qw994 10.05.10, 20:24 Weźcie polećcie coś, bom spragniona! :) Z pominięciem: Kinga Koontza Levina Mastertona Bradbury'ego, Lovecrafta żeby nie było tak łatwo :) A tak naprawdę chodzi mi o odkrycie czegoś zupełnie nowego :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabellaz1 Re: Dobry horror - książka 10.05.10, 21:15 qw994 napisała: > Weźcie polećcie coś, bom spragniona! :) > > Z pominięciem: > Kinga > Koontza > Levina > Mastertona > Bradbury'ego, > Lovecrafta > > żeby nie było tak łatwo :) > > A tak naprawdę chodzi mi o odkrycie czegoś zupełnie nowego :) To lipa...ja też w takim razie się łączę w uczuciu pożądania czegoś nowego w tym temacie:D Odpowiedz Link
i.nes Re: Dobry horror - książka 10.05.10, 21:15 Same chłopy? Annie Rice byś poczytała - toż to kanon literatury grozy :D Odpowiedz Link
i.nes a po drugie 10.05.10, 21:19 Polacy też umieją zmierzyć się z tematem: Piekara, Grzędowicz, Kossakowska, Orbitowski... Odpowiedz Link
qw994 Re: a po drugie 10.05.10, 21:23 Z polskich czytałam "Domofon" Miłoszewskiego i "Siedlisko" Cichowlasa & Kyrcza :) Dzięki za namiary :) Odpowiedz Link
qw994 Re: Dobry horror - książka 10.05.10, 21:21 Czytałam, ale przetrzymałam tylko "Wywiad z wampirem" chyba z ciekawości, jak wypada w porównaniu z filmem, "Wampir Lestat" był już absolutnie niestrawny :) Odpowiedz Link
i.nes Re: Dobry horror - książka 10.05.10, 21:23 ja dałam radę chyba 4 tomom :) potem najzwyczajniej przejadło mi się - ileż można o wampirach? Odpowiedz Link
i.nes Re: Dobry horror - książka 10.05.10, 21:31 może chciała stylem nawiązać do Edgara Allana Poe? ;) Odpowiedz Link
asqe Re: Dobry horror - książka 10.05.10, 22:56 Wlasnie skonczylam "Historyka" Elizabeth Kostovej i nawet calkiem calkiem. Odpowiedz Link
qw994 Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 06:34 Próbowałam przeczytać "Historyka", ale się nie dało :) Podziwiam, że dobrnęłaś do końca ;) Odpowiedz Link
asqe Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 10:57 A to ja tez probowalam, pare razy nawet, w koncu sie poddalam. A potem jakos tak wrocilam po pol roku do tej ksiazki i przeczytalam ja w dwie noce. Teraz czytam "Wpusc mnie" Johna Ajvide Lindqvista i bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link
thank_you Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 12:26 O mamo, mam tak samo. Kilka podejśc do "Historyka" i każde kończyło się fiaskiem. Książka stoi sobie smętnie na półce i czeka na lepsze czasy. Aktualnie czytam "Moją wojnę" Heydeckera - to jest niezły horror, ale na faktach. ;/// Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 00:07 qw994 napisała: > Weźcie polećcie coś, bom spragniona! :) > > Z pominięciem: > Kinga > Koontza > Levina > Mastertona > Bradbury'ego, > Lovecrafta > > żeby nie było tak łatwo :) > > A tak naprawdę chodzi mi o odkrycie czegoś zupełnie nowego :) > taki horror w stylu Mastertonowych dyrdymałów ale dobrze sie czytajacy to jest Paul Wilson "Twierdza" z kolei kompletny swiat alternatywny ala Lovecraft mozna znalezc u R E Howarda, ale o tym była mowa jak pamietam ja zawsze lubiłem horrory czy raczej powiesci grozy (a czytało sie kiedys kiedyś namiętnie) w klasycznym stylu od "Draculi" Stokera zaczynając pojedynczych autorów to polecam Josepha Sheridana Le Fanu, ja czytałem kilka opowiadan w antologiach grozy i "Carmillę" osobno wydaną, pięknie tworzony nastrój ciarek chodzących po plecach dobry w czytaniu i oryginalny (erudycyjne wstawki, łacinskie kody itd) jest Montague Rhodes James, Opowiesci Starego Antykwariusza, chyba tez sa Nowe Opowiesci.... ale nie czytałem no i antologie z opowiadaniami gdzie można znalezc świetne rzeczy M Lieber "Opowieści z dresczykiem" "O duchach opowiesci prawdziwe" (polecam w 1 kolejnosci) kilka zeszytów z serii "Nie czytać o zmierzchu" "Świat grozy" - kilka opowiadan (m in Le