Gość: nikodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:00 wystarczy znac studium rozwojo , co porzedza plan zagospodarowania- a studium ... tworzą....duczszki- k mac jasniej?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chłopak z Powiśla Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 02:11 "Cena za metr kwadratowy rozpoczyna się od 6 tys. zł" Ooo, wysokie macie ceny jak na prowincję, drożej od Poznania czy Gdańska. W dzielnicy Warszawy Wesoła mogę kupić nowe mieszkanie o wiele taniej a nie w niespełna 200.000 miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAHA "Warszawa Wesola" IP: 141.194.5.* 26.01.07, 08:46 To ma niby byc dzielnica Warszawy?? Administracyjnie jest, ale tak to nawet chodnikow nie macie na niektorych ulicach. Taki z Ciebie Warszawiak jak ze mnie Krakus. Nie porownuj podmiejskiej wioski pt. Wesola do miasta wojewodzkiego chlopaku "z Powisla". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: "Warszawa Wesola" IP: 212.160.138.* 26.01.07, 09:25 akurat waraszawa to najgorszy plebs w polsce, ja tam za darmo mieszkania nie chce (no chyba że mógłbym je szybko obchnąć..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do haha Re: "Warszawa Wesola" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:26 Gość portalu: HAHA napisał(a): > To ma niby byc dzielnica Warszawy?? A Zacisze to lepsze??? Administracyjnie jest, ale tak to nawet > chodnikow nie macie na niektorych ulicach. Co ma piernik do wiatraka? Taki z Ciebie Warszawiak jak ze mnie > > Krakus. Nie porownuj podmiejskiej wioski pt. Wesola do miasta wojewodzkiego > chlopaku "z Powisla". A to dobre. Chłopcze porównujesz niespełna 170 tysięczne miasto do Warszawy. I co z tego, że wojewódzkie (powiatowe są o wiele większe vide Częstochowa) jeżeli to Polska C. Jakie masz chłopcze zarobki w tym Olsztynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzy Re: "Warszawa Wesola" IP: 212.160.138.* 26.01.07, 10:07 dajcie sobie już siana z tą warszawą wreszcie, temat już wałkowany nie raz. Akurat dla mnie wielkość znaczenia nie ma, bardziej jakość ale jak to mówią każdy ma inny gust.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztyn Re: "Warszawa Wesola" IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.07, 13:20 człowieku ale ja za piętnaście trzecia sprawdzam czy jest porządek na biurku i zaginam do chaty w której jestem max po piętnastu minutach. codziennie mam czas na rozrywke, zabawe, książkę, rodzine i spotkania ze znajomymi. do jakiego autobusu nie wsiąde to dojade albo nad jezioro albo do lasu. zyje poprostu wolniej i lepiej -zero presji, zero pośpiechu. i skoro jest tak super w wawce to czemu wszyscy zanjomi albo z niej już wrócili albo płaczą że ich życie toczy się od weekendu do weekendu w olsztynie. z zarobkami tez bym tak nie wyskakiwał bo jezeli potrafisz znalezc dobra prace to różnica naprawde nie powala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny rynek Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:07 Pytanie za 100 punktów. Jaka jest zdolność kredytowa przeciętnie zarabiającego olsztyniaka? Czy będzie go stać przykładowo na 60-metrowe mieszkanie za 6 tys. PLN? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the edge kończy się zdolność kredytowa olsztyniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 11:27 Można przyjąć, że: • Czteroosobowa rodzina z dochodem netto 2000 zł uzyskiwanym z tytułu umowy o pracę na czas nieokreślony, zamieszkała w małym mieście, bez samochodu i kredytów może liczyć na pożyczkę do wysokości 110 tys. zł w złotych (PLN) i 90 000 zł we frankach szwajcarskich (CHF). • Czteroosobowa rodzina z dochodem netto 3000 zł uzyskiwanym z tytułu umowy o pracę na czas nieokreślony, żyjąca w dużym mieście, z samochodem, ale bez kredytów - do 260 tys. zł w złotych i 200 tys. zł w we frankach szwajcarskich. • Trzyosobowa rodzina z dochodem netto 4000 zł uzyskiwanym z tytułu umowy o pracę na czas nieokreślony mieszkająca w Warszawie - do 400 tys. zł w złotych i 320 tys. zł we frankach szwajcarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ek Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.zeto.olsztyn.pl 26.01.07, 11:41 360.000 za mieszkanie... - gdyby byla to 1 osoba to musialaby zarabiac okolo 3700 NETTO zeby miec taka zdolnosc, dajcie znac gdzie tyle placa w Olsztynie :D - no ale powiedzmy ze to za duze mieszkanie na 1 osobe ;) wiec mamy juz 3-osobowa rodzinke, dwoje z nich powiedzmy zarabia - musieliby wyciagnac razem okolo 4500 NETTO, srednio 2250 NETTO na osobe - w 2006 roku średnie wynagrodzenie w regionie bylo na pozioie 1400 NETTO na osobe. Wnioski wyciagnijcie sami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carla Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.07, 13:25 tłuki jestescie - przeciez to luksusowe osiedle apartamentowców połozone nad brzegiem jeziora - w wawie za takie cos to by trzeba było płacić min. po 20 tys za metr. dlatego nie ma co przeliczac ceny na zdolnosc kredytowa osoby o przecietnych dochodach bo to sa mieszkania dla burzuji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the edge Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 15:08 Gość portalu: carla napisał(a): > tłuki jestescie - przeciez to luksusowe osiedle apartamentowców Czy Ty widziałaś kiedyś apartamentowiec? To zwykłe bloki. Nowe Mikołajki są lepsze. połozone nad > brzegiem jeziora Ani to duże jezioro ani czyste. - w wawie za takie cos to by trzeba było płacić min. po 20 tys > > za metr. Panienko, w Wawie nie ma takich cen. dlatego nie ma co przeliczac ceny na zdolnosc kredytowa osoby o > przecietnych dochodach bo to sa mieszkania dla burzuji. Przeliczanie ceny na zdolnosc kredytowa to tylko swobodne przemyślenia nad tym ja długo jeszcze będzie stać ludzi na mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carla Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 26.01.07, 20:13 czy ty widziałeś te budynki które mają powstać? apartament nie oznacza trzydziestu kondygnacji tylko luksusowe mieszkanie o dużej powierzchni w budynku na luksusowym osiedlu. jezioro akurat jest w miare czyste, a płaci się za to że mieszkanie jest nad jeziorem a nie w centrum miasta w blokowisku. Takie ceny są - apartamentowiec libeskinda, a i w innych by były gdyby były w niskiej zabudowie nad brzegiem jeziora - warszawiaki by się o takie coś pozabijały. odnośnie przeliczania zdolności kredytowej - po namysle zgadzam się (tym bardziej ze na rynku wtornym cena nowych mieszkan zaraz moze dobic do 7000 za metr) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the edge Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 21:16 Gość portalu: carla napisał(a): > czy ty widziałeś te budynki które mają powstać? apartament nie oznacza > trzydziestu kondygnacji tylko luksusowe mieszkanie o dużej powierzchni w > budynku na luksusowym osiedlu. Nasi developerzy nader często mają skłonności do nazywania zwykłych mieszkań apartamentami, zresztą bywają i apartamenty 40-metrowe. jezioro akurat jest w miare czyste, a płaci się > za to że mieszkanie jest nad jeziorem a nie w centrum miasta w blokowisku. > Takie ceny są - apartamentowiec libeskinda Złota 44 cały czas jest w sferze planów a takich cen nie ma np. w Gdyni w Sea Towers. , a i w innych by były gdyby były w > niskiej zabudowie nad brzegiem jeziora - warszawiaki by się o takie coś > pozabijały. Myślę, że Warszawiakom aż tak bardzo by nie zależało na tym osiedlu. Nie są oni aż tak głupi by pchać się do większego miasta kiedy 100 km dalej na wschód są o wiele bardziej urokliwe miejsca ja osobiście wolałbym kupić coś w Nowych Mikołajkach. A jez. Krzywe jest niczym nie wyróżniającym się jeziorem jakich setki na Mazurach. Mam domek niedaleko Puszczy Piskiej na Mazurach - ponad polowa wsi to mieszkańcy Warszawy i wciaz są nastepni. Oni wlasnie takich miejsc szukają. > > odnośnie przeliczania zdolności kredytowej - po namysle zgadzam się (tym > bardziej ze na rynku wtornym cena nowych mieszkan zaraz moze dobic do 7000 za > metr) To trudno przewidzieć, ale to możliwe. Ja w każdym bądż razie zamiast wybulić 7.000 zl/m wolalbym kupic cos np. w Barczewie i stamtad dojezdzac do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the edge Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 23:51 Przepraszam, korekta, w Barczewie już są oferty typu 77 m2 za 230.000 zl. Kupowanie za tyle mieszkania nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ek Re: Mieszkania coraz droższe IP: *.zeto.olsztyn.pl 26.01.07, 15:27 od wielu miesięcy obserwuję rynek mieszkaniowy w Olsztynie i wiedz że w takim razie sporo pojawiło się mieszkań "dla burżujstwa", z tym że są to mieszkania z rynku wtórnego, które sprzedawane są po 5-6 tyś. za metr (i żadne z nich apartamenty). Odpowiedz Link Zgłoś