.01.07, 08:46
        To ma niby byc dzielnica Warszawy?? Administracyjnie jest, ale tak to nawet
        chodnikow nie macie na niektorych ulicach. Taki z Ciebie Warszawiak jak ze mnie
        Krakus. Nie porownuj podmiejskiej wioski pt. Wesola do miasta wojewodzkiego
        chlopaku "z Powisla".
        • Gość: izzi Re: "Warszawa Wesola" IP: 212.160.138.* 26.01.07, 09:25
          akurat waraszawa to najgorszy plebs w polsce, ja tam za darmo mieszkania nie
          chce (no chyba że mógłbym je szybko obchnąć..)
        • Gość: do haha Re: "Warszawa Wesola" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:26
          Gość portalu: HAHA napisał(a):

> To ma niby byc dzielnica Warszawy??

A Zacisze to lepsze???

Administracyjnie jest, ale tak to nawet
          > chodnikow nie macie na niektorych ulicach.

Co ma piernik do wiatraka?

Taki z Ciebie Warszawiak jak ze mnie
          >
          > Krakus. Nie porownuj podmiejskiej wioski pt. Wesola do miasta wojewodzkiego
          > chlopaku "z Powisla".

A to dobre. Chłopcze porównujesz niespełna 170 tysięczne miasto do Warszawy. I
          co z tego, że wojewódzkie (powiatowe są o wiele większe vide Częstochowa)
          jeżeli to Polska C. Jakie masz chłopcze zarobki w tym Olsztynie?
          • Gość: izzy Re: "Warszawa Wesola" IP: 212.160.138.* 26.01.07, 10:07
            dajcie sobie już siana z tą warszawą wreszcie, temat już wałkowany nie raz.
            Akurat dla mnie wielkość znaczenia nie ma, bardziej jakość ale jak to mówią
            każdy ma inny gust..
          • Gość: olsztyn Re: "Warszawa Wesola" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.07, 13:20
            człowieku ale ja za piętnaście trzecia sprawdzam czy jest porządek na biurku i
            zaginam do chaty w której jestem max po piętnastu minutach. codziennie mam czas
            na rozrywke, zabawe, książkę, rodzine i spotkania ze znajomymi. do jakiego
            autobusu nie wsiąde to dojade albo nad jezioro albo do lasu. zyje poprostu
            wolniej i lepiej -zero presji, zero pośpiechu. i skoro jest tak super w wawce
            to czemu wszyscy zanjomi albo z niej już wrócili albo płaczą że ich życie toczy
            się od weekendu do weekendu w olsztynie. z zarobkami tez bym tak nie wyskakiwał
            bo jezeli potrafisz znalezc dobra prace to różnica naprawde nie powala.
    • Gość: wolny rynek Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:07
      Pytanie za 100 punktów. Jaka jest zdolność kredytowa przeciętnie zarabiającego
      olsztyniaka? Czy będzie go stać przykładowo na 60-metrowe mieszkanie za 6 tys.
      PLN?
      • Gość: the edge kończy się zdolność kredytowa olsztyniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:27
        Można przyjąć, że:

• Czteroosobowa rodzina z dochodem netto 2000 zł uzyskiwanym z tytułu umowy o
        pracę na czas nieokreślony, zamieszkała w małym mieście, bez samochodu i
        kredytów może liczyć na pożyczkę do wysokości 110 tys. zł w złotych (PLN) i 90
        000 zł we frankach szwajcarskich (CHF).

• Czteroosobowa rodzina z dochodem netto 3000 zł uzyskiwanym z tytułu umowy o
        pracę na czas nieokreślony, żyjąca w dużym mieście, z samochodem, ale bez
        kredytów - do 260 tys. zł w złotych i 200 tys. zł w we frankach szwajcarskich.

• Trzyosobowa rodzina z dochodem netto 4000 zł uzyskiwanym z tytułu umowy o
        pracę na czas nieokreślony mieszkająca w Warszawie - do 400 tys. zł w złotych i
        320 tys. zł we frankach szwajcarskich.
      • Gość: ek Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.zeto.olsztyn.pl 26.01.07, 11:41
        360.000 za mieszkanie...
        - gdyby byla to 1 osoba to musialaby zarabiac okolo 3700 NETTO zeby miec taka
        zdolnosc, dajcie znac gdzie tyle placa w Olsztynie :D
        - no ale powiedzmy ze to za duze mieszkanie na 1 osobe ;) wiec mamy juz
        3-osobowa rodzinke, dwoje z nich powiedzmy zarabia - musieliby wyciagnac razem
        okolo 4500 NETTO, srednio 2250 NETTO na osobe - w 2006 roku średnie
        wynagrodzenie w regionie bylo na pozioie 1400 NETTO na osobe.
        Wnioski wyciagnijcie sami...
        • Gość: carla Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.07, 13:25
          tłuki jestescie - przeciez to luksusowe osiedle apartamentowców połozone nad
          brzegiem jeziora - w wawie za takie cos to by trzeba było płacić min. po 20 tys
          za metr. dlatego nie ma co przeliczac ceny na zdolnosc kredytowa osoby o
          przecietnych dochodach bo to sa mieszkania dla burzuji.
          • Gość: the edge Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 15:08
            Gość portalu: carla napisał(a):