Fanu i E.F. Benson) zerknałem głebiej na półe i z pojedynczych niemieckich to jeszcze Heinz Hanns Ewers"Dama Tyfusowa", Karl Heinz Strobl "Kościana ręka" a z nie-niemieckich ;] to master Edgar Allan Poe,swietnie sie czyta np takie opowiadanko "Pit and the Pendulum" i "Makabreski" Daphne Du Maurier na czele z "Ptakami" i z inną zekranizowaną nowelą "Nie oglądaj się teraz" (mocne hyhy) z polskich to klasyk Stefan Grabiński "Niesamowite opowieści" (np. "W domu Sary" (bardzo lubie) ale ogólnie jego klimat nie do konca mi leży, Jerzy Siewierski "Sześć barw grozy", 6 nowel, 6 epok, zabawa odpowiednimi konwencjami, moja ulubiona nowela to "Vaya usted con Dios, senor" (z epoki napoleońskiej) no i jeszcze jest taka polska antologia, różne formy literackie, czasem bardzo znane nazwiska w spisie tresci, tytuł "Diabli wiedzą co..." i moje ulubione klimatyczne opowiadanko z tego "Karczma nad Bzurą" polecam to co wyzej, subiektywnie ofkors to widzę, czyli caveat i kasa nie zwraca za bilety jakby co:] Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity ps. 11.05.10, 00:12 antologia E A Poe ma tytuł "Opowieści niesamowite",Leśmian przełozył to jako jeden z dwóch King i Masterton to przy tym zwykłe gnioty Odpowiedz Link
izabellaz1 Re: ps. 11.05.10, 11:36 forumowicz_pospolity napisał: > King i Masterton to przy tym zwykłe gnioty Proszę Cię nie zestawiaj Kinga z Mastertonem :) Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ps. 11.05.10, 12:23 izabellaz1 napisała: > forumowicz_pospolity napisał: > > > King i Masterton to przy tym zwykłe gnioty > > Proszę Cię nie zestawiaj Kinga z Mastertonem :) > > dobra, bardziej mi chodziło o to zeby ustawic ich obu pod Poem a nie przyrównywac do siebie ale ogólnie to masz racje, choc obu dawno nie czytalem EAP tez niestety nie mam na warsztacie za czesto :] Odpowiedz Link
qw994 Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 06:40 > taki horror w stylu Mastertonowych dyrdymałów ale dobrze sie czytajacy to jest > Paul Wilson "Twierdza" Zdaje się, że kiedyś czytałam :) > z kolei kompletny swiat alternatywny ala Lovecraft mozna znalezc u R E Howarda, > ale o tym była mowa jak pamietam To ten pan od Conana? :) Kiedyś miałam fazę, że się w tym zaczytywałam. > polecam Josepha Sheridana Le Fanu, ja czytałem kilka > opowiadan w antologiach grozy i "Carmillę" osobno wydaną, pięknie tworzony > nastrój ciarek chodzących po plecach O, dobrze, że mi przypomniałeś o Carmilli, przymierzałam się do niej, ale zapomniałam. > dobry w czytaniu i oryginalny (erudycyjne wstawki, łacinskie kody itd) jest > Montague Rhodes James, Opowiesci Starego Antykwariusza, > no i antologie z opowiadaniami gdzie można znalezc świetne rzeczy > M Lieber "Opowieści z dresczykiem" > "O duchach opowiesci prawdziwe" (polecam w 1 kolejnosci) > kilka zeszytów z serii "Nie czytać o zmierzchu" > "Świat grozy" - kilka opowiadan (m in Le Fanu i E.F. Benson) > > zerknałem głebiej na półe > i z pojedynczych niemieckich to jeszcze Heinz Hanns Ewers"Dama Tyfusowa", Karl > Heinz Strobl "Kościana ręka" > a z nie-niemieckich ;] to master Edgar Allan Poe,swietnie sie czyta > np takie opowiadanko "Pit and the Pendulum" i "Makabreski" Daphne Du Maurier na > czele z "Ptakami" i z inną zekranizowaną nowelą "Nie oglądaj się teraz" (mocne > hyhy) > > z polskich > to klasyk Stefan Grabiński "Niesamowite opowieści" (np. "W domu Sary" (bardzo > lubie) ale ogólnie jego klimat nie do konca mi leży, > Jerzy Siewierski "Sześć barw grozy", 6 nowel, 6 epok, zabawa odpowiednimi > konwencjami, moja ulubiona nowela to "Vaya usted con Dios, senor" (z epoki > napoleońskiej) > > no i jeszcze jest taka polska antologia, różne formy literackie, czasem bardzo > znane nazwiska w spisie tresci, tytuł "Diabli wiedzą co..." i moje ulubione > klimatyczne opowiadanko z tego "Karczma nad Bzurą" > > polecam to co wyzej, subiektywnie ofkors to widzę, czyli caveat i kasa nie > zwraca za bilety jakby co:] Bardzo dziękuję za namiary. "Opowieści z dreszczykiem" mam, "Makabreski" też. Reszty nie znam. Film "Nie oglądaj się teraz" wali obuchem po głowie w kulminacyjnej scenie, tak nawiasem mówiąc. Arcydzieło. Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 12:30 qw994 napisała: > > taki horror w stylu Mastertonowych dyrdymałów ale dobrze sie czytajacy to > jest > > Paul Wilson "Twierdza" > > Zdaje się, że kiedyś czytałam :) Rasalom vel Molasar, zamczysko w Rumunii, niesmiertelnosc, gestapowcy przypomniał mi sie jeszcze Guy N Smith, ta sama liga co Masterton imho, cuda na kiju, trup pada gęsto,czyta sie łatwo i szybko , wciąga czytałem ze 3kg, ale nic 2 razy > > > > > z kolei kompletny swiat alternatywny ala Lovecraft mozna znalezc u R E Ho > warda, > > ale o tym była mowa jak pamietam > > To ten pan od Conana? :) Kiedyś miałam fazę, że się w tym zaczytywałam. > ten sam choc tu bardziej niz Conan to nowele typu "Płomien Assurbanipala" albo "Bogowie Bal-Sagoth", ale mysle ze to raczej do meskiego targetu horrory swietne lektury,podobnie jak u Lovecrafta pisane własnymi realnymi lękami i schorowaną wyobraznia > > > > polecam Josepha Sheridana Le Fanu, ja czytałem kilka > > opowiadan w antologiach grozy i "Carmillę" osobno wydaną, pięknie tworzon > y > > nastrój ciarek chodzących po plecach > > O, dobrze, że mi przypomniałeś o Carmilli, przymierzałam się do niej, ale > zapomniałam. > warto, dobry klimat, szczególnie jak ktos rzyga industrialnymi, biochemicznymi itp horrorami > > > > dobry w czytaniu i oryginalny (erudycyjne wstawki, łacinskie kody itd) je > st > > Montague Rhodes James, Opowiesci Starego Antykwariusza, > > no i antologie z opowiadaniami gdzie można znalezc świetne rzeczy > > M Lieber "Opowieści z dresczykiem" > > "O duchach opowiesci prawdziwe" (polecam w 1 kolejnosci) > > kilka zeszytów z serii "Nie czytać o zmierzchu" > > "Świat grozy" - kilka opowiadan (m in Le Fanu i E.F. Benson) > > > > zerknałem głebiej na półe > > i z pojedynczych niemieckich to jeszcze Heinz Hanns Ewers"Dama Tyfusowa", > Karl > > Heinz Strobl "Kościana ręka" > > a z nie-niemieckich ;] to master Edgar Allan Poe,swietnie sie czyta > > np takie opowiadanko "Pit and the Pendulum" i "Makabreski" Daphne Du Maur > ier na > > czele z "Ptakami" i z inną zekranizowaną nowelą "Nie oglądaj się teraz" ( > mocne > > hyhy) > > > > z polskich > > to klasyk Stefan Grabiński "Niesamowite opowieści" (np. "W domu Sary" (ba > rdzo > > lubie) ale ogólnie jego klimat nie do konca mi leży, > > Jerzy Siewierski "Sześć barw grozy", 6 nowel, 6 epok, zabawa odpowiednimi > > konwencjami, moja ulubiona nowela to "Vaya usted con Dios, senor" (z epok > i > > napoleońskiej) > > > > no i jeszcze jest taka polska antologia, różne formy literackie, czasem b > ardzo > > znane nazwiska w spisie tresci, tytuł "Diabli wiedzą co..." i moje ulubio > ne > > klimatyczne opowiadanko z tego "Karczma nad Bzurą" > > > > polecam to co wyzej, subiektywnie ofkors to widzę, czyli caveat i kasa ni > e > > zwraca za bilety jakby co:] > > Bardzo dziękuję za namiary. "Opowieści z dreszczykiem" mam, "Makabreski" też. > Reszty nie znam. Film "Nie oglądaj się teraz" wali obuchem po głowie w > kulminacyjnej scenie, tak nawiasem mówiąc. Arcydzieło. > > nowela tez wali, płynie dosc spokojnie do samego konca a potem...!! człowiek sie zaczyna nerwowo ogladac po ciemnym pokoju:] Odpowiedz Link
asqe Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 13:27 O, a przed chwila nabylam "Powroty zmarlych" Johna Ajvide Lindqvista, bo slyszalam, ze bardzo dobre, choc za czytanie sie jeszcze nie wzielam. Odpowiedz Link
cookie_monsterzyca Re: Dobry horror - książka 11.05.10, 16:40 Tak się wcisknę pomiędzy Was : masz @ :) Odpowiedz Link