> tłuki jestescie - przeciez to luksusowe osiedle apartamentowców

Czy Ty widziałaś kiedyś apartamentowiec? To zwykłe bloki. Nowe Mikołajki są
            lepsze.

połozone nad
            > brzegiem jeziora

Ani to duże jezioro ani czyste.

- w wawie za takie cos to by trzeba było płacić min. po 20 tys
            >
            > za metr.

Panienko, w Wawie nie ma takich cen.

dlatego nie ma co przeliczac ceny na zdolnosc kredytowa osoby o
            > przecietnych dochodach bo to sa mieszkania dla burzuji.

Przeliczanie ceny na zdolnosc kredytowa to tylko swobodne przemyślenia nad tym
            ja długo jeszcze będzie stać ludzi na mieszkania.
            • Gość: carla Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.07, 20:13
              czy ty widziałeś te budynki które mają powstać? apartament nie oznacza
              trzydziestu kondygnacji tylko luksusowe mieszkanie o dużej powierzchni w
              budynku na luksusowym osiedlu. jezioro akurat jest w miare czyste, a płaci się
              za to że mieszkanie jest nad jeziorem a nie w centrum miasta w blokowisku.
              Takie ceny są - apartamentowiec libeskinda, a i w innych by były gdyby były w
              niskiej zabudowie nad brzegiem jeziora - warszawiaki by się o takie coś
              pozabijały.

odnośnie przeliczania zdolności kredytowej - po namysle zgadzam się (tym
              bardziej ze na rynku wtornym cena nowych mieszkan zaraz moze dobic do 7000 za
              metr)
              • Gość: the edge Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:16
                Gość portalu: carla napisał(a):

> czy ty widziałeś te budynki które mają powstać? apartament nie oznacza
                > trzydziestu kondygnacji tylko luksusowe mieszkanie o dużej powierzchni w
                > budynku na luksusowym osiedlu.

Nasi developerzy nader często mają skłonności do nazywania zwykłych mieszkań
                apartamentami, zresztą bywają i apartamenty 40-metrowe.

jezioro akurat jest w miare czyste, a płaci się
                > za to że mieszkanie jest nad jeziorem a nie w centrum miasta w blokowisku.
                > Takie ceny są - apartamentowiec libeskinda

Złota 44 cały czas jest w sferze planów a takich cen nie ma np. w Gdyni w Sea
                Towers.

, a i w innych by były gdyby były w
                > niskiej zabudowie nad brzegiem jeziora - warszawiaki by się o takie coś
                > pozabijały.

Myślę, że Warszawiakom aż tak bardzo by nie zależało na tym osiedlu. Nie są oni
                aż tak głupi by pchać się do większego miasta kiedy 100 km dalej na wschód są o
                wiele bardziej urokliwe miejsca ja osobiście wolałbym kupić coś w Nowych
                Mikołajkach. A jez. Krzywe jest niczym nie wyróżniającym się jeziorem jakich
                setki na Mazurach. Mam domek niedaleko Puszczy Piskiej na Mazurach - ponad
                polowa wsi to mieszkańcy Warszawy i wciaz są nastepni. Oni wlasnie takich
                miejsc szukają.

>
                > odnośnie przeliczania zdolności kredytowej - po namysle zgadzam się (tym
                > bardziej ze na rynku wtornym cena nowych mieszkan zaraz moze dobic do 7000 za
                > metr)

To trudno przewidzieć, ale to możliwe. Ja w każdym bądż razie zamiast wybulić
                7.000 zl/m wolalbym kupic cos np. w Barczewie i stamtad dojezdzac do pracy.
                • Gość: the edge Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:51
                  Przepraszam, korekta, w Barczewie już są oferty typu 77 m2 za 230.000 zl.
                  Kupowanie za tyle mieszkania nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia.
          • Gość: ek Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.zeto.olsztyn.pl 26.01.07, 15:27
            od wielu miesięcy obserwuję rynek mieszkaniowy w Olsztynie i wiedz że w takim
            razie sporo pojawiło się mieszkań "dla burżujstwa", z tym że są to mieszkania z
            rynku wtórnego, które sprzedawane są po 5-6 tyś. za metr (i żadne z nich
            apartamenty).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka